Mobilplanetáriumot állítanak fel Debrecenben a napfogyatkozás hetében

  Mobilplanetáriumot állítanak fel Debrecenben a napfogyatkozás hetében

  Részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk 2015. március 20-án, pénteken a délelőtti órákban – az Agóra Tudományos Élményközpont meghosszabbítja ezt a pár órás élményt.

  Fotó: Agóra Élményközpont

  Az Agóra hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető lesz a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetik az érdeklődők, és előadást hallhatnak a jelenség tudományos hátteréről.

  Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást, péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszer bolygóiról is szó lesz.

  2015. március 20-án csak a lakott területektől távol, a Jeges-tenger vidékén látható majd teljes napfogyatkozás. Debrecenben 63%-os részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, a Hold a napkorongnak egy részét takarja majd el 9 óra 43 perctől fokozatosan. A jelenség 10 óra 52 perckor éri el csúcspontját, és 12 óra után 3 perccel ér véget. Hazánkból legközelebb hét év múlva látható majd újabb látványos napfogyatkozás.

  Tudnivalók
  Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő, a látogatók érkezési sorrendben, korlátozott számban tudnak a programon részt venni.
  Agóra Tudományos Élményközpont
  4010 Debrecen Pf.: 69., +36 52 518 620
  agora@agoradebrecen.hu
  www.agoradebrecen.hu
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!