Budapest100: közösségi horgolás, fényfestés és detektívjáték

Öt év alatt sok minden változik, például egy-egy épület állapota, vagy egy egész város hozzáállása. A Budapest100 közösségformáló erejéhez mára már nem fér kétség. Akik a legelső évben kinyitották a kapukat, talán nem is sejtették, hogy nemcsak egyszeri élményt adtak, hanem több éven át kitartó lendületet valami nagyszerűhöz. Őszinte örömöt afelett, hogy valami itt van, mindig is itt volt, és a miénk. Az idei esemény hétvégi programjaiból válogattunk néhányat, amelyre az egész családnak érdemes ellátogatnia.

A Budapest100 programjaira 2015-ben már összesen több mint 20 000 látogatót várnak. Közöttük minden bizonnyal lesznek olyanok is, akik szintén kedvet kapnak az ajtónyitáshoz, vagy már több éve azt várják egyre izgatottabban, hogy végre az ő házuk is százéves legyen. 

Attila út 29: szülinapi banzáj
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
(Fotó: Mohai Balázs / Budapest 100)

Idén 266 önkéntes nagyjából egy évnyi gondos előkészítő munkája előzte meg az áprilisi ünnep (2015. április 18-19.) ötödik kiadását. Az évforduló alkalmából olyan házak is újra csatlakozhattak, amelyek már szerepeltek valamelyik előző év programjában. Érdekes adalék, hogy van, amelynek felújításáról a rendezvényen való sikeres részvételt követően döntött a lakóközösség.

A Bakator utca 16. csodálatos kertje
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
(Fotó: Mohai Balázs / Budapest 100)

Ezen kívül lehetőséget kaptak a bekapcsolódásra azok a nem százéves házak is, amelyek annak idején bár meghívást kaptak, de nem éltek a lehetőséggel, vagy azok, amelyek a sikereken felbuzdulva jelentkeztek a szervezőknél. A színes és változatos hétvégi esemény programjaiból válogattunk ki a legizgalmasabbakat.

I. Szirtes út 5/b.

A szombaton egész nap tárt kapukkal álló Szirtes út 5/b-ben ház- és családtörténeti kiállítás látható, autentikus naplórészletekkel a II. világháború idejéből. Fél 12-től, fél 1-től és 4 órától épületbejáráson vehetnek részt és a padlás panorámáját is megcsodálhatják az érdeklődők az épület tervezője, Bubics József ükunokáival.

Múltidéző beszélgetés tavaly a Donáti utca 40-42-ben
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
(Fotó: Danyi Balázs / Budapest 100)

2-től pedig múltidéző beszélgetést tartanak. Az udvaron kerti játékok és gyerekprogramok, botanikai bemutató, finom falatok és szalmaszálas málnaszörp is készül majd.

VI. Teréz körút 43. – A Radisson Blu Béke Hotel

A 102 éves szálloda szombaton délelőtt 11-től délután 5 óráig épületbejárásokkal, vasárnap pedig délután 2-kor és fél 5-kor „körúti kincskereséssel" vár. Az érdeklődők megismerhetik a régmúlt szállodai hangulatot és a forgóajtón túli világot.

VIII. Déri Miksa utca 15.

Szombaton olyan izgalmakba futhatunk itt, mint a Káosz háza detektívjáték, melynek keretében 10-től 5-ig korabeli ruhákba öltözött figurák feladványai kalauzolnak minket végig a ház történetén.

VIII. Horánszky utca 12.

Külön erre az alkalomra készült ANZAC keksz, építészeti puzzle, kifestő és papírváros várja a gyerekeket és felnőtt kísérőiket a Horánszky utca 12-ben. Szombaton látható lesz egy első világháborús kiállítás, vasárnap déltől zsonglőrtrükköket tanulhatunk, fél 3-tól pedig fellép a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium kórusa is.

A Bertalan Lajos utca 20-ban tavaly lufikkal ünnepeltek
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
Forrás: Travelo(Fotó: Mohai Balázs / Budapest 100)

Szombat este 8-tól semmiképp se hagyják ki a fényfestést, ami ebben a házban az idei év egyik kuriózuma lesz!

IX. Mester utca 22.

Közösségi kötögetéshez és horgoláshoz csatlakozhatunk mindkét hétvégi napon 2-től 6-ig, miközben bárki körbejárhat a házban. A délutánokon a ház lakói segítenek fogásokat tanulni vagy felfrissíteni a már meglévő tudást – minél tovább szeretne tehát maradni, annál inkább érdemes magával vinnie némi pluszfonalat.

IX. Rádai utca 14. – A Mellinger-ház

A második alkalommal részt vevő, időközben felújított ház lelkes közössége sokszínű, izgalmas programokat ajánl idén is. Meghallgathatjuk a házban működő bababolt történetét, csatlakozhatunk a miutcank.hu 21. századi szomszédolásához, vagy belehallgathatunk a számos érdekes koncert egyikébe.

2014-es zenebona a Dózsa György út 102. lépcsőin
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
(Fotó: Mohai Balázs / Budapest 100)

Lesz török csemegézés és hastánc, magyar népdalok, kreatív írás, kortárs zene klasszikus hangszereken és tudatmódosító társasjáték a Játszóház Projekt szervezésében. Nem utolsósorban ez a ház is egy csoda, a régi személyfelvonó megmaradt ajtajaival, domborművekkel, cirkalmas rácsokkal és cementlapokkal. Érdemes körbejárni minden emeletet!

Élő társasjáték a Hosszúlépéssel

Izgalmas átfogó programnak ígérkezik a Hosszúlépés speciálisan a Budapest100-ra fejlesztett sétája: mintha a város egy társasjáték táblája lenne, a résztvevőket az egyes állomásokon rejtvények várják, és csak a megfejtés után indulhatnak a következő célpontra. A programra ide kattintva lehet jelentkezni.

A Falk Miksa 4. háttérben a Parlamenttel
Galéria: Ilyen volt tavaly a Budapest100
(Fotó: Mohai Balázs / Budapest 100)

A Budapest 100 részletes programjára is érdemes egy kis időt szánni és végigböngészni – valószínűleg mindegyik egyedi és megismételhetetlen alkalom az ismerkedésre egymással és a főváros privát történelmével.

Minden ház érdekes!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek