Hol lehet szánkózni és síelni Budapest közelében?

Hol lehet szánkózni és síelni Budapest közelében?

Egyelőre nem mindenütt hullott még a téli sportoláshoz szükséges mennyiségű hó, a hideg azonban már megérkezett, így egyre többen indulnak a Budapest környéki erdőkbe gyalog és szánkóval egyaránt. A Pilisi Parkerdő Zrt. rövid áttekintést küldött nekünk arról, hogy milyen lehetőségek várják a télen is sportolni vágyókat.

Nagyvillám sípálya, VisegrádFotó: Raczger / Indafotó

A téli erdő olyan, akár egy természetes sportközpont: ha van hó, akkor szánkózhatunk, több helyen várnak bennünket lesiklásra alkalmas és sífutó pályák, de ha nincs hó, akkor is sétálhatunk, túrázhatunk vagy éppen befagyott erdei tavak tükrén csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk. A téli erdei programok az egész család számára izgalmasak, több generáció érezheti jól magát együtt, miközben a Pilisben, a Budai- vagy a Visegrádi-hegységben, illetve a Gödöllői-dombság erdeiben tölti szabadidejét.

Már most is síelhetünk és szánkózhatunk, sőt, hófánkozhatunk a visegrádi Nagyvillám Sípályán, ahol a nyolc pálya közül haton hóágyúval biztosított, stabil, sportolásra alkalmas hóréteg, valamint esti világítás várja a vendégeket. A Nagyvillám Sípálya hétköznapokon reggel 9-től este 9-ig, pénteken és szombaton pedig este 10-ig tart nyitva, a szánkózás ingyenes, a zárt pályán kipróbálható hófánkozás pedig különleges élményt nyújt.

A decemberi jégkár nem érintette a sípályát, ezért az fennakadás nélkül működik. A pálya közelében a Madas László Erdészeti Erdei Iskola faházai kínálnak fűtött pályaszállást. A Nagyvillámra indulóknak azt javasolják, hogy a sípályát személygépkocsival a Mátyás király út illetve a Fellegvár felől közelítsék meg, hiszen az útszakasz másik része kevésbé járható. A bonyodalmak elkerülése érdekében tanácsos a parkolóban, vagy az út sípályával ellentétes oldalán parkolni.

Sajnos a jégkár nem kerülte el a Dobogókői Sícentrumot. Mára sikerült egy pályát és egy felvonót kiszabadítani, de a Sícentrumra még további helyreállítási munkák várnak, így örömmel vesznek önkéntes segítséget, munkát és anyagi felajánlást, ezekkel kapcsolatban a +36 30 852 0340-es telefonszámon jelentkezhetnek az érdeklődők. Dobogókőn nincs hóágyú, ezért a szabaddá tett pálya használatához még legalább 10-15 cm vastag hórétegre van szükség.

Hóember a Som-hegyenFotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő területén jelenleg nem áll rendelkezésre sífutásra alkalmas mennyiségű hóréteg, de jó hír, hogy a Nagy-Hárs-hegyi sífutóutat a Parkerdő munkatársai jégkármentesítették, így az újabb hóesést követően várja a sportolókat. Megfelelő hóvastagság esetén a hűvösvölgyi Nagy-rét vagy bármely erdei tisztás is kiváló a sífutás kipróbálására.

Hasznos tanácsok téli erdőjáráshoz
•Kijelölt sípályán soha ne szánkózzunk!
•Mindig csak belátható helyeken, lejtőkön szánkózzunk!
•Szánkózás és sífutás során is gondoljunk a többi, gyalogos erdőlátogatóra, a gyerekekre és idősekre!
•A téli sportokhoz mindig öltözzünk megfelelően, lehetőleg vigyünk magunkkal váltóruhát és meleg italt!
•Ködös időben, alkonyat után és viharos szél esetén semmilyen sporttevékenységet ne folytassunk az erdőben!
•Lehetőleg ne induljunk egyedül az erdőbe!
•Előre tájékozódjunk az időjárásról a köd, jegesedés vagy viharos erejű szél esetén halasszuk későbbre az erdei sportolást!
•Csúszós turistautak esetén a túrabot jó szolgálatot tehet!
•A jégkárosult erdőkben idén a szokásosnál jóval nagyobb körültekintés szükséges, akár szánkózás, sífutás vagy csupán túrázás alkalmával.

Az erős fagyok miatt külön említést érdemel a természetes vizeken korcsolyázás és csúszkálás. A vonatkozó rendelet szerint csak állóvizek befagyott jegére léphetünk rá, a folyóvizeket kerülni kell! A tavakon is csak akkor csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk, ha a jég kellően szilárd, nem mozog, nem olvad. A természetes vizek jegén akkor lehet biztonságosan sportolni, ha annak vastagsága eléri a 10 centimétert. Ehhez legalább három-négy nap kemény fagyra van szükség. Az óvatosság azonban sosem árt: a jégen először mindig finoman lépkedjünk, bottal kopogtassuk meg a felületét, és csak akkor tegyünk nagyobb mozdulatokat, ha mindent rendben lévőnek találtunk.

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei a decemberi jégkár óta folyamatosan dolgoznak a turistautak felszabadításán, mostanra egy-két kivétellel járhatóak az utak. A parkerdő honlapján található térképet folyamatosan frissítik. A felszabadított utakról letérni azonban a jégkárral érintett területeken továbbra sem szabad, hiszen az erdők belsejének megtisztítása akár a 2015-ös év végéig is eltarthat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek