Négylábúval az úton rokonlátogatóban

Útlevél, chip és oltás nélkül ne induljunk útnak, de levendula nélkül se, ha jót akarunk az állatnak. Hogyan közlekedjünk állattal a mozgólépcsőn, miért jobb a munkamorál az állatbarát munkahelyeken, és milyen az, amikor a kutya veszi át a volánt? A Kutyabarát.hu oldallal utánajártunk.

Írtunk már arról, hogy hol és milyen eséllyel találunk állatbarát szálláshelyeket, de sorra vettük a kutyabarát falatozókat, kávézókat és a hozzájuk köthető íratlan etikettet is. A Kutyabarát.hu weboldal ugyanis minden olyan helyet felkutat, ahol a házi kedvencet nemcsak megtűrik, de szívesen is fogadják. A listákon túl pedig hasznos információkat gyűjtenek össze például a gyógyítással, táplálással vagy az állatok utaztatásával kapcsolatban. Segítségükkel utánajártunk, hogyan érdemes rövidebb-hosszabb távon négylábúval közlekedni rokonlátogatás közeledtével.

 

Galéria: KutyabarátFotó: kutyabarat.hu

 

Számok, címke, távolság

 

Akár az ünnepekre, akár egyhetes síelésre utaznánk el külföldre, érdemes alaposan tájékozódnunk a négylábúak utaztatásának feltételeiről. Nemcsak a szigorú szabályozásokra kell figyelnünk, de útlevél, chip és oltás nélkül semmiképp se induljunk útnak. Érdemes tudni, hogy a fapados légitársaságok többsége nem szállít élő állatot, általában csak a vakvezető/segítő kutyákkal tesznek kivételt. Vannak azonban légitársaságok, amelyek engedélyezik a kistestű kutyák kézipoggyászként való szállítását az utastérben, de a legtöbb helyen általában zárt, speciális szállítóeszközöket kérnek. A szállítódoboz méretét is maximalizálják, de a lényeg, hogy az állat meg tudjon benne fordulni, fel tudjon állni, hogy elférjen a gép ülése alatt, és ketreccel együtt az állat súlya ne haladja meg az előírt súlyt (7-8 kg). A szállításuk díját túlsúlyszámítás alapján számolják ki. Ha hétkilós a kutyánk, hét kilónak megfelelő túlsúlyt fogunk fizetni.

Mielőtt azonban jegyünket lefoglalnánk, mindenképp jelezzük, hogy állattal együtt utaznánk, ugyanis egy gép fedélzetén egyszerre csak két-három ugyanolyan típusú állat utazhat. De előre kell jelezni azt is, ha a poggyásztérben utazik az állat, ilyenkor az állatokat egy számukra elkülönített raktérben szállítják. Érdemes a ketrecet egy "Live Animal" címkével felmatricázni, ráírni az adatokat, és egy képet is hozzácsatolni az állatról.

Kolléganőnk tavaly Londonba utazott két gyerekkel és egy, az utazásra már csak a kora miatt is érzékeny macskával, a kocsijukban mintegy 1700 km-t megtéve és 75 méterrel a tengerszint alatt. Beszámolóját arról, hogyan és mennyiért jutottak át a La Manche-csatorna alatti Csalagúton egy gyorsvonattal és a 14 éves sziámival, itt érdemes elolvasni.

 

Az étkezőkocsitól a mozgólépcsőig

 

Mielőtt még elvesznénk a tömegközlekedés állatokra vonatkozó szabályai közepette, tudnunk kell, hogy a MÁV-nál és a BKK-nál is érvényes az a szabály, hogy állat vagy szállító eszköz nélkül, pórázon vezetve és szájkosárral utaztatható, vagy a kézipoggyász méretét meg nem haladó, zárt szállítóeszközben szállítható. Fontos, hogy ebből az állat az utazás során ne tudjon kiszabadulni, illetve ha a kistestű kutya nem ketrecben utazik, hanem táskában, akkor az abból kikandikáló fejére pofaszorítót vagy szájkosárt kell felcsatolni. A kézipoggyász méreteiről és a pórázon vezetett kutya BKK és MÁV járatokon érvényes jegy és bérlet árairól a Kutyabarát.hu saját gyűjtést készített, amit itt olvashat.

 

Galéria: KutyabarátFotó: kutyabarat.hu

Amíg azonban a vonaton étkezőkocsiban, első osztályon, pót- ill. helyjegy köteles kocsiban nem utazhatunk állattal, addig a BKK az állatoknak a mozgólépcsőn utazását szabályozza. Mozgólépcsőn ugyanis csak az állatot felemelve közlekedhetünk, vagy ha súlyosabb testű a kutyánk, akkor az állomás személyzetének kell bejelentenünk érkezésünket, ha pedig van tartalék, álló mozgólépcső, akkor azt kell használnunk. Azonban bárhol is utazunk állattal, az oltási bizonyítványát mindig tartsuk magunknál, az utazás során ezt bármikor kérhetik a jegy ellenőrzésekor.

Az állat építi a csapatot a munkahelyen
Vannak, akik nemcsak néhány napig utazgatnak háziállatukkal, de még a munkába is együtt járnak. Az egyre inkább terjedő, állatokat is beengedő vállalatok pszichológiája mögött a kevésbé stresszes munkahelyi légkör, az örömtelibb munkavégzés és a jobb kollegális viszonyok tapasztalata húzódik. A Kutyabarát.hu a hazai állatbarát munkahelyekről is folyamatosan épít egy listát, miközben szerkesztőségükben is ott van Mamba, akinek dinamikus farkcsóválásából a tárgyalóasztal alól általában többen többféle véleményt is értelmeznek. Itt kell elmondanunk, hogy a Travelo szerkesztőségének is volt átmenetileg egy négylábúja. Egy szűrtfényes őszi reggelen képszerkesztő kollégánk épp az irodába tartott, amikor a bejárat előtti bokorban egy fekete szőrcsomóra lett figyelmes. Kollégánk általában nem gyűjt be minden szőrcsomót, de ezt a kicsit megsajnálta, és egy jobb életszakasz reményében szerette volna megfogni.

"Egy jól irányzott virslis croissant elhelyezésnek hála, sikerült elkapni, úgyhogy morcosan, de legalább tele hassal jött fel velem az irodába, ahol a legjobb hely számára végül egy virágcserép lett. Itt töltötte szinte az egész napot, miközben a kollégák tizes csoportokban jártak a csodálatára. Közben beindult a segélyakció is, megérkeztek a túléléshez szükséges junior tápok, a túlméretezett papírdoboz és mellé a 10 kilós macskaalom. Mindenki nagyon szórakoztatónak és boldogságosnak érezte a csöppség jelenlétét, de tudtuk, sokáig nem lehet nálunk, ezért elindítottuk a gazdikereső marketinggépezetet. Megjárta a Facebook-ot, különböző blogokat, még Index címlap kiemelést is kapott, de végül az irodából vette magához egy srác, akinél Eyra azóta is nagyon jó helyen van."

 

Utazás előtt: stresszkezelés

 

A stressz ugyanis az állatoknak is gondot okoz utazásnál. A National Geographic csodálatos kutyadokijaként ismert Cesar Millant rendszeresen kérdezik állattartók arról, hogyan készítsék fel az állataikat az utazással járó stresszre. Mivel azonban a kutyák képesek megérezni hangulatunkat és felismerni érzelmeinket, ezért arra is érdemes figyelnünk, hogyan kommunikáljuk ezeket az érzelmeket a kutya felé, nemcsak utazás előtt, de a legegyszerűbb hétköznapi helyzetekben is.

 

Galéria: KutyabarátFotó: kutyabarat.hu

A kutyák lelki wellness szakértője szerint a kutyák biztonságérzetét az javítja a legjobban, ha a gazdájuk nyugalmat sugároz, de persze van néhány konkrétabb ötlete is. Így pl. Millan szerint az utazás előtt néhány nappal érdemes az ebet a szállító ketrecébe terelni, és ha tehetjük, kocsiba ülve tegyünk meg vele együtt néhány rövidebb-hosszabb utat, hogy hozzászokjon az utazás alatti ketrecben tartózkodás gondolatához. Az is jó, ha sétálás vagy evés előtt nyugtató illatot, pl. levendulát szagoltatunk vele, így megszokja, hogy a jó élmények előtt mindig ezt az illatot érzi. Később elsüthetjük ezt a trükköt utazás előtt is, így ez automatikusan megnyugtatja majd.

Mielőtt nekivágnánk az útnak, alaposan fárasszuk le az állatot. Tegyünk ki magunkért, ha labdázásról, hógolyózűsról, vagy futásról van szó, így nagyobb eséllyel átalussza az út javarészét. Aztán figyeljünk arra is, hogy ne etessük túl, és hazafele sem nagymama maradék gesztenyés beiglijével sem. A rázkódás megviselheti a gyomrát, ezért ha autóval utazunk, jobb, ha a hosszú út alatt kisebb adagokban adunk neki ételt, például egészen könnyű húsokat. Ha viszont repülni készülünk, jobb, ha a terminálra már a ketrecben visszük be a kutyát, és nem a check in pultnál rimánkodjuk be őt a helyére. Ha a kutyánk nagyon ideges, próbáljuk ki a nyugtató masszázst a gerince mentén, a nyakától egészen az ágyékáig.

Ha azonban a repülőút helyett mégiscsak kocsival szeretnék a távolságot legyőzni, a jeges utakon kívül egy dologra vigyázzanak: bármilyen okos az a kutya, sose engedjék, hogy átvegye a volánt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek