Átadták a közbringarendszert Budapesten

  Átadták a Mol Bubi rendszert a fővárosban hétfőn, a zöld közbringákra online is lehet jegyet váltani. Egy kártyával négy bringát kölcsönözhetünk.

  Budapest egy kerékpárosbarát város, ezt üzenik az almazöld bringák városszerte - mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az ünnepi rendezvényen, az V. kerületben. Kiemelte, hogy a Bubi-rendszer elindulásával Budapest egy "exkluzív klubhoz" csatlakozott, hiszen Közép-Európában csupán Bécsben és Varsóban van ilyen nagy kiterjedésű közbringa-rendszer.

  Egy férfi Mol Bubi kerékpárt készül használni
  Galéria: Átadták a Bubit
  Fotó: Kovács Tamás / MTI

  A főpolgármester-helyettes sok szempontból egyedülállónak nevezte a Bubit, mivel a kétkerekű "lerakását megkönnyítő lakat, a defektbiztos gumi és a (...) csomagtartó hármas kombinációja" csak Budapesten érhető el. Egyedülálló a rendszer annyiból is - fűzte hozzá -, hogy egy Bubi-kártyával négy bicikli kölcsönözhető, így családok, baráti társaságok is könnyebben jutnak kerékpárhoz.

  Azt mondta: a rendszert - amelynek működtetése évente mintegy 250 millió forintba kerül - a fővárosi önkormányzat körülbelül 50 millió forinttal támogatja, a főszponzor, a Mol 122 millió forintot költ rá, a jegy- illetve bérleteladásokból pedig 70 millió forintra számítanak.

  Szeneczey Balázs azt mondta: nem akarja kikerülni a tényt, hogy a rendszer átadásának csúszása miatt támadások is érték őket, de megnyugtatná a budapestieket: "a felelősöknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk".

  Szólt arról is, hogy már készülnek a tervek a Bubi-rendszer bővítésére, amely Pesten a Hungária körút vonaláig, Budán pedig Kelenföld és Óbuda felé valósulhat meg, a kerékpárok száma húsz százalékkal növekedhet.

  Az eseményen részt vett Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója.

  László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Nagy Ervin színművész és Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b-j) a Mol Bubi az új közösségi közlekedési rendszer elindításán
  Galéria: Átadták a Bubit
  Fotó: Kovács Tamás / MTI

  A 76 gyűjtőállomásból, 1100 almazöld, egységes kinézetű, strapabíró kerékpárból álló rendszer a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában valósult meg. Az egymástól 300-500 méterre elhelyezett gyűjtőállomások a pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten találhatók.

  A BKK pénteken, közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy hétfőtől lehet jegyet venni a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a Mol Bubi weboldalán, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban. A várakozás elkerülése érdekében a BKK azt javasolja, hogy bérlet váltásához regisztráljanak a molbubi.bkk.hu webcímen.

  Számos kedvezmény vehető igénybe az első naptól. Így például 3000 forintért lehet az év végéig használható Mol Bubi Start bérletet váltani. Indulási kedvezményként (visszavonásig) az éves bérletet 18 900 forint helyett 12 ezer forintért, a féléves bérletet pedig 12 500 forint helyett 8000 forintért lehet megvásárolni.

  A fejlesztés több mint egymilliárd forintba került. Ebből 900 millió forint EU-támogatás, az önrészt a Fővárosi Önkormányzat nyújtotta a BKK-nak. A rendszer üzemeltetésének főszponzora a Mol, emellett a jegyek és bérletek bevételéből és a Fővárosi Önkormányzat támogatásából tartják fenn a rendszert.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!