Nyit Mikulásfalva, borral vár Egerszalók

  A hétvégén Palócgála lesz Egerben, akrobatikus hószánosok repkednek a Hungexpo felett, Nagykarácsonyban pedig az igazi magyar Mikulás várja a gyerekeket. Programajánló péntektől vasárnapig.

  A tél beállta előtti utolsó hétvége több izgalmas programot is tartogat. A Hungexpón teljes lendülettel dübörög a Fridge fesztivál, ahol idén kétszáz lóerős hószánok profi ridereinek lehet szurkolni, a vele egyidőben megrendezett Hó-Show pedig családi programokkal, oktatásokkal, kiállítással és síbörzével várja a látogatókat.

  Itt a tél, sok az érdeklődő, az emberek kedvelik a hideget is.
  Galéria: Travelo programajánló 47. hét
  fridge.hu

   A Fridge Fesztiválon találkozhat először a hazai közönség az Amerikából és Európa északi részéről érkező snowmobile-okkal, azaz motorosszánokkal, és rajtuk a levegőben akrobatikus elemeket bemutató világsztár ridereikkel. A 100 méter hosszú pályán bemutatózó 200 lóerős motorosszánok 20 méteres gyorsulás után röppennek a magasba, hogy 15 méterrel a pálya fölött pörögjenek-forogjanak. De lesznek extrém versenyautók is, a Hó-Show látogatói pedig olyan fura téli járgányokat is kipróbálhatnak, mint a shredderek és snowsegway-ek. Részletes ajánlónkat itt találja.

  Az Időkép enyhe időt ígér péntekre és szombatra, vasárnap viszont jön a szél, az eső, hűvösebb lesz. Még a zimankó beállta előtt érdemes megnézni a frissen megnyitott Pintér-kert arborétumot Pécsett. A hatvanmillió forintos támogatással elkészült felújítás keretében megújult az arborétum kerítése, mely a kert alapításának időszakát, az 1920-as évek stílusát idézi. A kert bejárati részén létrehozták a főként vakok és gyengénlátók részére kialakított illatösvényt. A kert növényei mellett új zománctáblákon tüntették fel a növények magyar és tudományos nevét, valamint származási helyét.

  Több évtized után mostantól ismét látogatható a kert felső része, mely a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. A parkerdő és természetszerű bokorerdő jelleg megőrzése mellett a gyűjteményes karaktert folyamatos telepítésekkel fokozatosan itt is kialakítják. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A meredek hegyoldalon a túrázók részére rozsadementes acél korlátok adnak biztonságot. Az arborétum novembertől áprilisig csak hétköznap tart nyitva, a belépés 400 forint, 2 éves kor alatt ingyenes. Bejárata a Tettye tér 9 alatt található.

  Egerben Palócgála lesz a hétvégén; ez a huszonnégy éve minden évben megrendezett esemény a hazai és felvidéki, kárpátaljai és erdélyi folklór legjavából ad ízelítőt immár 24 éve. Igyekeznek minden esztendőben 40-50 népzenei együttes fellépésével tartalmassá tenni az eseményt. A meghívott csoportoknak alkalma van a tapasztalatcserére, a szakmai és baráti együttműködés megalapozására. A nemzeti kultúrák igazi ünnepének lehetnek részesei az idelátogatók.

  Palóc népviselet
  Galéria: Travelo programajánló 47. hét
  Elvira / Indafotó

   Lesz Palóc népdaléneklési verseny, a Népművészet Mestereinek hangversenye, néprajzi filmek vetítése, népművészeti kiállítás, szakmai előadások és palócbál is. Helyszín a Bartakovics Béla Közösségi Ház.

  Nagykarácsonyban megnyitott Mikulásfalva, mely egészen december 22-éig várja a Mikulással találkozni vágyó gyerekeket és szüleiket. A látogatók beléphetnek a Mikulásházába, dolgozószobájába, ahol elmondhatják kívánságaikat és elmesélhetik, mi minden történt Velük az elmúlt egy évben. Az udvarra kilépve találkozhatnak a Szánhúzó Szarvasokkal, eltitkolt csínytevéseiket belesúghatják a Jóság Kútjába, az Ajándékládikákban pedig más gyerekek által elrejtett kedves játékokra bukkanhatnak.

  Mikulásház
  Galéria: Travelo programajánló 47. hét
  szotske cs / Indafotó

   Az ünnepekre hangolódásról a Játszóház kézműves foglalkozásai és népi játékai gondoskodnak. Az adventi időszakban meglátogatható a Szeretet Posta, ahol minden évben több ezer levelet látnak el adventi pecséttel, és persze lesz adventi vásár és koncertek is. A Megyék Karácsonyfáira pedig otthonról hozott díszeket várnak az idelátogató gyerekektől, hogy karácsony estéjére tökéletes pompában tündököljön mind a 19 fenyő.

  A belépőjegy ára 2000 Ft, mely érvényes a mikulásházba, játszóházba és az ugráldába, valamint tartalmazza a biztosítást is. Minden látogató ajándékot kap a Mikulástól. 3 év alatti gyerekeknek ingyenes a belépés. Mikulásfalva egész héten nyitva tart, november 28-ig délután 4-ig, december 15-ig pedig délután 5-ig.

  Egerszalókon a hétvégén Borkorcsolya napokat tartanak több hotel, pincészet és étterem részvételével. Talán a legérdekesebb programpont a helyi védelem alatt álló Barlanglakásoknál tartott borkóstoló, ahol az Egerszalóki Turizmus Egyesület tagjainak borait és borkorcsolyáit kóstolhatják meg. Belépő ezen a napon: felnőtt, nyugdíjas: 800 forint, diák 500 forint.

  Egerszalók éjszakai látképe
  Galéria: Travelo programajánló 47. hét
  Tajti Krisztián / Indafotó

   A St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet a Thermal Park Egerszalók Hotelben mutatkozik be pénteken és szombaton, a 2012-es Napbor Egri Csillagot és a 2011-es Áldás Egri Bikavért lehet megkóstolni, jár hozzá tökmagos túrókrém pacsnival, fejenként 1500 forintért. A részletes programot ezen a weboldalon találják.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!