Induljon az év pincejárással és jégtúrával!

Újév alkalmából összegyűjtöttük, milyen programokat ajánlanak az Itthon blogok januárra. Pincejárás, tájékozódási futópálya és izgalmas jégtúrák várják az ország különböző pontjain.

Pincéről pincére Vince-napon

 

A pincejárásnak nagy hagyománya van a Vince-naphoz legközelebb eső hétvégén, régen ugyanis a szőlősgazdák a "vincevesszőkből" és az időjárásból következtettek az azévi termésre. A január végén lemetszett vesszőket meleg helyre tették, és ha sok rügyet hajtottak, akkor a gazdák bőséges termésre számíthattak.

Fotó: Villány-Siklósi Borút EgyesületForrás: Travelo

 Idén a Villány-Siklósi Borút települései január 24-én, szombaton szervezik meg a pincejárást, ahol három különböző program - Hordós Vince, Dűlőjáró Vince és Vacsorázó Vince - közül választhatnak a résztvevők. Ezekről bővebben az Itthon Dél-Dunántúlon blogon olvashat.

 

Újévi komolyzenei koncertek

 

Sopronban és Szombathelyen is hangversenyekkel várják januárban a közönséget - írja az Itthon Nyugat-Dunántúlon blog. Január 8-án a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Kocsis Zoltán vezényli majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, akiket Kocsis Máté fog kísérni zongorán. A műsorban Haydn C-dúr A medve szimfóniájából, Mozart d-moll zongoraversenyéből és C-dúr Jupiter szimfóniájából hallhatunk majd részleteket.

Fotó: Országos Széchényi KönyvtárForrás: Travelo

 Szombathelyre is érdemes lesz ellátogatni, ahol január 14-én Vásáry Tamás kamarakoncert keretében a Savaria Szimfonikus Zenekar néhány művészével Schubert műveit fogja játszani.

 

Tájékozódási futópályája a Bükkben

 

Felsőtárkány népszerű kirándulóközpontjában, a tó közvetlen környezetében új sportolási lehetőség nyílt: elkészült hazánk első állandó tájékozódási futópályája - számolt be az Itthon Észak-Magyarországon blog.

Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságForrás: Travelo

 Ez a Nyugat-Európában méltán népszerű sport a terepi tájékozódási képességet fejleszti, és erdei séta formájában a kirándulók számára is izgalmas programnak ígérkezik.

 

Bátrabbaknak: jégtúra

 

A Tisza-tó jege lassan olyan vastag lesz, hogy akár jégtúrázni is lehet majd rajta - írja az Itthon a Tisza-tónál blog. A túrának azonban csak szervezetten szabad nekivágni, a terepet kiválóan ismerő túravezetővel.

Fotó: tim79 / IndafotóForrás: Travelo

 Fontos, hogy réteges öltözettel és a vízálló cipővel készüljünk, a biztonság kedvéért pedig csomagoljunk néhány szendvicset is az útra.

 

Világcirkusz

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar az elmúlt évek hagyományához híven 2015 januárjában ismét egy különleges tánckoncerttel köszönti az újesztendőt - írja az Itthon Észak-Alföldön blog. A zenekar vendégei ez alkalommal a Nagyvárad Táncegyüttes művészei lesznek, akik a Juronics Tamás által rendezett Világcirkusz című produkcióból mutatnak be koreográfiákat Mozart Rekviemére.

Fotó: Világcirkusz TánckoncertForrás: Travelo

 A koncerten a Budapest Táncszínház táncosai és a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is fellép, az est karmestere pedig Izaki Maszahiro lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek