Kóstoljon banános, köleses, gyógynövényes sört!

Sosem látott népszerűségnek örvendenek a kézműves sörök, nemcsak itthon, de egész Európában. Budapesten a legközelebb június 13-16. között rajonghatunk a jobbnál jobb sörökért a Budai Várban.

Pár éve még kuriózumnak számított egy-egy különleges, egyedi ízvilágú sört megkóstolni, mára azonban szabályos sörfőző forradalom zajlik Magyarországon. Sörös rendezvény sörös rendezvényt követ, és sorra nyílnak a jobbnál jobb kézműves söröket kínáló vendéglátóipari egységek. A dupla köleses vagy éppen a szilvás sör ízén merengeni pedig gyakorlatilag ugyanolyan menő lett, mint az adott év csúcsborairól társalogni.

Sörfőző mester akció közben Galéria: SörfesztiválSolent News Photo Agency / Northfoto

 A legközelebbi sörös bulin, a június 13-16. között 200 féle sört felvonultató Budavári Sörfesztiválon pedig még az elegáns és hangulatos környezet is rásegít, hogy a korábbi fesztiválon sörözés élményét egy egészen más minőségű tapasztalat írja felül.

Nagyüzem, kisüzem, házi főzde

De miért pont most lett ennyire divatos sört főzni, és pontosan mi is az a kézműves sör? Ennek jártunk utána Vaskó Györggyel, a Kisüzemi Sörfőzdék Szövetségének elnökével, és Szilágyi Andrással, a köleses sört előállító Bandusz Kft. sörfőző mesterével. „Ma Magyarországon háromféle sörtermelőt különböztetünk meg. A multinacionális sörgyártókat (Heineken, Dreher, Borsodi), a kisüzemi – kézműves – sörfőzdéket, melyek kapacitása 8000 hektoliter sör évente, illetve a házi sörfőzdéket" – sorolja Vaskó György.

"Ez utóbbiak évi tíz hektoliternél többet nem állítanak elő, termékeik pedig kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. Ugyanakkor a kézműves sörfőzdék utánpótlás csapatának nevezhetők, hiszen az utóbbi két évben közülük is csatlakoztak már a kézművesekhez igen magas színvonalon" – magyarázza tovább a szakember. A három kategóriában alapvetően a technológia különbözik, a felhasznált alapanyagoknál már van átfedés.

Sörhiány a sörfesztiválon

Az, hogy Magyarországon egyre népszerűbbek a kisebb sörfőzdék, nem egyedi jelenség, Európa-szerte hasonlóképp alakulnak át a sörfogyasztási szokások. „Pár éve nagyon fontos rendezőelv, hogy az elfogyasztott ételünk, italunk minősége meghatározza az életünk minőségét. Ezt felismerve a sörforradalom először a tradicionálisan sörfogyasztó országokban terjedt el, és ezt követtük mi is" – mondja Vaskó.

A nagy népszerű sörmárkák se mentek ki a divatból Galéria: Sörfesztiválmimi / Travelo

 Az utóbbi években a csehek évente húsz főzdét telepítettek, a dánok két év alatt hatvan főzdét, de Vaskó György szerint az összes sörfogyasztó országban ez a tendencia mutatkozik. Angliában például olyannyira népszerű a műfaj, hogy két éve a négynaposra hirdetett országos kézműves sörfesztivál a harmadik nap estéjén sörhiány miatt bezárt. A hazai kézműves sörök egyébként a nemzetközi viszonyok között is megállják a helyüket, a sörversenyeken és fesztiválokon nagy sikere van az egyedi magyar söröknek.

Már nem félnek a nagyoktól

Az egyedi sörök mellett azonban továbbra is nagy a kereslet a klasszikus nagy sörmárkák iránt, ezért a fesztiválokon – így a közelgő Budavári Sörfesztiválon is – a multinacionális vállalatok termékeivel kell együtt szerepelnie a hazai sörfőzőknek. „A fesztiválokon ma már nem félve jelenünk meg, mert az elért eredményeink alapján, úgy gondoljuk, hogy egyenesen szükségünk van rá, hogy a nagy sörgyártókkal megmérettessünk. Itt tudjuk felmérni, hol hagynak nekünk rést, amit betölthetünk, illetve a nagyok is profitálhatnak a mi munkánkból, a gyümölcsös sörök ötletét például egyértelműen nekünk köszönhetik" – mondja Vaskó György.

Ilyen komoly tömegeket mozgat meg egy sörfesztivál - Budavári Sörfesztivál 2012 Galéria: SörfesztiválFlow PR / flickr

 Gyógynövényes, de köleses-mézes sör is lesz

Akit eddig még nem érintett meg a forradalmi hangulat, és még csak most kezdené az ismerkedést a kézműves sörökkel, érdemes szépen fokozatosan megbarátkoznia velük. „Minden főzetben benne van a sörmester szíve, lelke. Ezt becsülni, és értékelni kell. Kérem, eszerint kóstolgassák a söröket" – kaptuk az instrukciókat a sörkóstoláshoz.

Ezt mindenképp kóstolja meg a Budai Várban!
"A kezdő sörösök a Világos Köleses Sört mindenképpen kóstolják meg a standunknál. A tapasztalt sörivók a Dupla Köleses válasszák, ha pedig érdekességet keresnek, akkor a Mézes Köleses sört kérjék" – javasolja Szilágyi András sörmester. Emellett mi biztosan megkóstoljuk a Brandecker Bodzás Világosát, a Kereki Meggyest, az Elixir 18° névre hallgató, 18 féle gyógynövényből készült sörkülönlegességet, a Vidróczki Palóc Vöröset, de a Stari Szilvát is.
A külföldiek közül pedig érdekesnek ígérkeznek a közel 200 éves múlttal rendelkező Laško és Union sörök is, melyek a fesztivál területén kialakított Laško Balkán Teraszon debütálnak. A részletes sörlistát ide kattintva érik el – érdemes átböngészni, hiszen számos sörfőzde erre az eseményre időzítette újdonságait. De annak sem lesz rossz dolga, aki inkább a ciderre szavaz: a fesziválon kialakítanak egy Cider ligetet, ahol a legjobb roppanós almából készült italokat lehet kóstolgatni.

Azt, hogy a sörfőzők egytől-egyig szerelmesek a portékájukba, Szilágyi András sörfőző mester szavai is alátámasztják: „Aki volt már sörfőzde közelében, tudja mennyi munka van egy korsó sör mögött. A sok munka ellenére – vagy éppen pont azért – a sör egy gyönyürű lehetöség arra, hogy az ember olyan dolgot készítsen, ami sok embert jó kedvre derít. Nagy kihívás is, hiszen kis hibákkal rettenetes ízeket lehet létrehozni. Nagy odafigyelést és törődést igénylő szép foglalkozás."

Sörkóstolás budavári panorámával
A lelkes hazai sörfőzők, a nagy sörgyárak és a külföldi sörfőzdék termékeinek – összesen 200 féle sör! – kóstolgatása mellett más programokkal is készülnek június 13-16. között a Budai Várban. Szombaton délután négy órától a Thália Színház Starfactory című musicaljéből kapnak ízelítőt a résztvevők, de lesznek koncertek is Ganxsta Zolee és a Karteltől Mystery Gangig, de stand up comedy is szórakoztatja majd a nagyérdeműt.
Tavaly mi is kinn jártunk a Budavári Sörfesztiválon, és a nyarunk egyik legemlékezetesebb estéjét töltöttük a Budai Várban. Miután cseh és belga sörökkel a kezünkben kigyönyörködtük magunkat a panorámában, elnéztünk egy remek ír kocsmazenét játszó zenekar, a Firkin koncertjére az Oroszlános udvarba.
Itt ugyan már nem voltunk szomjasak, egy kis Keserű Méz biztos, ami biztos alapon került még a korsónkba. A buli végére pedig az éhségünk is elmúlt, tekintve, hogy a rendezvény már igencsak jókedvű házigazdájának, Aranyosi Péternek annyira szimpatikusak voltunk, hogy még a füstölt csülkét is megosztotta velünk. Ilyen kis családias ez a fesztivál. Próbálják ki idén Önök is, mi biztosan ott leszünk.
A részletes programot és a jegyárakat a III. Budavári Sörfesztivál honlapján találják.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek