Lelkész miniszter adta át a felújított templomot

Az emberi erőforrások minisztere is beszélt a hálaadó istentiszteleten vasárnap a felújított szilvásváradi református kerektemplomban. Balog Zoltán ugyanis civilben református lelkész.

A Magyarországon egyedülálló, 173 éve épült szilvásváradi kerektemplom külső felújítására 2012 végén pályázott az egyházközösség, írja az MTI. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal uniós forrásból 26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ezt az összeget a gyülekezet ötmillió forinttal egészítette ki.

Európai uniós és helyi pénzből újították fel
Galéria: Befejeződött a szilvásváradi Kerektemplom felújítása
Fotó: Komka Péter / MTI

Az idén nyáron befejeződött beruházás keretében megújult a templom külső homlokzata, kicserélték a nyílászárókat, kialakították a vízelvezetést, továbbá kerti bútorokat és információs táblát is kihelyeztek a templom kertjébe.

A miniszter szavai szerint a templom lépcsőjén feljőve az ember tudja, hogy nemcsak a lába elé kell néznie, hanem felfelé is, mert ez a templom "fölemeli a tekintetet". Mint mondta, nemcsak a kultúrának, de a közjó szolgálatát jelentő politikának is szüksége van a magaslatokra. A magaslatra azért van szüksége a politikának, a politikusnak, a kormányzati embernek, hogy túllásson a számokon, meglássa az embereket, azokat a közösségeket, amelyek nélkül nem lesz boldogulás ebben az országban - hangsúlyozta.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, ha körbetekintünk erről a magaslatról, nemcsak a vidéket, a fákat és a hegyeket látjuk, lelki szemeinkkel láthatjuk azokat is, akik valaha itt éltek. Kell olyan hely az életünkben, ahol többet látunk, mint amit a hétköznapokon: innen, a templom magasából látjuk azt, hogy honnan jövünk, és azt is láthatjuk, hogy hová megyünk - mondta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek