Szakrális helyek túracipőben

Némaságot fogadó szerzetesek békéje Majkpusztán, gondosan eldugott Mithras-szentély az erdőben, és spirituális túra a Turul madár kontúrját követő királyi úton. Misztikus, energiát adó helyek kis hazánkban, túracipőben.

Arról már korábban írtunk, hogy ha létezne regeneráló energiaturizmus, annak a Pilis lehetne a hazai központja, miközben a Visegrádi-hegység, a Bükk és a Káli medence is gondosan áramoltat gyógyító energiákat. Sokan éppen ezért, a gyógyító és energetizáló hatásukról szóló legendák miatt keresik meg az ún. Szent György-vonalakra épült templomokat, szentélyeket és kőemlékeket. Persze energiaösvény ide, spirituális wellness oda, egyik helyen sem kell feltétlen az univerzális harmóniát és a világbékét keresni. Elég elzarándokolni a helyre, leülni egy padra és egyszerűen csak örülni annak, hogy megint sikerült kiszakadni egy kis időre a megszokott négy fal komfortzónájából. Mutatjuk, hol érdemes ezt érezni.

Szent György-sugarak
Egy ősi elképzelés szerint a Kínában Sárkányösvénynek nevezett Szent György vonalak olyan rezgéssel bíró energiarendszerek, amelyek az egész Földet behálózzák, és amelynek kereszteződései megtalálhatók az összes ősi szakrális helynél, így a Stonehenge-nél, az egyiptomi piramisoknál, Lourdes-ban, a Pálos kolostorromoknál, vagy az Árpád-kori templomoknál. Magyarországon úgy tartják, hogy ez a hálózat sűrűbb, mint bárhol máshol a világban. Ezekről a helyekről olyan tulajdonságokat jegyeztek fel, mint hogy a környékén dúsabb a növényzet, gazdagabb az állatvilág, tisztábbak a vizek, a vidéken élő emberek pedig kiegyensúlyozottabbak.

 

Szent energiák a Pilisben

 

Bár azt mondják, Dobogókőn található a Föld szívcsakrája, amely mérhetetlen energiával tölti fel a természetjárókat, érdemes annak környékét is felfedezni. A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található hazánk egyik legizgalmasabb turisztikai pontja, a kapaszkodókorlátok mentén végigjárható egy kilométeres út a Rám-szakadékhoz. Egyébként a Rám-hegy egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla, amely kőtömbről úgy tartják, hogy ez a Földet behálózó energiavonalak csomópontja. Az év nagy részében, különösen hétvégenként forgalmas a Pilisnek ez a része, annak ellenére, hogy nem ez a legkönnyebb túraútvonal.

 

Dobogókő Fotó: MrToni/Indafotó

Aztán ott vannak a különleges alakzatú Vadálló-kövek, amelyek a Prédikálószék (a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa) gerincén helyezkednek el mintegy 500-600 m magasságban Dobogókő és a Dunakanyar között, és amelyhez már csak azért is érdemes eljutni, mert innen kaphatjuk az egyik legszebb kanyargó Duna látképet.

A Visegrádi-hegységben és a Pilisben rendszeresen szerveznek ingyenes kirándulásokat, aki viszont a helyet egy spirituális túra keretében szeretné megismerni, az végigjárhatja azt a Turul madár kontúrját követő útvonalat, amelyet állítólag egykor királyaink jártak meg a koronázás előtt, hogy beavatást kapjanak olyan szent energiákhoz, melyek segítségével alkalmassá válhattak a nép vezetésére. Utóbbi túrákon a szervezők 500 forintot és teljes csendet kérnek a résztvevőktől.

 

Majki remeteség békéje

 

Erre egy olvasónk hívta fel a figyelmet, amikor legutóbb összegyűjtöttük hazánk azon helyeit, amelyeknek gyógyító energiát tulajdonítanak. Oroszlány külterületén Majkpusztán, erdők és tavak szomszédságában fekszik az a remeteség, amely a 250 évvel ezelőtt élt, némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesek életét mutatja be. A 17 cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló remeteséget látva a legtöbb látogató megfogalmazza, hogy a hely túl azon, hogy gyönyörű, egyedi és különleges, rendelkezik még valami varázslatos kisugárzással is - írja a Majki kolostor weboldala.

 

Majki remeteházak Fotó: Wikimedia Commons

A fallal körülvett, szabályosan elhelyezkedő, szinte teljesen egyforma remetelakok mellett látogatható a volt jégverem-ház, a kerti grotta kápolna, a nagy tó északi partján a Celli Szűz Mária kápolna és a vízimalom is. Az egyébként hatalmas, kis utcákkal elválasztott épületegyüttes kertjeit is érdemes megnézni, amelynek jelentős része még XVIII. századi, barokk szerkezetét őrzi, és amelyben sétálva táblákkal jelzik a kultikus Szent György-sáv kereszteződési helyeit. A kertekben egyébként korábban a szerzetesek gyümölcsöt, zöldségféléket, és - állítólag a hely energiáit kihasználva - értékes gyógynövényeket termesztettek. A termények egy részét a remeteség területén található gyógyszertárban dolgozták fel. A remeteségben október végéig minden nap 10-18 óra között óránként tartanak idegenvezetést, novembertől érdemes ezen az oldalon bejelentkezni.

Kamalduli néma szerzetesek
A jellegzetes fehér csuhás, borotvált fejtetőjű és hosszú szakállt viselő kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek Majkpusztára. Minden cellaházban egy szerzetes élt, aki a kötelező napi imákat hangosan mondhatta el, de a nap további részében nem beszélhetett. Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken a közös étkezéskor találkozhattak, az elöljárójuk engedélyével pedig évente két alkalommal 3 napig beszélhettek. Hogy a szerzetesek ezt könnyebben betarthassák, a kerteket magas fallal vették körül. A néma barátok alig ötven évig élhettek Majkpusztán: 1782-ben ugyanis II. József császár feloszlatta a majki szerzetesrendet. A XIX. században a templom egy része elpusztult, a kolostorépületet az Esterházyak vadászkastéllyá alakították, ám a 17 cellaház átépítés nélkül fennmaradt. A '80-as évektől kezdve turisztikai látogatóközponttá vált.

 

Fertőrákos, Mithras-szentély

 

Aztán ott van egy másik kedvelt turistaút, amely a legendás Mithras-szentélyéhez vezet. A keskeny utat a Soprontól 10 km-re fekvő Fertőrákos felől, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon keresztül lehet megközelíteni, amelyen csak gyalog vagy kerékpárral juthatunk el a szentélyhez. Kocsit, autóbuszt nem is engednek az útra ráhajtani. Az élvezeteket passzívabban hajszoló túrázóknak azonban még mindig ott van az elektromos kisautós kirándulás, amely ücsörgős élménytúrát is kínál fél vagy egy teljes órában.

 

Mithras-szentély kultuszképe. Galériáért kattintson!
Galéria: Mithras-szentély
Fotó: Mithras.hu

A félórás túra útvonala a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén vezet át, ahol megnézhetünk egy működő mészkőbányát, a Fertő-tavi panorámát, majd az út végén a Mithras-szentélyt. Az egyórás programban a Mithras-szentélyhez vezető út során végighaladva a Fertő nádrengetegén, Fertőrákos és a Fertő-táj izgalmas látnivalóiról mesélnek. A Mithras-szentély október 15-ig még látogatható, de a vezetett túrákra előre kell bejelentkezni.

Mithras kultusza
A fertőrákosi erdőben könnyedén elmehet az ember a római kori Mithras-barlang mellett, ugyanis mindössze egy piros cserepes, elsőre takaros borospincéhez hasonló kis ház jelzi az emlékhelyet. A szentélyt valamikor a III. században építették római katonák, a több száz év alatt lepusztult, és hiába fedezték fel 1866-ban, a '89-es rendszerváltásig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Azóta restaurálták, de a szentély belsejében lévő Mithras-dombormű eredeti.A Mithras-kultusz egy misztériumvallás volt a Római Birodalomban, amely szerint Mithras barlangban ölte meg a gonoszságot megtestesítő ellenfelét, a bikát, és ott folyt le a lakoma is, melynek során Mithras elfogyasztotta az állatot. A híveknek egy szertartáson kellett átesniük, ahol a hívőt egy mélyedésbe fektették, felette megöltek egy bikát, amelynek a vérével felavatták, mindezt pedig a többiek a szentély két oldalán egy magasított padon ülve nézték végig (ez a pad ma is látható a szentélyben.) Mithras életének bikaölő kulcsjelenetéről szóló nyers sziklafalba vájt dombormű a bejárattal szemben található, miatta évente több százezren zarándokolnak el ide.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek