Új generációs borturizmus: az egyediség a fontos

Olaszrizling Badacsonyból vagy Stájerországból, Kékfrankos Szekszárdról vagy Burgenlandból - az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón a két ország közös szőlőfajtáiról és a borvidékek programkínálatáról beszélgetnek majd borászok a DiVino Borbárban.

„Magyarország és Ausztria földrajzilag és történelmileg is közel állnak egymáshoz, de a két ország borvidékei, szőlőfajtái között is sok párhuzamot találni" – mondta a jövő hétre tervezett esemény ötletgazdája, Emanuel Lehner, az Österreich Werbung közép-európai vezetője. A borkultúra – a gasztronómiával együtt – pedig egyre több követőt vonz, akik egy-egy hosszú hétvége tervezésekor, vagy a következő nyaralás úti céljának kiválasztásakor ezt a szempontot is figyelembe veszik.

A gondosan megmunkált szőlőföldekről rendkívül finom borok érkeznek majd
Galéria: Magyar osztrák bortalálkozó
Fotó: Noguchi Porter Novelli

Stájerország a kedvenc

A 2013-as adatok szerint a magyar turisták legkedveltebb célpontja Stájerország, amely egyike a négy osztrák bortermelő régiónak. Az utazók közel 70 százaléka télen érkezik a régióba, míg Burgenlandba nyáron látogatnak szívesebben a magyarok. Ekkor ugyanis a borturizmus is hangsúlyosabb és a határközeli magyar szálláshelyek miatt is magasabbra becsülik a turisták számát.

A borkedvelők általában a régió és annak meghatározó szőlőfajtái miatt utaznak egy helyre, de a szolgáltatások, programlehetőségek, a modern építészet és a marketing is szerepet játszik a borkedvelő turisták döntésében. Ezeket a témákat – köztük a legsikeresebb megoldásokat és a legkomolyabb kihívásokat – járják majd körül a DiVino Juniborászai, akik négy osztrák pincészet képviselőit látják majd vendégül a szakmai találkozón 2014. március 11-én. Másnap pedig a borbár vendégei is egymás mellett kóstolhatják majd az osztrák és magyar borokat.

Az osztrákok fehérborban világelsők

Az osztrák borok példája, vagy ahogy sokan emlegetik, az „osztrák borcsoda" azért is érdekes téma, mert bár Ausztria a világ bortermelésének csupán egy százalékát adja, minőségi boraikra az elmúlt két évtizedben felfigyelt az egész világ. A statisztikák azt mutatják, hogy a tradicionális, legtöbbször öt hektár alatt gazdálkodó borászatoknak sikerült elérniük, hogy kitűnjenek minőségükkel és egyedi jellegükkel. Jancis Robinson, a neves borszakíró átlagpontjai szerint az osztrákok fehérborban egyenesen világelsők. A borász családok újító tagjai pedig tanulással, nemzetközi gyakorlattal dolgoznak a folytatáson. Ahogy a hazai borászok új generációja is, akik szintén nem méretükkel, inkább stílusukkal és új irányvonalakkal építik a magyar borok hírét.

A bor mellé finom étel is dukál
Galéria: Magyar osztrák bortalálkozó
Fotó: Noguchi Porter Novelli

Olaszrizling Badacsonyból vagy Stájerországból, Kékfrankos Szekszárdról vagy Burgenlandból, desszertbor Tokajról vagy a Fertő tó mellől – az első Magyar-Osztrák Bortalálkozóra a fiatal borászok a közös szőlőfajtákról és a borvidékek programkínálatáról beszélgetnek majd. A találkozó házigazdája Miklós Csaba móri borász lesz, a hazai Junibor csapatot Laposa Bence, ifj. Szepsy István (Szent Tamás Pincészet), ifj. Figula Mihály, Takler András és Árvay Angelika képviseli, míg Ausztriából a Wohlmuth, Leth, az Angerhof-Tschida és a Tesch Borászat érkeznek Budapestre.

3 tipp, miért érdemes szomszédolni
Burgenland Golsi borútja, a „borkultúrháznak" köszönhetően, az osztrák borvilág egyik legszebb építészeti alkotásával várja a túrázókat. A Domäne Pöttelsdorfban látványos multimédiás eszközök illusztrálják a jó osztrák bor készítésének titkát, míg az emblematikus Hillinger merész, egyben energiatakarékos megoldásaival és pazar kilátással várja a bor és építészet rajongóit.
Stájerország vulkanikus szőlődombjain sétálva garantáltan nem fogunk elfáradni, mivel a poharakat itt legtöbbször a friss és jellegzetesen aromatikus sauvignon blanc-nal töltik meg. A régió másik különlegességét, a Schilcher néven ismert rosét szintén érdemes megkóstolni, ezt a helyi specialitást kék wildbacher szőlőből készítik és egy költőjük úgy tartja róla, hogy a tökmagolajjal és vagdalt hússal együtt ez biztosítja az egész régió olajozott működését.
Alsó-Ausztria – a világhírű zöld veltelini, vagyis Grüner Veltliner hazája – kihagyhatatlan állomás borkedvelőknek: a „Weinviertel" néven emlegetett országrészben készítik az osztrák borok több mint felét. De még egy rekordot tartanak, méghozzá a borutakét: 830 kilométernyi túraútvonalat járhatunk be szőlőhegyeken, falvakon és pincesorokon át. A kiváló rizlingjeriől ismert Wachau például a meredek lejtői és a festői látvány miatt felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Kamptalban pedig a futurisztikus stílusú, de több száz éves borospincéket is rejtő Loisium bormúzeumban képezhetjük tovább magunkat, vagy a szintén Loisium nevet viselő hotel wellness oázisában járhatunk utána, milyen speciális kezelésekhez használható még a helyi szőlő és bor.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek