Új honfoglalás kori kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Bemutatják a zalavári ásatásokon talált izgalmas leleteket, köztük a Hadrianus-zarándoktemploma, amelyben a korabeli Európa legnagyobb harangja állt, de láthatók a Cirill és Metód által kidolgozott glagolita írás ott előkerült, legkorábbi emlékei is.

A honfoglalás előtti és utáni időszakot mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum szerdán megnyílt, 9-10. századi állandó kiállítása, amely korszerű eszközökkel igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a korabeli Kárpát-medence világát.

A nemzet első múzeumában utoljára több mint másfél évtizede volt látható a honfoglalás korát bemutató tárlat - emlékeztetett a kiállítás szerdai megnyitóján a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette: ez a tárlat egyszerre illeszkedik a múzeum állandó régészeti kiállításához és ad új, naprakész élményt; a teljessé váló állandó kiállításokban a magyar vagy külföldi látogató néhány óra alatt áttekintheti a Kárpát-medence történetét az őskőkortól a rendszerváltásig.

A most megnyíló kiállításrész a legújabb kutatási eredményekre épül, hiteles, tudományosan megalapozott ismereteket tesz közkinccsé; korszerű technikai megoldásai várhatóan a történelemmel most ismerkedő fiatalok érdeklődését is felkeltik - méltatta a kurátorok — Ritoók Ágnes, Szőke Béla Miklós és Révész László — munkáját az államtitkár.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet a korszak régészeti anyagának sokszínű voltára, amely a korabeli Kárpát-medence kettős, nyugati és keleti kötődését bizonyítja. Így fér meg ugyanabban a sírban avar lószerszám és Karoling fegyverzet, de a kiállítás szakít azzal a nézettel is, hogy a - valószínűleg az eddig gondoltnál korábban megkezdődő és hosszabb ideig tartó - magyar honfoglalás nem járt az itt talált népesség kiirtásával, így az betagozódott a honfoglalók utódai közé - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte a Zalaváron folyó ásatások szenzációszámba menő eredményeit, amelyekkel a kiállítás közönsége is megismerkedhet. Maketteken, 3D-animáción és tárgyi emlékeken keresztül is megelevenedik az egykori Mosaburg Hadrianus-zarándoktemploma, amelyben a korabeli Európa legnagyobb harangja állt, de láthatók a Cirill és Metód által kidolgozott glagolita írás ott előkerült, legkorábbi emlékei is.

A nagyszentmiklósi kincs
Galéria: Elkészült a Nemzeti Múzeum megújult 9-10. századi állandó kiállítása
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Zsoldos Attila akadémikus elmondása szerint a tárlat annak az útnak az utolsó szakaszát mutatja be, amely elvezetett a keresztény magyar királyság megalapításához.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap 200 millió forintos támogatásával jött létre.

Az állandó kiállításra 1600 forint a felnőttjegy, 800 a kedvezményes jegy. A nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20. és október 23.) mindenki ingyenesen látogathatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek