Vegye le a gyerekről a pórázt!

  Falat akar mászni a gyerek? Hadd másszon! Lovagolna? Hadd lovagoljon! Gördeszkázna? Irány egy skatepark! Úszna? Írassa be úszótáborba! Közös sikerélményre vágynak? Tekerjenek le egy hosszabb távot az őszi szünetben! 5 programtipp, hogy gyerekeiből ügyesebb, magabiztosabb felnőttek váljanak.

  Ön engedné, hogy kilencéves gyereke lovastúrára induljon, falat másszon, vagy éppen egyedül felszálljon a New York-i metróra? 2008-ban egy Lenore Skenazy nevű újságíró ez utóbbit tette, élményeiről a New York Sun-ban számolt be. Cikke hatalmas port kavart: volt, aki üdvözölte bátorságát és a gyerekébe vetett bizalmát, mások Amerika legrosszabb anyjának kiáltották ki. Az élménybeszámolót könyv (Free Range Kids – nálunk Gyerekek póráz nélkül címmel jelent meg), majd tévésorozat követte, melyből szabályos gyereknevelési forradalom tört ki.

  Skenazy gondolatmenetének lényege, hogy napjainkban a szülők túlféltik gyermekeiket, így aztán korlátozzák őket döntéseikben, és jelentősen leszűkítik mozgásterüket. Ezzel szemben érdemes engedni gyerekeket kockázatot vállalni, kipróbálni veszélyes dolgokat, hogy ügyesebb és magabiztosabb felnőtt legyen belőlük. Cikkünkben a póráz nélküli nevelés gyakorlásához adunk öt tippet.

  Fa- és falmászás

  Ha olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik, és vannak vastag ágakkal rendelkező, öreg gyümölcsfái – vagy a nagymamánál van hasonló infrastruktúra – ahelyett hogy aggódva leparancsolná őket a fáról, biztassa gyermekeit annak megmászására! Kevésbé mázlisták parkokban vagy erdőkben próbálkozhatnak, de nem biztos, hogy mindenütt sikerrel járnak: a legtökéletesebb mászófák sajnos általában a kerti gyümölcsfák szoktak lenni.

  Beltéri sziklamászás
  Galéria: Extrém gyerekek
  Fotó: Christof Koepsel / Europress / Getty

   Mászásra alkalmas fa híján érdemes a remek edzésnek is beillő, a belvárosban is könnyedén gyakorolható falmászást kipróbálni. Személyes kedvencünk a budapesti Váci úton található Boulder Club ahol a sziklamászás beltéri változatát lehet kipróbálni: a különböző dőlésszögű felületekre szerelt fogásokba, követ imitáló anyagokba kapaszkodva idézhetjük meg a valódi sziklafal nyújtotta élményt.

  Előnye, hogy kényelmes ruhán és vékony talpú tornacipőn kívül semmilyen extra eszközre nincs hozzá szükség, biztosítókötél vagy beülő nem szükséges, a kezdőknél viszonylag gyakori lepottyanásokat a vastag matrac fogja fel. Kisiskolás kortól érdemes kipróbálni, felnőtteknek a belépő napszaktól és naptól függően 1000-1300 forintba kerül, 6-14 éveseknek féláron váltható belépő.

  Lovaglás

  Közismert tény, hogy a lovak közelsége nagyon jó hatással van az ember lelki állapotára, nem véletlenül használják terápiás célokra is őket. A gyerekeket megnyugtatják a gyönyörű jámbor állatok, a lovaglás kipróbálása pedig még nagyobb élményt ad. A kezdeti ismerkedés után jöhet a futószáras oktatás, ahol először a megfelelő kéz- és lábtartást, ülést sajátíthatják el a gyerekek, majd jöhet a séta és az ügetés. Ez utóbbi például hatalmas sikerélményt adhat a gyereknek, amikor először eltalálja a megfelelő ütemet. Később jöhet az iskolázás a nagyobb karámban, majd a tereplovaglás.

   

  Galéria: Extrém gyerekek (17 kép) Fotó: Facebook/Szépalma Ménesbirtok
  Galéria: Extrém gyerekek
  Fotó: Facebook/Szépalma Ménesbirtok

   Budapesten a II. kerületben, a Széll Kálmán tértől autóval 10 percre, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen található a Petneházy Lovas Club, ahol a városi gyerekek is lóközelbe kerülhetnek. Vidéki kedvencünk pedig a Zirc közeli Szépalma Hotel, ahol nyaranta lovastáborokat is szerveznek, rossz idő esetén pedig a remekül felszerelt fedeles lovardában gyakorolhatnak a gyerekek. A Petneházy klubban a 25 perces futószáras oktatás 3500 forintba, a 45 perces csoportos óra 4000 forintba kerül alkalmanként.

   

  Menjen biztosra!

  "A sport a gyermek egészséges fejlődését szolgálja. Azonban ilyenkor sérülések is előfordulhatnak. A biztosítási szakértő mégis azt tanácsolja: senki ne mondjon le arról, hogy gyermekeit sportolásra buzdítsa. Inkább készüljünk fel megfelelő háttérrel az esetleges gyógyítási, vagy rehabilitációs plusz költségek fedezésére" – tanácsolja Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz szakértője. A TB körébe több sportág nem tartozik bele, illetve a sérülések utáni felépülést segítő kezelések, gyógyszerek, vagy akár szülői kereset kiesés plusz költséget jelenthetnek. A gyermek- és juniorsport-, illetve balesetbiztosítások megoldást jelenthetnek a kis bajnokok mielőbbi újra „pályára lépéséhez". (X)

   Gördeszkázás

  Függetlenségre nevel, remekül javítja az egyensúlyérzéket, és még menő is a gördeszkázás. Balesetveszélyessége miatt természetesen ezt inkább idősebb gyerekeknek ajánljuk. A kezdeti csetlést-botlást egy közeli parkban is megejthetjük, később azonban érdemes ellátogatni egy kifejezetten deszkásoknak és görkorisoknak kialakított parkba.

  Görzenál még a felújítás előtt
  Galéria: Extrém gyerekek
  Fotó: X-11 / Indafotó

   Ilyen például a budapesti Görzenál Skatepark, mely a korábbi balesetveszélyes betonutak és napsütésben felforrósodó fém félcsövek helyett idén nyáron nyírfa rétegelt lemez borítást kapott, és úgy alakították ki, hogy ne csak a profiknak legyen élmény itt a gyakorlás. A belépő 600 forintba kerül, kísérőjegy 200 forint.

  Úszás

  Kisebb gyerekeknek az úszás is extrémsport-számba megy, hiszen a kicsiknél az egyik legnagyobb veszély a vízbe fulladás. Éppen ezért érdemes minél előbb megtanulni úszni: mi nagyjából 4 éves kortól ajánlanánk. A megfelelő úszásoktató kiválasztására nagyon figyeljünk oda, egy goromba edző hosszú időre megutáltathatja a vízi sportokat, míg a játékos foglalkozások és a fokozatosság életre szóló vízbiztonságot alakít ki.

   

  A versenysport helyett először szerettessük meg a gyerekkel a vizet
  Galéria: Extrém gyerekek
  Fotó: Hindustan Times / Europress / Getty

   Az alsópáhoki Kolping Hotel például kifejezetten 2-7 éveseknek szervez játékos úszótárbort november 9-14. között. A tábor ára a résztvevők számától és az szállástípustól függ, akit érdekel, itt tudja magának kikalkulálni.

  Bringatúra

  Remek családi program és hatalmas sikerélményt adhat egy kerékpáros túra közös teljesítése is. Persze ne ötven-hatvan kilométeres etapokban gondolkodjunk, de 10-20 kilométereket egy iskolás korú gyerek már simán le tud tekerni.

   

  Biztonságos bringaút a szőlőben
  Galéria: Extrém gyerekek
  Fotó: sitechnika / Indafotó

   Érdemes sík terepet és jól kiépített bringautat választani, így az eltévedés vagy baleset veszélye nélkül gurulhatunk: a Fertő-tó például pont ilyen. Ráadásul a települések nagyon közel fekszenek egymáshoz, így nem csak az állandó bicajozásról szól majd a túra, hanem a környék látnivalóit, családbarát programlehetőségeit is kipróbálhatjuk két tekerés között.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!