Nemzeti légitársaságot ígér a kormány

Gigantikus, 4-5 ezer fős új kongresszusi központot tervez a kormány a Művészetek Palotája mellé. A cél, hogy Budapest rövidtávon Európa 3-5. legnépszerűbb kongresszusi helyszíne legyen, ehhez kell nemzeti légitársaság is. A szándékot Fürjes Balázs kormánybiztos jelentette be egy keddi konferencián.

Fürjes Balázs kormánybiztos szerint a Millenniumi Városrészben, a MŰPA mellett épül fel a 4000-5000 fős kongresszusi központ. Idén az előkészítés zajlik, a közbeszerzés nyertesét jövőre választják ki, ezt követően indulhat meg az építkezés.

Még nem tudni, hogy részben vagy egészben unós forrásból vagy elsősorban hazai pénzekből-e, de már nem kérdés, hogy a kongresszusi központ felépül, jelentette ki Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos március 18-án, a Magyarországi Rendezvényszervezők és Rendezvényszolgáltatók Szövetségének Event Touch elnevezésű szakmai napján.

A területet, amely elmondása szerint a Művészetek Palotája és a Soroksári út közé esik, már az állam megvásárolta, itt szeretnék megvalósítani a felhasználóbarát és rugalmas, tehát az igényeket és a trendeket maximálisan figyelembevevő, jól üzemeltethető és fenntartható, multifunkcionális és modern komplexumot. Ahhoz, hogy nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú létesítmény épüljön fel, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakértőt szeretnének bevonni már egészen a tervezés fázisától, továbbá már jövőre szeretnék kiválasztani az üzemeltetőt is, hogy a központ értékesítése is mielőbb megkezdődhessen.

Ebben az évben az előkészítés zajlik, március 19-én jelenik meg az a kormányhatározat, mely ennek a részleteiről rendelkezik. Annyit már tudni, hogy 250 millió forintot különítenek el még idei forrásokból ezekre a munkákra, továbbá azt is, hogy Fürjes Balázsnak év végéig kell javaslatot tennie az üzemeltetőre. Az viszont még nem eldöntött, hogy tisztán állami, vagy vegyes üzemeltetésben legyen-e a majdani komplexum, melynek egyébként a nettó építési ideje körülbelül 18-24 hónapra tehető. Így tehát nem lehet pontosan megmondani, mikorra lesz Budapestnek kongresszusi központja, a hallottak alapján erre legkorábban 2017-ben lesz esély. Ez viszont abból a szempontból nem is baj, hogy az ilyen lélegzetű események helyszínei a megrendezés előtt 3-4 évvel dőlnek el.

Ahhoz, hogy minden szempontból hatékony és színvonalas létesítmény szülessen, számítanak a szakma javaslataira, véleményezésére is, ezért a tervek szerint menet közben több workshopot és találkozót szerveznek majd ezek összegyűjtésére.

A cél pedig, hogy a kongresszusi központ révén Budapest rövidtávon Európa 3-5. legnépszerűbb kongresszusi helyszíne legyen. Mint elhangzott, ehhez a magyar fővárosnak minden adottsága megvan, kivéve a nemzeti légitársaságot, melynek újbóli megalapításáért a következő ciklusban tenni szeretnének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek