Lepucolják a guanót a nemzeti panteonról

Felújítják a szegedi Dómot, jövő nyáron nyit újra. Látogatható lesz a kupolakerengő és a Dömötör-torony.

A közelmúltban elkezdődött, több mint kétmilliárd forintból zajló felújítási munkák befejezte után előreláthatólag 2015 nyarától járhatják be a vendégek a szegedi Dóm új kiállításait, felújított látogatótereit.

Galéria: Lepucolják a guanót a nemzeti panteonrólFotó: Sándorház / Indafotó

 A DÓM Fejlesztő- és Turisztikai Szolgáltató Szervezet közleménye szerint az uniós támogatással megvalósuló beruházás során nemcsak a székesegyház környezete, közösségi terei újulnak meg, hanem a Dömötör-torony mellett a jelenleg galambkároktól, szennyezéstől borított nemzeti panteon is. A Dóm altemplomi részében új, eddig nem látott kiállítások is nyílnak, és jelentős alapterületű közösségi tereket alakítanak ki.

A munkálatok befejeztével a Dóm olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak, mint a kupolakerengő, a fedélszék vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium - a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó. Szeged legrégebbi műemléke, a Dömötör-torony is megnyílik a látogatók számára, a megmentett és bemutatható állapotban konzervált Aba-Novák freskókkal, az eredeti keresztelőkút visszaállításával.

Az új kiállítások, felújított látogatóterek a tervek szerint 2015. május végétől várják majd a látogatókat. A beruházás célja olyan fejlesztés, amely kiemelt fontosságú nemzeti műemlékek állapotát stabilizálja, méltó állapotba és környezetbe helyezve, kibővített szolgáltatásokkal beemeli az ország turisztikai vérkeringésébe, mindezek révén pedig új munkahelyeket és az idegenforgalom növekedéséből származó bevételeket is teremt Szeged és a régió számára – áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek