A legszebb panoráma a Balatonról ingyen van

Úgy tűnik, az előttünk álló hétvége időjárása is kedvez a balatonistáknak, pláne, ha ezúttal távolabbra is merészkednek a parttól. A déli partról például az egyébként önmagában is varázslatos panoráma sokkal inkább élvezhető, ha mindezt a partvidék legszebb magaslatairól tesszük. Pazar látvány a kilátókból, amely minden felvezető lépcsőfokot megér.

Egy lángos és egy fagyi között, érdemes egy kicsit kimozdulni balatoni szállásunk 100 méteres sugarú köréből, és sétaképp akár egy kilátóba is feljutni. Higgyék el, érdemes, mert a legszebb panorámát a Balatonról ingyen adják. 

Badacsony: Kisfaludy Sándor-kilátó

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Tapolcai-medencére, a tanúhegyekre és a Balaton déli részére Badacsony csúcsáról láthatjuk a legteljesebb panorámát. A Badacsony-hegy 437 méteres magassági pontjára épült új Kisfaludy Sándor kilátó elődjét, még a '60-as években állították fel, néhány évvel ezelőtt azonban rossz állapota miatt, teljesen lebontották. Sajnos muszáj is volt, hiszen a toronyt közreölelő fák már annyira megnőttek, hogy a kilátóból csak északra lehetett rálátni, és egyáltalán nem volt élvezhető a balatoni körpanoráma.

Galéria: Balatoni kilátókFotó: Algol / Indafotó

A fákat nem ritkították meg, inkább a régi tízméteres torony helyett egy 18 méter magas kilátót húztak fel, ahova lépcsőkön keresztül juthatunk. Azonban nemcsak a kilátó, de az ahhoz vezető három turistaútvonal is megújult. A Kőkapu útvonal mellett, a Bujdosók lépcsőjét a szolid 464 lépcsőfoka miatt különösen az edzettebb túrázóknak ajánljuk, a Rózsakőtől induló utat viszont legendája miatt, a romantikusabb turisták fogják szeretni. Bármelyik útvonalról érkezzünk, az ég felé kinyíló forgástest alakú kilátóból a Tanúhegyektől kezdve a Balaton déli partjáig lenyűgöző körpanorámában lehet részünk.

Mikor mehetünk? Bármikor. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható. A Badacsonyi Régiót azonban egészében látni kell, ezen az oldalon gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat is találunk, ide pedig az összes fontosabb látnivalóért érdemes kattintani.
Hol falatozhatunk? Ha esetleg a túra kellően kifárasztott volna valakit, netán Rózsika néni gulyáslevesére, egy jó kis cigánypecsenyére, de akár csak egy szelet zsíros kenyérre vágyik, az bátran térjen be a Rózsakő Borpince Étterembe, és mindenképp kortyolgasson a Badacsonyi hegy tanninban gazdag leveiből is. 

Fonyód: Várhegy kilátó

A Balaton fonyódi partszakaszán lubickolni már önmagában is olyan, mintha egy lelátóról néznénk a tájat, innen ugyanis a teljes északi part belátható, a panorámát pedig a Tapolcai-medence hegyvonulatai koronázzák meg. Aki viszont ezzel az élménnyel még nem éri be, annak érdemes egy túrát tenni a 233 méter magasan álló Várhegy kilátóba. 

Fotó: Nicasius / Indafotó

Utóbbit korábban Berzsenyi kilátóként ismerhettük, aztán két éve a Balaton part egyik legszebb négyszintes faszerkezetes körpanorámájú kilátójává építették át, amelyhez a Várhegy utcán keresztül juthatunk fel. Bár a magaslat autóval is megközelíthető, és a dombra felvezető út meredek, érdemes gyalog neki vágni, mert egyre feljebb emelkedve tényleg egyre szebb látványban lesz részünk.

Az újonnan kiépített erdei földutat és lépcsősort egy XIX. századi Balaton rajongóról, a Somogy vármegyei tisztifőorvosról, Dr. Szaplonczay Manó tanösvénynek nevezték el. Bárhol is járunk, a felvezető úton minden pihenőnél táblák jelzik a helyre jellemző természeti kincseket, a gazdag balatoni élővilágot, és azt, hogy a túlparton éppen abból a szögből milyen hegyeket láthatunk.
Majd az újabb erősebb emelkedők után szemünk elé tárul a Badacsony, a Keszthelyi-hegység vonulata, a Tihanyi-félsziget és az egykor összefüggő mocsárterület, Nagyberek élővilága is. Gyönyörű körpanorámát találunk, szerintünk még a legnagyobb melegben is megéri felcaplatni ide.

A kilátóban akadálymentesített parkolót és mosdót is találunk, a négyemeletes kilátó első szintjére a feljutást korlátlift segíti.
Mikor mehetünk? Június, július, augusztus hónapokban mindennap 10 és este 9 között. Belépődíjak felnőttnek: 150 Ft, gyereknek: 100 Ft.
Hol falatozhatunk? Ha alaposan kinézelődtük magunkat, Fonyód népi műemlék épületébe, a már több mint 200 éves Présház étterembe is érdemes betérni, ahol esténként cigányzenével támogatják a főleg magyaros jellegű, házias ízvilágú étkek emésztését. 

Balatonboglár - Gömbkilátó

Persze a balatonboglári Gömbkilátónak is megvan a maga története. A Xantus Jánosról elnevezett 15 méteres átmérőjű kilátót néhány évtizede eredetileg üvegburkolattal akarták fölállítani, melybe még egy panoráma presszót is beálmodtak, aztán mindebből nem lett semmi, helyette viszont olyan gyönyörű díszkivilágítást kapott, amit esténként még a túlsó partról is könnyedén észrevehetünk.

Galéria: Balatoni kilátókFotó: MiKEdesign / Indafotó

A Gömbkilátót egyébként még 2008-ban nyilvánították életveszélyesnek, aztán négy egész évre bezárták. Időközben, a helyi nyaralótulajdonosokkal való viták után, teljesen újjáépítették a kilátó szerkezetét, a fapadozat helyett fémrácsos borítást kapott, és felújították a kilátóhoz vezető lépcsősort és a korlátokat is. Így tavaly július végén megnyílhatott a látogatók előtt is a Balaton egyik jelképévé vált Várdombi kilátó.
A Várdomb védett részétől valamivel távolabb idén júniusban már a Várdombi kalandparkot és a Buborék élményfürdőt is átadták.

Ottjártunkkor, volt aki azért panaszkodott, mert a magas fák miatt nem látott eleget a tájból, míg másokat a vasszerkezetnek a fényképezőgép objektívjába kelletlenül belógó elemei zavartak. Ettől függetlenül a Gömbkilátó, már csak a környezet szépsége miatt is kifejezetten szerethető, a nyáresti andalgások kellemes és eltéveszthetetlen célpontja lehet.

Mikor mehetünk? Szeptember 1-ig minden nap 10 és 22 óra között, szeptember hónapban minden nap 10-től 18 óráig, míg októberben naponta 10 és 17 óráig tart nyitva. Egy olvasónk jelezte, hogy a jegyárak emelkedtek, így a felnőtt belépőjegy 250 forint, a 18 év alatti gyerekeknek és a diákigazolvánnyal rendelkező látogatóknak 200 forintot kell fizetniük.
Hol falatozhatunk? Ha olvasóinknak ven kedvenc helye Balatonbogláron, szívesen fogadjuk kommentben, de a parti sétányon és a mólónál található kisebb éttermek is vendégcsalogató illatokat bocsátanak ki magukból. Ha viszont valaki hajlandó akár két települést is átutazni a tavalyi év legjobb balatoni étterméért, az akár a balatonszemesi Kistücsök étterembe is foglalhat asztalt. 

Szentbékkála - Eötvös Károly kilátó

A Káli-medence egyik legszebb bazaltkúpján, a 363 méter magas Fekete-hegyen található kilátót mi jó szívvel főleg a napnyugtákhoz ajánlanánk. A Fekete-hegyen át vezet az Országos Kéktúra útvonala is, így egy ajánlás szerint a legjobb, ha Szenbékkálla községet keletnek fordulva hagyjuk el, majd szőlőkön át jutunk el az elpusztult hajdani Töttöskál falu románkori templomromjáig. Innentől kezdve egy sekély vizű csermelyt követve az Öreg-hegyi kútig északi irányba emelkedik az út, majd amint elérjük a Fekete-hegy tetőperemét, hamarosan előttünk áll a kilátó is.

Galéria: Balatoni kilátókFotó: Bartos Zsuzsanna

A nagy balatoni mesemondóról Eötvös Károlyról elnevezett, háromszintes kilátóból derűs, tiszta időben a teljes Káli-medence és szinte az egész Balaton belátható. Viszont kora reggel és amikor a nap lenyugszik, elképesztően varázslatos hangulat uralkodik a fák közötti fényjátékoknak köszönhetően.

Mikor mehetünk? A gyönyörű panorámát ebből a kilátóból is ingyen adják egész évben.
Hol falatozhatunk: Bár Szentbékkálán is vadászhatunk finom falatok után, mi mégis azt javasoljuk, hogy látogassanak el a köveskáli Kővirág Panzió éttermébe, ahol szinte minden héten új kínálattal várják a betérő vendégeket. A tavalyi évben a legjobb balatoni éttermek közé sorolt vendéglátó helyen, helyi alapanyagokból készülő fogásokat találunk, amelyekben az éttermet vezető fiatal házaspár figyel arra, hogy a magyaros ízek mellett a Balaton-felvidék jellegzetes ízvilágát is belecsempéssze az ételekbe. 

Újabb cikkünk ebben a témában: 

Novemberben nyílik Tihany római őrtornya
A Gardafesztivál idején már az új tihanyi kilátóból gyönyörködhetünk a Balaton északkeleti részében, sőt, megfelelő időben és napszakban a tó nyugati medencéjének jelentős része is feltárul előttünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek