A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin

Ismét bekerült a nemzetközi sajtóba Budapest, mint ajánlott turistacélpont: a Condé Nast Traveller magazin januári számában közöl képes összeállítást.

A népszerű amerikai magazin brit kiadása lelkes és részletes útmutatóval szolgál a nyolcadik kerület legmenőbb éttermeihez, galériáihoz és kocsmáihoz. Igaz, a kerülethatárokat rendkívül nagyvonalúan kezelik, simán becsúszott ugyanis összeállításukba pár hatodik és hetedik kerületi hely is.

Kocsmák

A romkocsmák már annyira hozzátartoznak Pest turisztikai arculatához, hogy a szerző, Emma Love egy félmondatban elintézi őket: azt ajánlja, ha felnőttesebb szórakozásra vágyunk, a MI bárba vegyük utunkat. A Mikszáth Kálmán tér hipszteresedési folyamatának természetes állomásaként ez a hely már annyira trendi, hogy valójában neve sincs: a logójában szereplő MI csak a cím első két betűje: Mikszáth Kálmán tér 3.

Lumen Kávézó
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Lumen Kávézó

A másik tuti hely a téren a Lumen kávézó, ahol saját pörkölésű kávét ihatunk, és reciklált bútorokon üldögélve hallgathatunk jazzt esténként.

Szuvenír

Szuvenírvásárlásra a szerző három lehetőséget ajánl: a Horánszky utcai Portéka boltot, a FlatLabet a Baross utcában és a Dohány utcai Szputnyikot. Na igen, a Dohány utca mondjuk kicsit hetedik kerület, de sebaj, támogatjuk a hely népszerűsítését: a vintage divatot árusító Szputnyik olyan, mint egy időutazás, vicces beöltözni különböző korhű szettekbe.

FlatLab
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Flatlab

A Portéka rengeteg szőtt, horgolt és hímzett népművészeti holmit tart, ám ezek helyett sokkal jobb ajándék egy finom kézműves csoki, pálinka vagy éppen gyümölcsbor, melyeket szintén megtalálunk a bolt polcain. A FlatLab nevének megfelelően egy második emeleti lakásban található, ahol feltörekvő divattervezők és dizájnerek állítják ki és árulják kreációikat. Ha megéheztünk a vásárlásban, a FlatLabbel szemközti házban találjuk a Budapest Bagelt, ahol a hipszterizmus lakberendezési elvárásainak megfelelően meszelt fal, betonpadló és reciklált berendezés fogadja a vásárlókat: vannak édes és sós bagelek is, melyeket "megfordított baseball-sapkás, szakállas pasik" sütnek. Édesség után kutatva érdemes megpróbálni a Jezsek cukrászdát a Népszínház utcában, mely dizájnilag nem mutat sokat (a szokásos márványasztalkás vonal), viszont remek pitéik és sütijeik vannak.

Kultúra

Kiállítás és kultúra vonalon "az építészetében velencei és mór elemeket ötvöző" Uránia mozit ajánlja a szerző: ehhez hozzátennénk, hogy gyakran közvetítik menő külföldi operaházak (pl. New York, Sydney) előadásait és balettelőadásokat is.

Uránia Nemzeti Filmszínház
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Uránia Nemzeti Filmszínház

A mozi mellett a Kós Károly galériát és az Ateliers Pro Arts galériát válogatták be a cikkbe (erről lásd kiegészítésünket alább).

Kaja

Bár a Mikszáth Kálmán téri helyeken is lehet vacsorázni, a szerző két kerületi éttermet is ajánl: a Lőrinc pap téri Matrjoska autentikus orosz étterem, festett baglyokkal és a plafonról lógó villanykörtékkel — rendeljünk minél több előételt és falatkát, javasolja Emma Love, és öblítsük le őket feles vodkákkal.

Matrjoska
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Matrjoska

A Vásár utcai Café Csigában ismét csak reciklált fabútorok jelentik a berendezést a központi vas csigalépcső körül: itt remek a gulyás és a falatkák is.

Szállás

Szállásnak a szerző a szupertrendi, posztmodern, hipszter és még számos divatos jelzővel jellemezhető Brody House-t javasolja, ami tényleg tök jó hely, csak éppen a hatodik kerületben van. Ha ezen felülemelkedünk, akkor tényleg remek szállás vár az újrahasznosított bútorokkal berendezett, 11 különféle szobában, szomjunkat pedig a közös nappali becsületkasszás bárjában csillapíthatjuk.

Brody House
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Brody House

És persze kötelezően szerepel egy AirBNB-lakás is, a Síp utcai Little Whistle apartman, mely kis mérete ellenére négy főnek is szállást tud adni, a szállodai áraknál jóval kedvezőbben.

Mi maradt ki?

A Condé Nast lelkes összeállításából fájón hiányzik számunkra pár hely: szubjektív kiegészítésünk következik.

Ha már nyolcadik kerület és bulihelyek, csodáljuk, hogy lehagyták a Corvintetőt a listáról. Persze újnak nem új, de egy biztos pont a pesti éjszakában. Egyébként nem csak éjjel, nappal is érdemes a nyomasztó Blahán átvágni a jó helyekért: a Corvintetővel egy épületben található Jelen megfizethető és széles választékú ebédmenüje többször is megmentett az éhhaláltól. Ráadásul mindig találni helyet és szabad konnektort, így mozgó irodának is kiváló, ha úgy hozza a sors.

Jelen Bisztró
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: Facebook / Jelen Bisztró

A közeli Horánszky utcában pár négyzetméternyi Spanyolország vár a Padrón tapasbárban – aki erre jár, a névadó, vajas ízű sült padrón paprikát feltétlenül kóstolja meg! De a kerület túlsó csücskében, a nem túl szívderítő Mosonyi utcában található családias kultétterem, a Rosenstein Vendéglő sem maradhat le egy nyóckert éltető listáról. Régi idők hangulata, klasszikus fogások, udvarias kiszolgálás, a húsleves és a madártej akár a nagyié - ezért ajánljuk.

A Magyar Építőművészek Szövetségének épülete
Galéria: A nyolckerről áradozik egy brit utazási magazin
Fotó: nevetnijo / Indafotó

És hogy minek örültünk a legjobban a Condé Nast Traveller listáján? A Magyar Építőművészek Szövetségének Ötpacsirta utcai épülete – főként annak borostyánnak befuttatott, párizsi hangulatú udvara régi nagy szerelmünk, jó, hogy másnak is feltűnt milyen zseniális hely.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek