Átadták a kártyás közbringa rendszert

Magyarország első közösségi kerékpáros rendszerét adták át Esztergomban. A bringák fél óránként 200 forintért kölcsönözhetők, első használat előtt 600 forintért feltölthető kártyát kell hozzá venni.

Galéria: Átadták a PIN-kódos kerékpáros rendszertFotó: Máthé Zoltán / MTI

 Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az átadó ünnepségen kiemelte, hogy a rendszert a Neuzer Kft. saját erejéből fejlesztette ki, és a külföldi példák tanulmányozása után a legjobb megoldásokat egyesítette a kerékpár-kölcsönző kialakítása során. Tétényi Éva polgármester pedig a felajánlásért emléklapot adott át a társaság tulajdonosának.

Kártyával bérelhető bringák

Neuzer András a rendszert kifejlesztő esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa elmondta, az EBI (Esztergom Bicikli) nevet viselő közbringa rendszer öt állomással és 50 kerékpárral indul, 2014 tavaszára már tíz állomáson 160 dokkolóval fog működni és a kölcsönözhető járművek száma eléri a száz darabot. A rendszert 50 millió forint ráfordításával hozták létre, az önkormányzat a dokkoló-szigetekhez szükséges helyet biztosította. A társaság a fejlesztéshez korábban 25 millió forintos támogatást nyert.

A kerékpárok feltölthető kártyával bérelhetők, ez regisztrációval és 600 forintos egyszeri költséggel jár. A kölcsönzés díja a bevezetés időszakában 30 percenként 200 forint. Esztergomi lakosok és dolgozók naponta kétszer, alkalmanként 30 percnél rövidebb utazásra térítésmentesen használhatják a járműveket.

Turisták az október 30-ig tartó tesztidőszak után bérelhetnek bringát, PIN kódos, bankkártyás azonosítással. A kölcsönzőhöz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak, vázuk nagy igénybevételre tervezett. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között.

Ha beválik, máshol is bevezetik

A biztonságos esti közlekedéshez az első kerékbe dinamót építettek, amely folyamatosan biztosítja a világítást, és a kerékpárok gumiabroncsai fényvisszaverős csíkkal rendelkeznek. Az első és hátsó sárvédő nagy felületét reklámhordozóként értékesítik, ez fedezi az esztergomi lakosok ingyenes használatának díját.

Az ünnepségen elhangzott: a Neuzer Kft. által kifejlesztett közbringa rendszer alkalmas arra, hogy a bármely városban bevezessék. Ha az ország több településén is működne a Neuzer-rendszer, akkor megoldható lenne, hogy bármelyik magyar városból érkezik valaki, ugyanazzal a kártyával tudna kölcsönözni.

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb kerékpárgyára, termékeinek felét Hollandiába, Németországba, Szlovákiába és Szlovéniába exportálja. A vállalat 2012 márciusában adta át új üzemépületét az Esztergomi Ipari Parkban, és 2013 januárjában 110 millió forintból további korszerűsítéseket végzett az üzemben. A társaság teljes kapacitáson működve 130 embernek ad munkát, és évente 140 ezer kerékpár legyártására képes.
A cégcsoport Magyarországon több mint 170 munkavállalót foglalkoztat, forgalma 2012-ben elérte a 4 milliárd forintot. Kizárólag saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek, termékeiket saját hálózatukban értékesítik. A cégcsoport tagja a Marosvásárhelyen működő Neuzer Románia, ahol összeszerelő-üzem és nagykereskedelmi raktár működik.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek