Erdélyi épületekkel bővült a szarvasi Mini Magyarország

  Erdélyi épületekkel bővült a szarvasi Mini Magyarország

  Történelmi és kultúrtörténeti jelentőségű erdélyi épületek makettjeivel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark. A március 13-án átadott új makettek között olyan épületek találhatók, mint a csíksomlyói kegytemplom, a vajdahunyadi vár, vagy a segesvári óratorony. Az ünnepélyes díjátadó különlegessége volt, hogy Szarvas testvérvárosából, az erdélyi Szilágysomlyóról érkező középiskolai tanár tartott rendhagyó történelemórát a szarvasi diákoknak.

  Mini VajdahunyadFotó: Mini Magyarország Szarvas

  A park tavaszi nyitányát is jelentő ünnepélyes makettátadón olyan épületeket avattak fel, amelyek az egykor a történelmi Magyarországhoz tartozó Erdély területén helyezkednek el. Az új épületek között megtalálható a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza, a törcsvári kastély épülete valamint a gyimesbükki vasútállomás is.

  Nem véletlen ez a földrajzi-történelmi kitekintés, hiszen maga a makettpark a történelmi Magyarország földrajzi középpontjában található, a Szarvasi Arborétum területén. Az új makettek átadásával a magyar történelem építészeti remekművei mellett az országhatáron túli, de a magyar nemzeti kultúra és építészeti örökségének szerves részét képező épületekkel gazdagodott az ország egyetlen interaktív makettparkja.

  A március 13-i ünnepélyes átadó különlegessége volt, hogy Szarvas testvérvárosából, az erdélyi Szilágysomlyóról érkező Bara Balázs, a Simion Barnutiu Elméleti Líceum történelemtanára egy rendhagyó történelemóra keretében mutatta be az épületek történetét, és Erdély történelmének legfontosabb fejezeteit a szarvasi általános iskolásoknak.

  Kötelező családi program az interaktív makettparkFotó: Min Magyarország Szarvas

  A makettpark a jövőben is lehetőséget biztosít az iskoláscsoportoknak, hogy szervezett keretek között vagy éppen spontán tanórák keretében ismerjék meg a Mini Magyarországot és az arborétum természeti környezetét. A park bővítése sem ér véget, hiszen a jövőben további határon túli épületek makettjeivel bővül a szarvasi Mini Magyarország.

  A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark Európa legújabb makettparkjaként 2013. április 10-én nyílt meg. Hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Magyarország épített csodáinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megtalálható Szarvason.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!