Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Az 5 és fél centiméter hosszú, mindössze 25 gramm súlyú állatok jól vannak, jelenleg a park "hüllő ovijában" cseperednek.

Hat sarkantyús teknős (Geochelota sulcata) kelt ki a napokban a Nyíregyházi Állatparkban, írja az MTI.

Ryan Seiler / Wikipedia

A kis teknősök 115 nap alatt keltek ki a sóstógyógyfürdői park keltető állomásán. Az 5 és fél centiméter hosszú, mindössze 25 gramm súlyú állatok jól vannak, jelenleg a park "hüllő ovijában" cseperednek. Eleinte a folyamatosan visszahúzódó szikzacskó táplálta őket, de most egyhetesen már elkezdték enni a salátát, a fűféléket és a zöldségeket is - közölte honlapján az állatpark szerdán.

A sarkantyús teknős a fekete kontinens legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, nem ritka a 60-70 kilogramm tömegű példány sem. A páncélja feltűnően domború, a hímeknél emellett jól láthatóak a megerősödött és megnyúlt toroklemezek és pajzsok, amelyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből.

Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez - állandó 29-30 Celsius-fok, valamint 90 százalékos páratartalom szükséges hozzá - ezért a park szakemberei négy hónappal korábban helyezték keltetőbe a pingponglabda-méretű tojásokat.

A Nyíregyházi Állatpark inkubátorháza, vagyis "hüllő ovija" a hüllők, kétéltűek szaporodását mutatja be a tojásrakástól az ivadéknevelésig, a növendék állatok gondozásáig, amíg felnőtté nem válnak. A nem mindennapi állatgyűjteményben a látogatók előtt zajlik a napi munka a terráriumokban és az üveglapok mögött.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek