Halászlé, palacsinta, pálinka - a hétvége túlélésére

Guinness rekordra készülő hétezer darab palacsinta, bajai halászlé lisztérzékeny halkedvelőknek és gönci barackból készült folyékony párlatok várnak a hétvégén mindazokra, akik igazán szeretik az ízeket.

Halászlé gluténérzékenyeknek is

Csütörtökön kezdődött, de vasárnapig tart a mára már komoly kulturális és turisztikai értékűnek számító Bajai Halfőző Fesztivál, amelyet számtalan színpadi és kulturális program színesít. A halfőző fesztivált évente hagyományosan július második szombatján rendezik, ahova már nem csak Európából érkeznek a Bajáról elszármazott hazalátogatók.

Fotó: Bajai Halfőző Fesztivál/Tourinform.hu

A rendezvény sikerét garantálja a Duna és a Sugovica halban gazdag vize, a város mediterrán hangulata és barátságos légköre, és nem utolsó sorban a bajai emberek több évszázados tapasztalata, tehetsége és hozzáértése, mellyel a legfinomabb, legízesebb halászlét készítik.
Ezt az igazi bajai halászlevet pedig bárki megkóstolhatja a Petőfi-szieten és a Szentháromság téren található Szabadtéri Halászcsárdában, míg gluténmentes tésztával készült változatát Mester Család Üzemében próbálhatja ki.

Palacsinta éjjel-nappal

Július 13-án, szombaton rendezik meg Mátraterenye / Nádújfalu községrészben a negyedik Palacsinta Fesztivált, ahol az ígéret szerint közel "1000 féle ízű" palacsintát kóstolhatunk. A széles palacsinta kínálat mellett, egész nap színes gasztronómiai és kulturális forgataggal várják az odalátogatókat.

Fotó: Gecse Margó / palacsintafeszt.matraterenye.hu

A szervezők azonban idén még egy lapáttal rádobnak az élvezetre, ugyanis 24 órás Guinness Rekord kísérletet indítanak szombaton délelőtt 9 órai kezdettel egészen vasárnap 9 óráig. Ez alatt az idő alatt a dombrádi Pokol Krisztián szeretné megdönteni a saját rekordját, ami annyit jelent, hogy egymagának közel 7000! darab palacsintát kell kisütnie egyetlen nap alatt. Ezt a mennyiséget pedig ugye valakinek meg is kell enni. Ezért aki már ettől a néhány sortól is érzi szájában az újfalusi palacsinta ízét, annak mindenképp ott a helye.

A pálinka gönci barackból az igazi

A kajszibarack körül forog minden ezen a hétvégén Boldogkőváralján, ahol immár második alkalommal rendezik meg a Gönci Barack Vigasságot. A térség jellegzetes gyümölcséből a környéken elsősorban a magyar kajszi, a gönci magyar kajszi, a ceglédi bíborkajszi, illetve a pannónia fajtákat termesztik. Ezekből készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka is, amely annak köszönheti védett státusát, hogy nemcsak az alapanyaga helyi, hanem lepárlását és palackozását is helyben végzik.

A gönci barackpálinka egyik gyártója, a Bestillo Pálinkaház tavaly döntött úgy, hogy ezt a gasztronómiai különlegességet megismerteti a világgal. Ezért egy évvel ezelőtt rendezték meg az első Gönci Barackfesztivált a Pálinkaház boldogkőváraljai látogatóközpontjában. Mivel a gönci barack különleges puhaságának köszönhetően nehezen szállítható, és frissen szedve a legfinomabb, ezért a szervezők most is a szüret idejére időzítették az idei mulatságot.

Fotó: goncibarack.bestillo.hu

A július 12-től 14-ig tartó vigasságon barackból készült finomságok - lekvár, szörp, palacsinta, krumplilángos, rétes, fagylalt és természetesen pálinka - várják a látogatókat, vasárnap pedig Fűszeres Eszter gasztroblogger főz ebédet.
A gasztronómiai élvezetek mellett együttesek, énekesek, többek között a Budapest Bár, az Alma, Rúzsa Magdi, a Számadó az Esthajnal Zenekar, a Gasztrobloggerek, a Csiribiri és a Bányai Unplagged Band szórakoztatják a Boldogkőváraljára látogatókat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek