A hétvégén Győr belvárosa óriás játszótérré alakul

  Győr belvárosa három napra alaposan felfordul: a Széchenyi tér csónakázótóvá alakul, egy teljes utcába gyümölcsöst és vurslit telepítenek, a programdömpingben elszédülők pedig óriás hencsergőben pihenhetik ki a látottakat. Hétvégén Győrkőcfesztivál.

  Július 5. és 7. között rendezik meg a Győrkőcfesztivált, ahol a négy folyó városa immár hatodik éve változtatja egyetlen hatalmas játszótérré a tereket és az utcákat. A szervezők és a győri Vaskakas Bábszínház tíz helyszínen várja a több tízezer gyereket az ingyenes fesztiválra. Unatkozni egy család sem fog: lesz pónicikli, kalandpark, gyerek olimpia, kiderül, hogy milyen egy paszulykerengő, hogy néz ki egy bohóclakás, de tekereghetünk majd fűzfalabirintusban vagy a hinták földjén. És persze tehetjük mindezt számos bábszínházi előadás, koncert előtt vagy után.

   

  Átépül Győr belvárosa

   

  A szervezők ezért alaposan felforgatják Győr belvárosát: a Széchenyi térre csónakázótavakat építenek, a Kazinczy utcába gyümölcsöst és vurslit telepítenek, a Radó szigetre meseváros kerül, a kavalkádban megfáradtak kedvéért pedig egy óriás hencsergő állítanak a Bécsikapu térre.

   

  Galéria: GyőrkőcfesztiválFotó: Győrkőcfesztivál

  A bejáratnál egy-egy mosolygós fotókért cserébe a gyerekek karszalagot kapnak, amely a fesztivál összes programjára ingyenes belépést biztosít. Győr legfontosabb szállodáiban és éttermeiben ráadásul továbbra is érvényesek a már megszokott kedvezmények – a fesztivál partnereinek (és programjainak) listája már megtalálható a Győrkőc megújult honlapján, a www.gyorkoc.hu-n.

   

  Egyre zöldebb a fesztivál

   

  A Győrkőcfesztivál ebben az évben is igyekszik minél zöldebb lenni: a szokásos ÖKO-helyszín mellett a fesztivál egész területén, idén már szelektíven gyűjti a hulladékot, de kiemelt zöld rendezvénye a Győrkőcfa-ültetés is. A Győrkőcfát néhány napja egy sajtóesemény keretében ültetették el a szervezők a Kisalföld Erdőgazdaság szakembereinek segítségével a Radó-szigeten, aminek gondozásában a legkisebbek segítségére is számítanak.

  Az újrahasznosítás jegyében rendezik meg a Győrkőczsibi nevű zsibvásárt, ahova a fesziválozó gyerekek azon játékaikat, mesekönyveit és egyéb portékáit várják, amelyek őket már kiszolgálták, de más gyerekeknek még örömet szerezhetnek. Aki hoz a zsibire, az vihet is: a fesztiválközpont szivárványos polcainál leadott mesekönyvért és játékért cserébe minden ajándékozó választhat egy másikat magának. Aztán, cserebere fogadom, többet vissza nem adom – legfeljebb a következő Győrkőczsibin.

   

  Ahol a játszóteret is a gyerekek építik

  A Magyar Fesztivál Szövetség meghosszabbította a Győrkőc 2008-ban odaítélt minősítését, így a fesztivál 2013-ban is megkapta a Kiváló Művészeti Fesztivál címet. Azonban az esemény mégiscsak egyik legnagyobb attrakciójának a BLOOM – építő játszótér vendégszereplése ígérkezik. A londoni olimpia után először Magyarországon, a Győrkőc fesztiválon a gyerekek maguk építhetnek játszóteret az angol iparművészek ötleteiből született elemekből, amelyekből a bungitól a labirintusig, a bútoroktól a kerékpárig minden létrehozható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!