Bátran mehet strandolni pünkösdkor, nem fertőz a fürdővíz

Bátran mehet strandolni pünkösdkor, nem fertőz a fürdővíz

A szezon előtt ellenőrzött fürdők, strandok többsége megfelelt a közegészségügyi feltételeknek, az országban 88 esetben kellett intézkedni szabálytalanságok miatt, de csak egy alkalommal szabtak ki bírságot - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel

 Az ÁNTSZ közleménye szerint fürdővíz által terjesztett tömeges megbetegedés és súlyos baleset 2014-ben eddig nem fordult elő. A közegészségügyi vizsgálatok keretében a medencés közfürdők 35 százalékát ellenőrizték május 31-éig, 278 helyszínen vizsgálódtak.

A medencevíz minőségét illetően elsősorban az úgynevezett töltő-ürítő medencéknél tártak fel problémákat. Míg ezeknél 14 százalékban találtak kifogásolni valót, a vízforgatós medencéknél az arány négy százalék körül alakult. Fontos megjegyezni, hogy a létesítmények többsége ma már az utóbbi, korszerűbb technológiát alkalmazza. Az ÁNTSZ szerint általános tapasztalat, hogy a folyamatosan üzemelő közfürdők sokkal jobban működnek, mint a kizárólag szezonálisan nyitva lévők.

A szezonálisan üzemelő medencék, illetve a medencés fürdők többsége a változékony időjárás miatt még nem nyitott ki, június közepére várható a nyitásuk. A fokozott közegészségügyi ellenőrzést a nyitás utáni időszakban végzik majd el. Az idei szezonban egyébként több mint 600 medencés fürdő üzemel majd, ezek közül 294 egész évben, 309 pedig csak szezonálisan működik.

A tavalyi fürdőszezonban a medencés közfürdőkben 1040 közegészségügyi ellenőrzés történt, a medencés fürdők felénél merült fel valamilyen kifogás, azonban a súlyos szabálytalanság ritka.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek