Paprikafesztivált rendeznek Szegeden

  Paprikafesztivált rendeznek Szegeden

  Minden a paprikáról szól október 5-én Szeged-Alsóvároson: a fesztiválon bemutatják a fűszernövény múltját és jelenét, számtalan felhasználási módját és különleges fajtáit. A fesztivál két helyszínen zajlik: az alsóvárosi Napsugaras Tájházban, és a Ferences Látogatóközpontban. Ez utóbbi helyszínen a kolostori hagyományok, a gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet – mondta Petri Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

  Fotó: mimi / TraveloForrás: Travelo

   A házfőnök Kiss Didák testvér felidézte: 1444-ben, amikor a ferencesek megérkeztek Alsóvárosra, az ispotályban kezdtek dolgozni és magukkal hozták a paprikát, annak termesztési módját is. Ezzel gyógyászati és megélhetőségi lehetőséget hoztak az itt élőknek. Elsőként gyógyításra használták, később fűszerként is elterjedt a növény. A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele hatékonyan, emellett belsőleg is alkalmazták az elegyet: ez lehetett az oka annak, hogy a későbbi járványok a térségben 30-40 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek, mint az ország más részein.

  Október 5-én újra megnyitják a kolostori ispotályt, ahol a látogatók gyógyteafőzetekkel, és a paprikás mézzel ismerkedhetnek meg. A fűszerpiacon találkozhatunk a különböző paprikafajtákkal növény, őrlemény vagy akár élelmiszer formájában is, de a kolostorban betekinthetünk a kódexmásolók életébe is. Többféle paprikás krumplival várják a vendégeket, emellett a gasztronómiai bemutatókon kínai és spanyol paprikás ételekkel találkozhatnak a látogatók. Természetesen a szegedi paprika elmúlt 250 évéről is szó esik. A kóstolók után bárki feldobhatja ruhatárát: különböző paprikás sablonokkal varázsolhatja újjá ruháit és vászoncipőit, majd tárlatvezetéssel egybekötött kolostori sétára indulhat.

  Kulik Melinda, a Napsugaras Tájház vezetője elmondta: bár már harmadszor rendezik meg a szegedi paprika népszerűsítésére a fesztivált, elsőként kapcsolódnak a ferencesekhez. A tájházban a paprikával kapcsolatos népi tevékenységek várják a látogatókat, így lesz paprikafűzés, de lehet törni, hasítani és őrölni is. Emellett különféle folklórprogramok lesznek: délután a szegedi Délikert Néptánc együttes vezetésével menettáncban a kolostorhoz vonulnak, miközben a talpalávalót a Ménkű Banda húzza. Este tartják a paprikaszentelést, majd a nap a Paprika Bállal zárul.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!