Sztárfotók a veszprémi tapírbébiről

Csíkos-pöttyös tapírbébinek örülhetnek a Veszprémi Állatkert dolgozói, és hamarosan a nagyközönség is találkozhat Hermanek és Tira szerelmének gyümölcsével.

Tavaly nyáron érkezett a Veszprémi Állatkertbe Hermanek, a hím tapír mellé egy nőstény egyed, Tira a csehországi Usti nad Labem állatkertből. A párválasztás olyannyira jól sikerült, hogy a napokban egy tapírbébi világra jöttének örülhettek az állatkert dolgozói. Ez az esemény azért olyan különleges, mert a Veszprémi Állatkert fennállása óta először sikerült tapírokat szaporítani.

Cuki! Galéria: TapírbébiVeszprémi Állatkert

 A csíkos-pöttyös apróság egyelőre minden idejét a tapírok belső kifutójában anyjával tölti és ismerkedik környezetével. Ám hamarosan a látogatók is találkozhatnak vele a csuklyásmajmokkal közös kifutójukban – ígéri közleményében a Veszprémi Állatkert.

A tapír
A tapírok a legősibb emlősök közé tartoznak, amelyek az elmúlt 35 millió évben nem sokat változtak. Közülük a dél-amerikai közönséges tapír a legelterjedtebb. A vízparti, magas páratartalmú trópusi esőerdőket kedveli. Nemcsak a víz felszínén, hanem alábukva is jól úszik. Nappal a sűrűben rejtőzködik és pihen, inkább éjszaka táplálkozik. Csak növényeket eszik, füvet, falevelet, fiatal hajtást, gyümölcsöt, vízinövényeket egyaránt fogyaszt.
Mint általában az esőerdei növényevők, a tapír is magányosan él, csak a párzási időszakban állnak össze kisebb csapatok. A territóriumukat és csapásaikat vizeletükkel és illatmirigyükkel jelölik. A nőstényt felkereső hím nem sokáig marad vele a párzás után. 335-439 nap vemhesség után rendszerint egy kölyke születik, de az ikerszülés sem ritka. A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, amelyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban. A mintázat 6-8 hónapos korukban kezd eltűnni. 18 hónapos korukra már elérik a felnőttkori testméretüket, nőstények ivaréretté 28 hónapos korukban válnak. Állatkertben akár 35 évig is élhetnek.
forrás: Veszprém Zoo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek