Balatoni borok élmezőnye Füreden

A tó északi fővárosa, egyben a Balatonfüred-Csopaki borvidék központja idén júliusban nemcsak Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének, de a Balaton legexkluzívabb borfesztiváljának is otthont ad.

A balatoni borok élmezőnye július utolsó hétvégéjén a Kékszalag vitorlásaival együtt éri el Balatonfüred partjait. A Vitorlás tér és a Tagore sétány 2013. július 25. és 28. között elegáns promenáddá változik, ahol jégbe hűtve vonulnak fel a legjobb borok és exkluzív kóstoló programok – tájékoztatott a VinCE Balaton.

 

Galéria: BalatonfüredFotó: inda22 / Indafotó

A tó északi fővárosa, egyben a Balatonfüred-Csopaki borvidék központja idén júliusban nemcsak Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének, de a Balaton legexkluzívabb borfesztiváljának is otthont ad. A program célja, hogy a színvonalas borászatok és szórakoztató programok felsorakoztatása mellett Jókai Mór vagy Blaha Lujza gasztronómiai tippjeivel idézze fel Balatonfüred kulturális hagyományait, e mellett a magyar termelők minél szélesebb és ízesebb kínálatát is bemutassa a közönségnek.

Hűsítő kortyok és gasztro élmények

Klasszikus balatoni fehérek; olaszrizling és szürkebarát, különleges helyi szőlőfajták; kéknyelű és vulcanus, a nyár slágerei; a frissítő sauvignon blanc-ok és rozék, esetleg egy könnyű nyáresti vörösbor? A hétvégén mindenki szabadon tobzódhat a stílusokban, horgonyozhat le kedvence mellett, vagy hajózhat új vizekre a borok és habzóborok megismerésében.

A csúcsborok mellett minden kiállító egységes, 200 Forint/dl áron kínálja majd egy-egy kellemes nyári borát vagy fröccsét. A helyi, badacsonyi és csobánci borászatokon kívül felsorakoznak majd az árnyas sétányon a többi hazai borvidék – köztük Villány, Szekszárd, Eger, Etyek – képviselői is, míg a hazai gyümölcsök legjavát szörpök vagy nemes pálinka formájában ízlelhetik meg a vendégek.

A gourmet közönség Balatonfüred legendás Vitorlás Étterme mellett a grill- és sonkáspultoknál lakhat jól a gasztro élményekkel, a főfogásokat pedig házi készítésű lekvárokkal, további finomságokkal tetézhetik be.

Programok tudásszomjra

A VinCE Bárban óránként más-más témákban kalauzolnak végig a meghívott előadók, a közönség velük együtt kóstolhatja és fedezheti fel a helyi és hungarikum szőlőfajtákat, pálinkakülönlegességeket, vagy épp a nyár koktélslágereit. Itt hallhatnak bővebben Jókai Mór és Blaha Lujza gasztronómiai munkásságáról, kedvenc receptjeiről is. A program ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztrációhoz kötött.

A Kóstolószalonban profi körülményekről gondoskodnak a szervezők, a vendégek dolga mindössze annyi lesz, hogy az 50 tétel közül kiválasszák, mi mindenre kíváncsiak a fajtajelleges vagy épp különleges borok közül. A Kóstolószalon belépőhöz kötött, amely helyben vásárolható meg.

Fesztiválhangulat a promenádon

Sárik Péter jazz zongorista és Falusi Mariann énekesnő mellett fellép Harcsa Veronika és zenésztársai a Bin-Jip formációban.

A családdal érkezők a játékos aktivitásokkal teli gyermekmegőrzőben találhatnak elfoglaltságot a kicsiknek, míg a baráti társaságok különleges balatoni élményprogramra jelentkezhetnek.

A fesztivál alatt Balatonfüred nevezetességei, a Jókai Mór Emlékház és a főként képzőművészeti alkotásokat bemutató Vaszary Villa is várják a látogatókat.

Kóstolás 600 Ft-os borospohár megvásárlásával, a belépés ingyenes.

A vendégek a kiállító borászatok egy-egy borát egységes, 200 forintos áron kóstolhatják végig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek