A hotelszobák negyedét online foglaljuk

A vidéki foglalásoknál a Booking.com lekörözte a Szállás.hu-t. A szállodák saját weboldalán át érkező foglalások aránya is egyre jelentősebb.

Az online szobaéjszakák aránya 2012-ről 2013-ra is növekedni tudott, ám ez a növekedési ütem lelassult az előző öt évben tapasztaltakhoz képest, miközben az online foglalások minőségében előremozdulás történt – derül ki a BDOnline.hu és a Turizmus.com idei, immár harmadik alkalommal megjelent, az egész hazai piacot átfogó online szállodapiaci felméréséből.

A felmérésből kiderül, hogy 2013-ban Budapesten átlagosan az összes szobaéjszaka 25,5 százalékát, vidéken a 29,1 százalékát foglalták online csatornákon át. A korábbi évek eredményéhez képest a saját honlapon át beérkező online foglalások aránya növekvő tendenciát mutat. 2013-ban Budapesten az online szobaéjszakák foglalásának 26,9 százaléka érkezett a saját weblapon (2010: 13,9 százalék), míg vidéken a saját honlap részesedése tavaly 49 százalék volt (2010: 37 százalék).

Budapesten továbbra is két online foglalási oldal az uralkodó: a Booking.com és az Expedia. Piaci részesedésük azonban visszaesett. Míg korábban ezek együttesen kiugróan magas, 58,9 százalékos lefedettséget értek el ebben a szegmensben, 2013-ban ez a szám - számos szálloda stratégiai lépéseinek hatására - 43,3 százalékra csökkent. A kisebb weboldalak közül a felmérés szerint az Orbitz, a HRS és a Lastminute.com tudták piaci penetrációjukat növelni, míg például az Agoda és a Hotel.de megtorpantak a növekedésben.

A vidéki szállodai szegmensben a világelső Booking.com a közvetített szobaéjszakák számát tekintve megelőzte a korábbi években itt még piacvezető Szallas.hu-t. Harmadik helyen a korábbi évekhez hasonlóan a Szallasvadasz.hu áll, mögötte azonban jelentős lemaradással, egyenként 3% alatti piaci részesedéssel következnek a további nemzetközi és hazai online közvetítő oldalak.

A BDOnline.hu és a Turizmus.com online felmérését 2014-ben rekordszámú budapesti szálloda töltötte ki, szobakapacitás alapján a piac 61,3 százalékát lefedve. Az ötcsillagos szegmensben ez arány a 81 százalékot is meghaladta. Vidék esetében a felmérés a 2013-as vidéki szobaéjszakák közel egyharmadát foglalja magába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek