Retro mozdony közlekedik hétvégenként Balatonra

Újra találkozhatnak az utasok a világ egyik legszebb dízelmozdonyának tartott Nohabbal a Balaton északi partján, a menetrend szerint közlekedő vonatokban - olvasható a MÁV-START Zrt. közleményében. Az Index.hu még 2001-ben írt a mozdonyok nyugdíjba vonulásáról, amelyek robosztus megjelenésükkel, megbízhatóságukkal és hangjukkal még a kevésbé hozzáértőket is megérintették. Több mint 13 év után most újra sínre kerülnek.

A retro mozdony a Tekergőt vontatja

Az első legendás, svéd gép éppen 50 éve, 1963-ban állt forgalomba Magyarországon. A jelenlegi mozdony közlekedtetésének a különlegessége, hogy menetrend szerinti forgalomban már csaknem tizenhárom éve nem teljesít szolgálatot. A nyolcvanas, kilencvenes években az észak-balatoni vonal volt a Nohabok fő közlekedési területe, és idén nyáron újra, hét hétvégén át találkozhatnak vele az utasok.

A balatoni mozdonyt "turcsi orrú" vagy "kutya fejű" mozdonyként is emlegettékFotó: Gray Róbert

A mozdonynak örülhetnek a lelkes vasútbarátok, a retró életérzést kedvelők, mindazok, akiknek régebbről fűződnek emlékeik hozzá, de azok is, akik csak most ismerik meg ezt a tiszteletreméltó különlegességet. A fél évszázados mozdony szombatonként és vasárnaponként fog közlekedni a Budapest–Balatonfüred–Tapolca útvonalon, egy-egy TEKERGŐ nevű vonatban, amelyben nagy befogadóképességű, kerékpárszállító kocsik is járnak.

Jubileumi vonattal utazhatunk az időben

Idén ünnepli a hatvanötödik évfordulóját az Utasellátó, ezért a Nohab-vontatta, jubileumi szerelvények egy-egy hagyományos étkezőkocsit is közlekedtetnek, amelyek - kiegészítve a jubileumi vonatot - változatos kínálattal adnak hangulatos időutazásra lehetőséget. A különleges szerelvényeket normál díjszabással közlekedteti a MÁV-START, az utasokat a menetjegyükön felül nem terheli plusz költség.

Fotó: Bedenek József

A jubileumi vonatok a Déli pályaudvarról szombatonként 11:30-kor, vissza Tapolcáról 16:56-kor; vasárnaponként a Déli pályaudvarról 7:30-kor, Tapolcáról pedig a 12:56-kor indulnak, egészen augusztus 25-éig.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek