Történelmi forgataggal készül a hétvégére az egri vármúzeum

Történelmi forgataggal készül a hétvégére az egri vármúzeum

Fegyverbemutatókkal, életképekkel ad ízelítőt Magyarország ezeréves történelméből június 20-án a Múzeumok éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne, az egri Dobó István Vármúzeum - írja az MTI.

 

Fotó: Dobó István Vármúzeum

A tavaly decemberben nemzeti emlékhellyé lett egri várban szombaton már fél négykor elkezdődnek a programok. Este hat órakor indul a belvárosból a Szederinda Nemzetközi Néptánctalálkozó résztvevőinek menete a várba, fél kilenctől pedig - történelmi és katonai hagyományőrzők közreműködésével - egy fáklyás menet vonul fel ugyancsak a belvárosból a várba. De lesznek egyebek mellett táncprodukciók, előadások, és bemutatókat tartanak a történelmi hagyományőrzők is. Kilenc órakor máglyagyújtás, majd táncbemutató várja az érdeklődőket a Püspöki palota udvarán. A programokat 11 órakor az Egri csillagok című történelmi musicalből bemutatott részletekkel zárják.

Délután fél ötkor a Dobó bástyában megnyílik az Elődeink fegyverei - fegyvereink elődei című kiállítás. A mintegy 250 darabos magyar és török hadtörténeti relikviát bemutató tárlat törzsanyaga Péterváry István, a 2013-ban elhunyt egri fegyvergyűjtő gyűjteményén alapul.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola is részt vesz a Múzeumok éjszakájának programjaiban: 17 és 24 óra között várják az érdeklődőket a Líceumban. Lesz borkóstoló vakok és gyengénlátók számára, kétéltűekkel, hüllőkkel, madarakkal, kisemlősökkel, pókokkal, bogarakkal kisállatbemutatót tartanak, és meg lehet majd csodálni a Líceum barokk cserépkályháit, illetve freskóit is. A Líceum Varázstornya, azaz a főiskola Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központja már reggel kilenctől nyitva áll szombaton: lesz egyebek mellett periszkópos és lézeres városnézés, természettudományos kísérleteket és előadásokat tartanak, és a planetáriumi műsorokra is be lehet jelentkezni.

A gyöngyösi Mátra Múzeum honlapjának tájékoztatása szerint a Múzeumok éjszakáján az intézmény sok más mellett egzotikusállat-simogatóval, mikroszkópos rovarvizsgálattal, néptáncbemutatóval, a Vidróczki néptáncegyüttes folklórműsorával és szentivánéji tűzugrással várja a vendégeket.

A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 17 és 23 óra között várja a látogatókat szombaton. Tájékoztatásuk szerint lesz családi kalandtúra, vadászhintózás, rendhagyó tárlatvezetés, lepkecsapdázás, kézműves foglalkozás, de tartanak előadásokat is a horgászat és vadászat témakörében. Este nyolc órakor a Molnár Dixieland Band ad koncertet, a programokat pedig tíz órakor tűzzsonglőr show zárja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek