A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja

Március a kedvezményes barlangtúrák, a törölközőt lengető szaunamesterek és a kollektív hízóvágás időszaka. A tavasz első hónapja sem telik eseménytelenül, mutatjuk, mikor mit érdemes csinálni az ország különböző szegletében.

Izzadhatunk meztelenül kilencven fokban, hurkázhatunk egy csapatban a barátokkal, játszhatunk huszárosat díszmagyarban Szolnok belvárosában, de egy csepeli bunkerből is kimenekülhetünk pénzért, időre. A Magyar Turizmus Zrt. blogválogatásának új, havonta jelentkező programajánló sorozata következik. 

Balatonon barlangásszon! 

Márciusban minden héten más-más nemzeti park területén található kiállítóhelyek várják kedvezményekkel a látogatóikat. Idén ugyanis a Vidékfejlesztési Minisztérium először hirdette meg Barlangolás elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a föld alatt rejlő, kevésbé ismert értékeinkre is. 

A barlangfürdőzés nagyon sok turistát vonz
Galéria: A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja
Fotó: Bence93 / Indafotó

A Balaton régió barlangjait március 24. és 31. között érdemes felkeresni, amikor a balatonfüredi Lóczy-barlang, a Szentgáli-kőlik és a balatonedericsi Csodabogyós-barlangot is kedvezményesen látogathatjuk. Nemcsak olcsóbb belépőkkel, de ezúttal barlangmesével, kőzetcseppentéssel és éjszakai barlangtúrával is várják az érdeklődőket. Az Itthon a Balatonon blog oldalán a barlangászáshoz egy online kvízjáték is kapcsolódik, a részletekért és a nyereményekért érdemes idekattintani

Baranyában szaunázzon ingyen! 

Az ország legnagyobb szaunarendezvényét márciusban Magyarhertelenden érdemes keresni. A szaunázás baranyai hívei örülhetnek, március 7. és 9. között a Magyarhertelendi Termálfürdőben rendezik meg a Szauna Szeánsz Oscar III. középdöntőjét. A verseny során a szaunamesterek nemcsak a különleges legyezési technikáikat mutathatják be, de a felöntésekhez használt aromakompozícióikat is. 

Előkészítik a szaunát a hamarosan érkező vendégek részére
Galéria: A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja
Fotó: Etienne De Malglaive / Europress / Getty

A versenyszeánszokat a szakma legjobbjaiból álló szakértő zsűri mellett a vendégek is pontozhatják az előzetesen meghatározott szempontok alapján. A tét nagy: a döntőbe csak a legjobb kilenc szaunamester juthat tovább. A felöntéseken a látogatók ingyen vehetnek részt, de a helyszínen regisztrálni kell a szeánszokra. A verseny időtartama alatt a szaunapark teljes területe fürdőruhamentesen, szaunalepedőben vagy szaunaruhában látogatható. 

Szabaduljon a Csepel Művek bunkeréből! 

Budapest néhány éve a szabadulószobák mekkája. A több tucatnyi objektum nyomasztó hangulatával nem félelmet akar kelteni a kalandot kereső játékosokban, inkább egy kevés adrenalinlökettel gondolkodásra és cselekvésre késztetni. A napokban az Itthon Budapesten blog írt arról, hogy ezeket a szabadulós játékokat egyre komolyabb körítésekkel és egyre izgalmasabb helyszíneken szervezik meg, mostanában például elhagyatott gyárak területére fókuszálva. 

Csepel Művek: Igazi élmény kiszabadulni innen
Galéria: A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja
Fotó: Trap Factory / Facebook

A nemrég nyílt Trap Factory szabadulós játékára már az eljutás is kalandos: a Csepel Művekben található régi gyárépületbe GPS nélkül kell odakeveredni, de az élményben résztvevő bloggerek szerint a legjobb, ha egy kicsit el is tévedünk a sikátorokban. Az időutazás hangulata ugyanis így garantált igazán. Mi már jártunk a Csepel Művel területén vezetett bunkertúrán, igaz akkor nem kellett időre kimenekülnünk egyetlen részéből sem. A Trap Factory kiszabadulós élményparkja azonban más, idekattintva bővebben is olvashat róla. 

Csatázzon a Kossuth téren! 

Pláne akkor, ha mindig is lenyűgözték a 1848-1849-es forradalom és szabadságharc eseményei. A szolnoki csatáról, vagyis az 1848-ban frissen felállított Honvédség győztes Tavaszi Hadjáratának első nagyobb jelentőségű összecsapásáról 1997. óta óta minden évben megemlékeznek. Ahogy eddig, úgy idén is, március 8-án hagyományőrző csoportokkal elevenítik fel a csata eseményeit Szolnok belvárosában. 

A szolnoki csata újra megelevenedik a látogatók előtt
Galéria: A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja
Fotó: MT ZRt.

Az eredeti események helyszínén idézik fel a csata történetének egy-egy epizódját, miközben a látogatók megismerhetik a harcoló felek ruházatát, felszerelését, fegyverzetét, és a korabeli harcmodort. Időutazás a javából ez a program is, részleteket az Itthon Észak-Alföldön blogon talál. 

Falatozzon hurkát a Tisza-tónál! 

Abádszalókra nem csak a nyári szezonban érdemes ellátogatni. Ha valamit, hát ezt egészen biztosan örökre megjegyzi az, aki március 8-án (szombaton) résztvesz a VIII. Tiszator Böllérfesztiválon. A rendezvényen felelevenítik az évszázados hagyományokat, miközben szakértő zsűri bírálja el, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, ki főzette a legzamatosabb pálinkát vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát. 

Májas és véres hurka
Galéria: A barlangászok, szaunázók és böllérek hónapja
Fotó: Swns.com / Northfoto

A verseny a malacfogással kezdődik, utána a hízóvágás minden mozzanata nyomon követhető, a kóstoló jegyekkel pedig az érdeklődők is részesei lehetnek a finom falatoknak. A rendezvény részletes programjáról és a böllércsapatok nevezéséről az Itthon a Tisza-tónál blogon talál információt. Aki viszont nem szívesen várja ki, amíg tányérjára teszik a húst, az még mindig foglalhat asztalt magának Torkos Csütörtök estéjére, akár a Tisza-tavi régióban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek