Rozézzon a barátaival egy balatoni hajón!

A balatoni borvidékek klasszikus és különleges fajtáit, grillételeket és gourmet sonkákat kóstolhatnak a VinCE Balaton fesztiválozói július 25. és 28. között Balatonfüreden, a part menti bornapokon. A baráti társaságok balatoni élményhajózáson juthatnak különféle, deresre hűtött rozékhoz a sommelier-k válogatásában.

Sokan fogtunk már mellé borfesztiválon. A kísérletképpen kiválasztott borunk lehet egy jó felfedezés, de a mezőny legsilányabbja is az úgynevezett kézműves kategóriában. Az olyan, jól szervezett borfesztiválokon, mint például a VinCE, melléfogásra nincs esély, a kiállítók mind ismert és profi magyar borászok.

Kóstolópohárral a Balaton parton

A 2010 óta létező budapesti fesztiválsorozat után idén első alkalommal kóstolhatjuk a balatoni borok legjobbjait a VinCE Balaton rendezvényén, a balatonfüredi Vitorlás téren és a Tagore sétányon július 25. és 28. között.

A gyerekeknek is lesz program míg a szülők kóstolgatnak
Galéria: Rozézzon a barátaival a Balatonon
Fotó: VinCE

Szerencsére balatoni borvidékből bőven kijár nekünk, a fesztivál helyszíne a Balatonfüred-csopaki régió központja, de mellette ott van még a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Somlói és a Zalai borvidék is. A Kékszalag vitorlásversennyel egyidőben zajló bornapokon távolabbi borvidékek, Etyek, Eger, Villány, Szekszárd mezőnye is megjelenik, a szőlőtermés mellett pedig szörpök és pálinkák is képviselik a hazai gyümölcs állományt.

De visszatérve a Balatonhoz, a fesztiválon javarészt a klasszikus balatoni fehérborokat, olaszrizlinget, szürkebarátot, a különlegesebb helyi szőlőfajtákat, kéknyelűt és vulcanust, sauvignon blanc-t és a különféle rozékat, illetve a habzóborokat kóstolhatjuk.

Miért VinCE?
A bor (vin), és Közép-Európa (Central Europe, vagyis CE) szavakból kirakott mozaiknév egy olyan rendezvényre utal, ahol magyar borászok, a szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is bemutatják a pincészetük válogatását. A fesztivál nemcsak a nagyközönségnek szól, borversenyek, szakmai kóstolók, borásztalálkozók helyszíne is, ahol sommelier-k találkoznak borászokkal, étteremtulajdonosok válogatnak a saját kínálatukhoz, és a borászatot tanulók gyakorolják leendő szakmájukat. Az első, 2010-es budapesti boreseményre Európán kívül az Egyesült Államokból, és Peruból is érkeztek. A következő évben már japán és kínai vendégekkel bővült a repertoár. 2013-ban első alkalommal rendezik meg a fesztivált a Balatonon is.

 A fiatalok összefognak Badacsonyért

A VinCE tavaszi rendezvényén, a Corinthia Hotelben már volt alkalmunk néhány balatoni borásszal és a szakmájukban újító kezdeményezéssel megismerkednünk. Badacsonyban például néhány fiatal, helyi borász, a badacsonyörsi Váli Péter, Káptalantóti borásza, Istvándy Gergő, a badacsonyomaji Szeremley László és a Badacsony hegyi Laposa Bence tavaly ősszel létrehozta a Badacsonyi kört a régió borainak népszerűsítéért.

Laposa Bence, Váli Péter és Istvándy Gergő
Galéria: Rozézzon a barátaival a Balatonon
Fotó: Páth Dániel / Travelo

Amellett, hogy a borvidéknek egységes arculatot szeretnének adni, a terveik közt szerepel az is, hogy legyen egy, a borvidékre jellemző ikonikus étel, és hogy mostantól ne csak nyáron utazhassunk borozni Badacsonyba, hanem szezonon kívül is mindig találjunk olyan pincét, ami nyitva van. A Borbarangolás nevű programsorozat ezt a célt szolgálja.

Somló: szerelem első látásra

Azonban nemcsak a szervezettség hozhat jó dolgokat a borászatban. Egy fiatal, egri borász például volt barátnője révén ismerte meg a Balaton-közeli Somlói borvidéket, és szeretett bele a régióba. Kiss Tamás egy gazdátlan szőlőt kezdett el művelni a hegyen, azóta is mindössze fél hektáron gazdálkodik, illetve a telekhez tartozó feldolgozó üzemben. A talajmunkákat egyedül végzi, a permetezésben a szomszéd segít, és minden zöld munkában a családja is kiveszi a részét. Szüretkor pedig összegyűlik a nagyobb rokonság segíteni. Ebből a vállalkozásból 2010-ben saját kézműves borral rukkol elő, Vándor néven.

Sonka, élményhajózás, jazz

A fesztivál jó terep arra, hogy különlegességekbe fussunk, és amellett hogy a borászatok a sétányra vonulnak, megtudhatjuk, milyen bort készített Jókai Mór és kaphatunk egy nagy szeletet Blaha Lujza kedvenc tortájából. A környék ismert vendéglátójánál, a Vitorlás Étteremben találjuk majd a grill- és sonkáspultokat. A baráti társaságok balatoni élményprogramon vehetnek részt. A fesztivál hajója sommelier túravezetőkkel indul útnak, és a választott tematika alapján a különböző pezsgőket, a távoli földrészek borait, vagy épp a rozék sokszínűségét mutatják be az utasoknak.

VinCE - melléfogásra nincs esély!
Galéria: Rozézzon a barátaival a Balatonon
Fotó: VinCE

A színpadon Harcsa Veronika jazzénekesnő, a Falusi Mariann és Sárik Péter alkotta duó, illetve az Ivan & The Parazol zenekar lép majd fel. Esténként dj-szettek kísérik a borozást, napközben pedig a gyerekek különféle programokon tombolhatják ki magukat. A fesztiválra a 600 Ft-os kóstolópohár megvásárlásával ingyenes a belépés, és a kiállítók borai közöl sokat a legolcsóbb, 200 forintos áron kóstolhatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek