Korhatáros sétákat szervez a BUPAP

  Korhatáros sétákat szervez a BUPAP

  Budapest "szexuális térképének" néhány területét járják be a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP) új sétái: a programok a dualizmus és a századforduló idejétől napjainkig olyan zárt, a nagyközönség számára többnyire ismeretlen szexuális közösségeket mutatnak be, mint a prostituáltaké vagy a homoszexuálisoké. A részvételt 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.

  Séta a lányok nyomában címmel Szécsényi Mihály történész, levéltáros vezeti a Budapest 19-20. századi prostitúciótörténetével foglalkozó programot, amely a kezdetektől napjainkig mutatja be a prostitúció tereit, változásait és még ma is látható emlékeit városszerte - tájékoztatták az MTI-t közleményben a szervezők.

  A polgári korszak prostitúciójának előzményei még a feudalizmus idején, a városfalakkal körülvett Pesten és Budán bontakoztak ki és a 18. század második felétől fokozatosan alakultak ki helyszínei, intézményei. A szexuális szolgáltatások a 19. század folyamán részévé váltak a fogyasztói piacnak és az új nagyváros gyors növekedésével a prostitúció is új területeket hódított meg: a belváros vált a luxusszolgáltatások helyszínévé, míg a kispénzű kuncsaftok az akkori külső kerületekben kereshették fel az örömlányokat. A hatóságok minden korban szélmalomharcot vívtak az "iparral" szemben, amelynek rendszere a mai napra teljesen átalakult.

  A "Másik" Budapest című program a fővárosi meleg szubkultúra életét, szokásait, tereit mutatja be és a szervezők híres magyar művészek életének kevéssé ismert részleteibe is beavatják a résztvevőket. A Somogyi Rohonczy Zsófi művészettörténész vezetésével induló séta megkérdőjelezi a merevnek hitt kategóriákat és megpróbál új nézőpontok segítségével rávilágítani a város egy sokak által ismeretlen oldalára. A program a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeumban látható A meztelen férfi című kiállítás megtekintésével ér véget.

  A Séta a lányok nyomában június 21-én 14 órakor, a "Másik" Budapest június 22-én 11 órától kerül megrendezésre, mindkét programra a BUPAP honlapján lehet jelentkezni.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!