Tudjuk, mit fog tenni idén húsvétkor

Meg fogja locsolni a 132 éves Zsuzsit Debrecenben, kócos gorillabébit és apró binturong ikerpárt fog keresni Nyíregyházán, és csak akkor nem mer majd felülni a hétvégén induló balatoni gyorshajóra, ha az időjárás sem akarja azt. Aki egy igazi kollektív locsolás részese szeretne lenni, az Ópusztaszer felé veszi az irányt, vagy Pécsre megy Leonardo-tárlatot és hatalmas Kolosszus szobrot nézegetni. Programajánló húsvétra.

A hollókői és a szentendrei vizesvödrös hagyományőrző ünneplésről néhány napja írtunk, de ajánlottuk olvasóinknak a mezőkövesdi matyóhúsvétot is, ahol óriásnyulakkal készülnek a hosszú hétvégére. Ezúttal viszont mindenkit vonatozni hívunk a debreceni Nagyerdőbe, vízitaxizni a Balatonra, és tevegeléssel egybekötött fókashowra a Nyíregyházi Állatparkba.

 

Debrecen, ahol a 132 éves Zsuzsit is meglocsolják

 

Debrecenben tavasz alkalmából rózsaszín virágba borult a magnóliafa, amelynek még a napokban is csodájára járnak a helyiek. És bár szinte biztos, hogy a virágok húsvétra elhullajtják húsos szirmaikat, azért bátran töltsék az ünnepet a városban.

 

A debreceni Aquaticum Termálfürdő már várja a csobbanni vágyókat
Galéria: Travelo programajánló 16. hét
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ezért ha tehetik, menjenek el a megújult nagyerdei Aquaticum Termálfürdőbe, amelynek felújított, négy kupolás medencecsarnokát február közepén adták át, de az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe is, ahol két napon keresztül kollektív locsolóvers-tanulással és húsvéti programokkal várják a gyerekes családokat. A Hotel Lyciumban pénteken a vendégek már zenés-táncos vacsoraesten alapozhatnak az ünnepre, és a hagyományos főtt sonka, főtt tojás mellett, különleges húsvéti fogásokat is kóstolhatnak. Mivel a hotel a cívisváros múzeumnegyedében található, ezért Kultúr Plusz csomagot foglaló vendégeinek belépőt ad a szomszédos Déri Múzeumba is, ahol sok más mellett Munkácsy Krisztus-trilógiáját is megnézhetik.

Pihenjen húsvétkor a Hotel Lyciumban!
Debrecenben a Hotel Lycium**** nemcsak 3 éjszakás Húsvéti csomaggal várja vendégeit, de 2 éjszakás csomag is választható. Érdemes azonban 3 éjszakásra tervezni a pihenést, mert a hosszabb tartózkodásért félórás masszázs jár. Részleteket itt talál. (x)

 Ha pedig már Debrecenben járnak, nézzék meg a néhány napja született kétpúpú tevepár kiscsikóját a Debreceni Állat- és Növénykertben, vagy üljenek fel a 132 éves Zsuzsira, az erdei kisvasútra (igen, aki a dalt is ihlette), és hagyják el a várost az akácos, tölgyesek és fenyvesek világának irányába. Húsvét alkalmából április 19-én, pénteken a kisvasút hármashegyaljai végállomásán 1 db tojás belépőért cserébe a játékparkban húsvéti programok közepette locsolhatja meg Zsuzsit.

 

Nyíregyháza, ahol tevegelhet

 

Húsvét ide vagy oda, a nyúl, a baromfi és a sertés mellett ezen a hétvégén még a fóka és a teve is szerepet kap Nyíregyházán. A város ötezer állatnak helyet adó állatparkja ugyanis nagyon készül az ünnepre. Labdákkal az orrukon egyensúlyozó fókák tartanak medencéjükben bemutatót naponta háromszor, amelybe néhány színpompás ara papagáj is bekapcsolódik, mindeközben megújult maki erdővel és madárröpdével várnak, ahol határozottan testközelben találkozhatunk az állatokkal, különösen Tarzan ösvényén.

 

A fókamedence megújult és a körülötte lévő lelátó is háromszorosára bővült
Galéria: Travelo programajánló 16. hét
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkba a tavasz sok apróságot hozott, az egyéves kócos orangutánbébi mellett már látogatható a múlt héten született tevecsikó, de a néhány hete világra jött mini mosómedvékre hasonlító binturong ikerpár is, és egy tarajos sülbébi, akire a szülei egyetlen kölykükként gondosan összebújva vigyáznak. De ha már az állatparkban járnak, érdemes megnézni a medvék kifutója mellett az új, 19 Év fáiból készült tanösvényt, és nyugodtan kéredzkedjenek fel a kétpupúk hátára, mert még tevegelni is lehet. Húsvét alkalmából pedig a hamarosan egy komplett Árpád-kori faluval bővülő nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzen is gazdag programokkal várja a vizes népszokásoktól sem megrettenő látogatóit.

 

Már hajózhatunk a Balatonon

 

Április 19-én, húsvét szombaton ugyanis megjelennek az idei év első személyszállító hajói a tavon. Így már nemcsak a tavasz első hétvégéin indított nosztalgihajókkal, de menetrendszerinti járatokkal is találkozhatunk a Siófok - Balatonfüred - Tihany és Fonyód - Badacsony útvonalakon.

 

Bár a kompozás és a nosztalgiahajózás is élmény a Balatonon, a gyorshajó kalandját is át kell élni egyszer
Galéria: Travelo programajánló 16. hét
Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

Kalandosabban és gyorsabb tempóban szelhetik a tó hullámait majd azok, akik a Fonyód és Badacsony között 10 perc alatt 40 km/órás sebességgel közlekedő Calypso vízi-taxi fedélzetére váltanak majd jegyet. Kétezer forintért árulják a felnőtt, 1000 forintért a gyerek jegyeket Badacsonyig, de akik visszafele, a fonyódi kikötőbe is vízi-taxizni szeretnének, azoknak érdemes kedvezményes áron retúrjegyet váltani a hajón.

A Calypso gyorshajó például naponta reggel 9 és este hét óra között közlekedik, de a hétvégén már forgalomba állnak az új gyorshajók is: a Hunor és a Magor, amelyek a Siófok-Tihany-Balatonfüred-Siófok útvonalon 9.30 és 18 óra között közlekednek. A húsvét alkalmához illő kalandos vízi élményeket ígérő gyorshajók körjáratainak menetrendjéről érdemes a hajóvezetőnél, a pénztáraknál vagy ezen az oldalon érdeklődni. Gyorshajóval a Siófok - Balatonfüred távolságot 20 perc alatt tehetjük meg, a Siófok - Badacsony közötti utat egy óra alatt, a Keszthely ésTihany közti távot pedig 90 perc alatt gyűri le.

 

Ópusztaszeren kollektív locsolás lesz

 

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel az ópusztaszeri skanzen, korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék eltölteni a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét - írja weboldalán a múzeumfalu.

 

Ópusztaszeren megelevenednek a múlt ritmusai is
Galéria: Travelo programajánló 16. hét
Fotó: Balla Béla / Indafotó

A vasárnap látványos eseménye lesz a határkerülés, amely során a parkban a legények gólyalábakra szállva kerülik meg a skanzent. A hagyomány eredetét mindenki megismerheti, aki kilátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A hétfő viszont már egyértelműen a locsolkodásé, ahol az ünneplőbe öltözött menyecskék mellett a látogatóknak is kijut majd a vízből. A Szeri Húsvéton vásári forgataggal, kézművesek kavalkádjával is várják a látogatókat, akik ünnepi ételeket – többek között birkagulyást és kalácsot is kóstolhatnak -, miközben elkészíteni is megtanulják ezeket. A részletes programért érdemes idekattintani.

 

Látogassák meg a reneszánsz polihisztor műveit

 

Kedden ugyanis a pécsi Janus Pannonius Múzeumban nyílt meg az a tárlat, amely Leonardo da Vinci majdnem hatvan mérethű találmányát mutatja be. Európa legnagyobb Leonardo-kiállításán mérethű formában találjuk és körbejárhatjuk a feltaláló több mint hatvan találmányát, köztük megnézhetjük a művész automobiljának és a repülő ember modelljét is.

 

Leonardo da Vinci által tervezett repülő-szerkezet
Galéria: Leonardo kiállítás, Pécs
Fotó: Sóki Tamás / MTI

A tárlatra 3000 forintért kínálják a jegyeket, de számos kedvezményt is találunk kiírva a pénztárakban. A MÁV-Start Zrt. is 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a tárlatra utazóknak. A Széchenyi téren járva pedig nézzük meg közelebbről da Vinci 8 és fél méter magas lószobrának, a Kolosszusnak üveggyapotból készült mását is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek