Beatles múzeum nyílik Egerben

Beatles múzeum nyílik Egerben

2015. május 15-én nyitja meg kapuit Egerben az Egri Road Beatles Múzeum. A tárlatot elsőként legendás magyar zenészek nézhetik meg, a nagyközönséget pedig filmvetítéssel és The Black Birds koncerttel várják a szervezők – olvasható a múzeum közleményében.

Fotó: Road Beatles Múzeum

Egri Road néven – mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal – állandó Beatles gyűjtemény nyílik 2015 tavaszán a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A nagyközönség a gyűjteményt a hivatalos megnyitót követően tekintheti meg. A tárlatvezetésre regisztrálni május 1-én reggel 8 órától lehet a múzeum honlapján.

Nem csak a múzeumban, egész Egerben a Beatlesről fog szólni a nap: délután az Uránia moziban a zenekar legendás filmje, az Egy nehéz nap éjszakája vetítésére várják a publikumot, míg a napot a múzeum hivatalos zenekara, az idén már tizenegy éves The Black Birds ingyenes szabadtéri koncertje zárja.

Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője,a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A kiállítás Eger belvárosában, a Csiky Sándor 30-32. szám alatt, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve pincéjében kerül kialakításra. A pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetők, illetve a zenekar műveibe is bele lehet majd hallgatni.

A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek elhelyezésre. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, játékok és élményfotózás varázsolja majd vissza a látogatókat a legendás hatvanas évekbe.

Fotó: Road Beatles Múzeum

Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak. A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat. A tervek között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, Beatles kvízek, városi események szervezése is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek