Magyar fotós Balaton-képeit szemlézi a CNN

Fiatal magyar fotográfus Balatonról készült fotósorozatát szemlézte a CNN és még egy lelkes cikket is írt róla. Pályi Zsófia épp a CNN épületét nézegette a távolból napok óta, amikor a lap online kiadása küldött neki egy emailt.

Pályi Zsófia magyar fotográfus balatoni képeit szemlézte a CNN online-kiadása, és egy mini-interjút is készített az alkotóval, aki évekig fotózta a Balatont és a benne fürdőzőket. Megkérdeztük Zsófiától, hogy reagált a hírre: "Emailt küldött a CNN a megkeresésről. Vicces volt, mert ekkor éppen New Yorkban voltam, ahol a Central Parkban lógattam a lábamat, ahonnan minden nap pont ráláttam a CNN épületére. New York annyira zajos és eseménydús, hogy először időm se volt felfogni, aztán persze nagyon örültem neki" - mondja.

Forrás: Pályi Zsófia



„Szeretem a Balaton strandjait hervatag külsejükkel és vintage hangulatukkal együtt. Feltűnt, hogy minden évben mennyit változnak... Úgyhogy a fotográfia segítségével szeretném befagyasztani a karaktereit és az ízét" – kezdődik az interjú az alkotóval. Majd a cikk szerzője így ír a képekről: „Az összes téma mindig azonos háttér előtt látható, ami a víz és az égbolt, és az egész egy időtlenségben lebeg. Úgy tűnik, hogy még a kis hullámok is lelassultak".(A teljes interjú itt)

Forrás: Pályi Zsófia



Pályi Zsófia a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj ösztöndíjasaként készítette a képeket, a díjat háromszor nyerte el egymás után. Balaton-sorozatáról így ír honlapján: „A fotósorozat a balatoni nyaralók egy-egy időtlenségbe merevített pillanatát mutatja be. Lehetnének bárhol a világon, bármelyik tengerparton; de valójában egy kelet-európai, földrajzilag jól körülhatárolható tóban fürdenek. A magyar tenger ezeken a fényképeken egy bizonytalan dimenziót ölt. A túlpart minden esetben kivehető, a végtelen fogalma sokszor csak fantázia kérdése. A tó itt igyekszik tengerként feltüntetni magát, olyan utópiába ringat minket, amiről talán többen álmodozunk. Habár az apró részletek leleplezik ezt a látszatot, képzelőerőnk felülmúlja."

Forrás: Pályi Zsófia


Az itt látható képek a Műcsarnokban készültek, ahol az év elején nagyjából ugyanazokat a fotókat állították ki, mint amiklet a CNN szemlézett, bár utóbbin egy nagyobb válogatás látható.

Forrás: Pályi Zsófia


Pár hónappal korábban egy lengyel fotós, Michal Solarski Balaton-képeire figyelt fel a nagyvilág - egyebek mellett a Guardian is szemlézte a sorozatot -, vele készült interjúnkat itt tudja elolvasni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek