Így ünnepel az ország hétvégén

Március idusa a fesztiválszervezőket is megihlette. Így aztán kortyolhatunk borokat '48-as áron, nyomtathatunk Nemzeti dalt korabeli nyomdagépen, vagy készíthetünk huszárzsinórt fonókoronggal. A szezon előtti balatoni sétahajózást viszont csak szombaton ajánljuk, vasárnapra már elfújja a szél a tavaszt.

Március 15-én délig napsütéses, meleg és száraz idő várható, 20 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Szombat délutántól viszont többfelé viharossá fokozódik a szél, bárhol lehet eső, és jelentősen lehűl a levegő is - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Így aztán egyből a legvizesebb eseménnyel kezdjük a hétvégi programajánlókat, a többi rendezvény talán hidegben is elviselhető.

Sétahajózás a Balatonon

Bár a Balatonon a személyhajó közlekedés április 19-ig még szünetel, a Balatoni Hajózási Zrt. az ünnep alkalmából Siófokról, Balatonfüredről és Fonyódról nosztalgia hajójáratokat indít szombaton és vasárnap. A siófoki és a balatonfüredi kikötőből ezen a hétvégén kedvezményes áron hajózhatunk: a felnőttek 1350, a gyerekek 600 forintért vehetnek részt az egyórás balatoni sétahajózáson.

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

Valamivel gyorsabb tempóban szelhetik a tó hullámait majd azok, akik a Fonyód és Badacsony között közlekedő Calypso vízi-taxi fedélzetére váltanak jegyet. Kétezer forintért árulják a felnőtt, 1000 forintért a gyerek jegyeket Badacsonyig, de akik visszafele, a fonyódi kikötőbe is vízi-taxizni szeretnének, azoknak érdemes kedvezményes áron retúrjegyet váltani a hajón. A hajók indulásáról itt talál bővebben információt.

Füredi borok 1848-as árakon

Március 15-e Balatonfüreden is a megidézett forradalom jegyében zajlik, de ücsöröghetünk majd Pilvax kávéházban és részt vehetünk egy rendhagyó, fáklyás reformkori felvonuláson Szendrey Júliával és Noszlopy Gáspárral is. A Kisfaludy Színház előadásait a gyerekeknek szánják, de akár az egész család is élvezheti a Szerelmes szabadság című, népzenei hagyományokra építő Ghymes együttes koncertjét az Anna Grand Hotelben. Az esti órákban egy sajátos zongora, vibrafon (ütőhangszer) felállású jazz duó (Pingiczer-Figula) koncertjével zárul az első nap.

Fotó: Ghymes.hu

A március 14. és 16. között zajló balatonfüredi Tavaszi Fesztiválon éhezni sem hagyják majd a látogatókat, ezért Pörköltészet címmel a forradalmi hevületet, a gasztronómiát és a költészetet elegyítő laza irodalmi menzát tartanak a Borcsa étteremben. A fesztivál ideje alatt a Vaszary Villa alkotóműhelyében hARCtér hősei 1848 címmel művészeti kurzus indul fiataloknak, aki viszont inkább a borok iránt érdeklődik, az a három nap alatt négyféle bort kóstolhat stílszerűen 1848 forintos áron. A programról bővebben itt érdemes olvasni.

A hungarikumfaluban

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban péntektől vasárnapig hagyományos nemzeti értékeinket, a hungarikumokat ismerhetjük meg. Szombaton mutatják be a Puskás Hungary című filmet, előtte a Puskás-hagyaték ereklyéit állítják ki, de nézhetünk majd bemutatót a magyar kutyafajtákból is. Mindhárom nap hungarikumokkal dúsított vásári forgataggal készülnek: többek között ott lesz a Bánfi szikvíz, a Csabai kolbász, a Viharsarki Lekvárium, a Gyulai kolbász és a Gyulai Pálinka Manufaktúra is.

Fotó: Easy Performer/Indafotó

Készíthetünk majd 1848-as zászlókat vagy Szendrey Júlia gyöngykokárdáját, huszárzsinórokat fonókoronggal, kardot kartonból, de a kézműves sátrakban bőrözéssel, bürökduda készítéssel és birkapörkölt kóstoltatással is várnak. A részletes programot itt találja.

A Budai vár huszártáborral vár

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában Nyáry Krisztián irodalomtörténész tart előadást a forradalmárok magánéletéről, bemutatót tartanak a Honvéd Hagyományőrzők, a látogatók pedig a Nemzeti dalt nyomtathatják ki korabeli nyomdagépen. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum fotókiállítással várja a látogatókat Nemzeti Emlékhelyek 1848-49 címmel, de lesz fegyverbemutató, szablyavívás, kokárdakészítő verseny és kézműves foglalkozás is a programok között.

Egy korábbi, napsütéses nemzeti ünnep a budai VárbanFotó: Az Erdő Kapitánya / Indafotó

Akinek jókedvében dalolhatnékja támad, az énekelhet katonadalokat a felvidéki Kicsi Hang együttessel, de részt vehet fegyvertánc és fegyverzetbemutatón is. Aki viszont inkább csak nézelődne, annak a kor huszárviseletét, a huszárpróbákat és egy fakardvívást bemutató előadáson a helye. A kisebbeket A három leány, a Két koma fogadása és A pletykás asszony című mesejátékkal várják. A Magyar Nemzeti Galériában vezetést tartanak a 19. századi gyűjteményben, a Hadik-szobornál Kis Kata és zenekara, valamint a Komlói Pedagógus Kamarakórus lép fel, a reformkori hagyományőrzők a palotást mutatják be, a Dózsa György-szobornál huszártábort állítanak fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek