Gyümölcsbortól csülökfelfújton át a plüssegerekig

Húsvéti programtippek a Travelótól. Palkonyán termelői piaccal és tojásvadászattal, Hollókőn népviselettel és vizesvödrökkel, Szentendrén szerencsevarázslással és formabontó ételekkel, Gödöllőn temérdek ibolyával, Mezőkövesden óriásnyulakkal készülnek a húsvétra.

Hollókő: népviselet és vizesvödör

Ha húsvéti rendezvényekről esik szó, elsőként mindenkinek Hollókő jut az eszébe. Nem véletlenül: a hungarikumnak minősített kis palóc falu neve egybeforrt az itt rendezett, hagyományos húsvéti ünnepségsorozattal. "A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja viseletet ölt, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne."

Hagyományos locsolkodás Hollókőn
Galéria: Húsvéti programajánló 2014
Fotó: Bela Szandelszky / Bela Szandelszky

"Az ékszerdoboz-falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás" – olvasható Hollókő honlapján.

Az április 19-21. között megrendezett húsvéti fesztiválon a családokat népi játszótérrel, tojásfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várják, a Babamúzeum, a Tájház vagy éppen a Szövőműhely is ingyenesen látogatható lesz a három nap alatt. Aki megéhezik, hagyományos palóc fogásokkal csillapíthatja éhségét húsvéti sonkától haluskán át a szilvásgombócig.

Villányi borvidék: tojásvadászat és termelői finomságok

Villányban is lelkesen készülnek a húsvéti ünnepekre: április 19-én, szombaton a Mokos Pincészet családi napot tart kisállatokkal, arcfestéssel és tojásvadász-versennyel a szőlőhegyen, de ugyanezen a napon rendezik meg az I. Palkonyai Helyi Termelői Piacot is.

Itt a villányi borvidék termelői által előállított finomságokat, például gyümölcsleveket, lekvárokat, házi füstölt árukat és fantasztikusan finom, szilvából, meggyből, kajsziból, cseresznyéből és őszibarackból készült gyümölcsborokat kóstolhatunk. És persze vásárolhatunk is, hogy legyen mivel várni a locsolókat húsvét hétfőn. Ugyanekkor tartják a Hú!SVÉT elnevezésű gourmet rendezvényt, aminek keretében a palkonyai porták különféle ínyencségekkel várják a turistákat.

A palkonyai porták termelői finomságokkal és változatos programokkal készülnek a húsvétra
Galéria: Húsvéti programajánló 2014
Fotó: Hotel Cabernet

A villánykövesdi Hotel Cabernet a fenti programok mindegyikéhez ingyenes transzfert biztosít húsvéti csomagja keretében, így a különféle borok és pálinkák kóstolgatásáról senkinek sem kell lemondania. A csomag két éjszakára fejenként 28 990 forintba kerül, de aki még egy éjszakára marad, azt április 20-án, vasárnap egy piknikkel egybekötött, vezetett gyalogtúrára is vendégül látják. A cél a Vylyan pincészet a Fekete-hegyen át. A csomag egyébként félpanziós ellátást, élményfürdő-belépőt és mint írtuk, ingyenes transzfert is tartalmaz a környék húsvéti programjaihoz.

Mezőkövesd: matyó húsvét

Egy éve fedeztük fel a mezőkövesdi Hadas városrészt, azóta vagyunk rajongói a mesebeli parasztházak alkotta kis utcáknak, és az itt lakó kedves kézműveseknek. Így aztán örömmel konstatáltuk, hogy matyó húsvéttal várják április 19-21. között az érdeklődőket. Lesznek néptánc-előadások, locsolás traktorról, tojásfestés és kirakodóvásár is.

Matyó népviseletbe is beöltözhetünk Mezőkövesden
Galéria: Húsvéti programajánló 2014
Fotó: mimi / Travelo

De népi játékokat is kipróbálhatunk, ha úgy akarjuk, tetőtől talpig beöltözhetünk matyó népviseletbe, nyulakkal és más kisállatokkal barátkozhatunk, de a pipícssütés és a csokitojás-készítés rejtelmeibe is beavatnak minket. A belépés és a parkolás mindkét nap ingyenes. Vasárnap és hétfőn a Zsóry-fürdő és a Hadas városrész között kisvonat közlekedik, így egy nagy csobbanással is egybeköthetjük a húsvéti programokat.

Szentendre: varázslás és sonkaparádé a Skanzenben

Aki idén nem tud vagy akar valódi falvakba ellátogatni húsvétkor, az vegye az irányt a szentendrei Skanzen felé! A máskor igen csendes szabadtéri néprajzi múzeum ilyenkor megtelik élettel, rengeteg a program, gőzerővel működnek a műhelyek, a látogatók kézműveskednek, és finom házias fogások illata száll a levegőben. A két nap során tojást patkolnak, karcolnak, pingálnak, berzselnek, és minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést. Így ilyenkor még annak is érdekes lehet ide látogatni, aki amúgy nem rajong a műfajért.

Látott már birkaszépségversenyt? Ha nem, akkor itt láthat!
Galéria: Húsvéti programajánló 2014
Fotó: Szentendrei skanzen

Április 24-e Szent György ünnepe, ezért a szentendrei Skanzen húsvéti programjaiban a híres pásztor szenthez kapcsolódó hagyományok, rontáselhárító szokások és szerencsevarázslások is helyet kapnak – tudtuk meg a múzeum sajtóreferensétől, Kecskés Noémitől. Mint elmondta, a néphagyomány szerint innentől számítják az igazi tavasz kezdetét, ekkor hajtották ki az állatokat a hosszú tél után először a tavaszi legelőkre. A család apraja-nagyja Szent György-napi kincskeresésben vehet részt, ahol minden család egy kincskereső térképpel a kezében találhatja meg a Skanzenben elrejtett kincseket, de lesz Szent György-napi kilövés is, vagyis a bánatok kikiáltása, amikor bárki megszabadulhat régóta hordozott terhétől.

Az idei húsvét főszereplői a bárányok lesznek, így ennek a jegyében a kézműves foglalkozásokon kerámia- és gyapjúbárány készül, a Meseházban bárányos meséket hallgatnak a legkisebbek. A nagyobbak a Tojáskertben különböző régi tojásjátékokkal játszanak, de érdemes benevezni az értékes nyereményekért zajló tojáskeresésbe is.

Az anyukáknak egy-két praktikus tanácsért érdemes felkeresni a konyhákat, hiszen a 40 napos böjt után gazdag sonkaparádéval készül a Szárnyas Ízvadász. A klasszikus sonkaételekbe tesz egy kis csavart, gondolva azokra a háziasszonyokra, akik unják asztalra tenni a megszokott ünnepi ételeket, így húsvéti sonkás frittatával, tormás csülökfelfújttal, fürjtojásból készült sonkás tükörtojással és kenyérben sült füstölt csülökkel várja a hozzá betérőket.

Amíg a nők a konyhában, a gyerekek pedig a kézműves foglalkozásokkal múlatják az időt, addig az apukák a különböző húsvéti szokások részei lesznek, elsajátítják a pásztorbot faragásának csínját-bínját. A keresztények egyik legnagyobb ünnepén a nagyszülők a református templomban istentisztelet, a katolikus templomban szentmisét hallgathatnak.

Gödöllő: Ibolya-nap és plüssegerek a kastélyban

A fővárosból szintén egy kellemes egynapos programként abszolválható a gödöllői Királyi Kastély meglátogatása. Április 20-án Ibolya-napot, 21-én pedig húsvéti programokat és plüssegértalálkozót tartanak a kastélyban és annak parkjában. Április 20-án "Sissi személyesen" nyitja meg a hétvége programjait reggel tíz órakor a Virágkeringő dallamára, majd a kastély dísztermében fogadja a látogatókat.

Húsvéti kirakodóvásár Gödöllőn
Galéria: Húsvéti programajánló 2014
Fotó: Fructy / Indafotó

Ezen a napon játékos tárlatvezetéssel, bábszínházi előadásokkal, ibolyakiállítással, és ibolyás finomságok kóstolójával várják a látogatókat. A múzeumba az ibolyaszín ruhát viselő, vagy Ibolya nevű vendégek féláron válthatnak belépőt, akik pedig 2014-ben ünneplik Iboly- lakodalmukat (15 éves házassági évfordulójukat), ingyenesen mehetnek be.

Április 21-én a húsvét és az egerek veszik át a főszerepet. Délelőtt az ország legkisebb, legnagyobb plüssegerét keresik, majd bábműsor, kalandos kincskeresés, állatsimogató, húsvéti finomságok és kézműves foglalkozások következnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek