Mécsesek közt vonatozhat, kulisszatitkokat láthat

A romantikusan kivilágított Vasúttörténeti Parkban matuzsálem járművek parádéja, és magánvasúti mozdonyok bemutatója várja a látogatókat.

A vasúton sok millióan utaznak évente, de érdekességeit, üzemi folyamatait csak kevesen látják. A vasúttársaság ezért idén is több helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához és június 22-én este kinyitja kapuit – tájékoztat a MÁV Zrt.

 

Galéria: éjszakai mávFotó: MÁV Zrt.

Június 22-én este a Budapest-Nyugati pályaudvaron a vasút szerelmesei, rajongói egyszerre tekinthetik meg a MÁV matricázott mozdonyait, a Kandó-TRAXX, az Aranycsapat-Taurus és a legújabb Hunyadi Mátyás mozdonyt. A nagyközönség számára nyitva álló patinás Királyi Várótól éjjeli ingyenes nosztalgiavonat indul a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, és magánvasúti mozdonyok látványos bemutatója várja a látogatókat.

A Gyermekvasút idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Az esti órákban és éjszaka is közlekednek vonatok a Gyermekvasút vonalán, este 8 órától hajnalig. A budai hegyekben gőzmozdonyos utazást, nyitott fűtőházat, hajtányozást, éjszakai vezetett gyalogtúrát és a vasútmodellező szakkör kiállításának díjmentes látogatását kínálják. Hűvösvölgy állomás várótermében az egykori Úttörővasútról és a Gyermekvasútról szóló filmeket mutatnak be.

 

Galéria: éjszakai mávFotó: MÁV Zrt.

Emellett Budapest-Keleti pályaudvar – egyébként zárt – személykocsi műhelyében a látogatók különféle, a hétköznapokban nem látható kocsi- és ultrahangos kerékvizsgálatok, mozgatások részesei lehetnek. Ugyanitt a 65 éves Utasellátó kiállítást szervez, amelyen megtekinthető lesz egy hálókocsi, bemutatva az Utasellátó jelenlegi éjszakai vasúti szolgáltatását, valamint egy étkezőkocsi, berendezve az egykor és ma is használatos Utasellátó tárgyakkal, étkészletekkel.

Fonyódon és Szegeden a MÁV korszerű központi üzemirányító rendszerét lehet megtekinteni, ahonnan a dél-balatoni vonal távvezérlése történik. Szolnokon a Járműjavító üzemben a 113 éves felújított víztorony belülről is megnézhető, ahogy a vasúti javító-gyártó csarnokok is, amelyek egyikében az új, hazai gyártású IC+ személykocsi prototípus munkáinak kulisszatitkaival ismerkedhetnek.

Miskolcon központi forgalom ellenőrző rendszer, fordítókorongon utazás, dízel és villamos mozdonyok bemutatója és műhelyi kulisszatitkok várják az érdeklődőket, akik a139 éves fűtőházban is tehetnek sétát. Szombathelyen az igazgatóság épületében berendezett múzeum kiállítási tárgyai, többek között vasúti relikviák, biztosító és távközlő berendezések várják az érdeklődőket, akik az üzemirányító központ működésébe is betekinthetnek.

A programokról bővebben a www.muzej.hu honlapon olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek