Fenyővirág fesztivál és római tavaszünnep

Top5 program a hétvégére. Közösségi termelői piac, madarak és fák ünnepe, de vallási fesztivál is lesz a hétvégén.

Szokásos heti programajánlónkban a természetbarátok éppúgy találnak programot, mint az ókori Róma rajongói, vagy az egészséges ételekre vágyók. De azoknak is javaslunk időtöltést, akik sör és virsli helyett egy fesztiválon eltérő vallásokkal, izgalmas kultúrákkal és más emberekkel szeretnének találkozni.

Madarak és fák napja a Jókai-kertben

Madárbemutató, ismeretterjesztő játékok és vetélkedők, vezetett séta, valamint számos foglalkozás várja a természetkedvelő közönséget május 11-én a madarak és fák napja alkalmából Budapest XII. kerületében, a Jókai-kertben. A szombati 10 és 18 óra között zajló programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága közösen szervezi - áll a két szervezet közleményében.

Galéria: Programajánló májusFotó: Wikimedia Commons

A nemzeti park munkatársai madárbemutatóval és fejtörő játékokkal készülnek, valamint a nap folyamán vezetett túrán mutatják be a kert fáit az érdeklődőknek. A Madártani Egyesület a madárbarát kertről tart előadást, amelyen a különböző madárvédelmi eszközöket lehet megtekinteni. A legkisebbek játszóházi foglalkozás során ismerkedhetnek meg a madárvédelem gyakorlatával, a felnőttek pedig természetvédelmi kvízzel tesztelhetik tudásukat.

A szervezők a nap folyamán több időpontban invitálják a közönséget madárbemutatóra, a kert mesterséges költőodúinak felfedezésére és a madárgyűrűzés fortélyainak elsajátítására. A Részletes programról a Madártani Egyesület és a nemzeti park honlapján lehet tájékozódni.

Fenyővirágzás fesztivál Balatonfenyvesen

Május 9-12. között kerül megrendezésre a II. Fenyővirágzás fesztivál Balatonfenyvesen. A fesztiválon a község függetlenné válását ünneplik sportprogramokkal, sztárvendégekkel.

Galéria: Programajánló májusFotó: Indafotó

Lesz dumaszínház Beliczai Balázzsal, Vastag Csaba koncertezik, de kirakodóvásárral, táncműsorral, gyerekeknek játszóházzal is készülnek. A helyszín a kertmozi, és a vele szemben lévő parkoló, a sportprogramokat pedig a központi strandon tartják meg.

Római tavaszünnep Aquincumban

Az ókori Róma életéből kaphatnak ízelítőt az Aquincumi Múzeumba látogatók szombaton és vasárnap, ahol egyebek mellett kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátor- és fegyverbemutatókkal idézik meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Floraliát.

Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum szervezésében 24. alkalommal megvalósuló rendezvényen a fiatal virágkötők római ihletésű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet, római katonák, gladiátorok, kelta harcosok bemutatóit láthatja a közönség, valamint az ókori életre jellemző pillanatképeket, vásári hangulatot, rabszolgapiacot mutatnak be hagyományőrző csoportok - olvasható a szervezők közleményében.

Galéria: Programajánló májusFotó: Indafotó

A látogatók kipróbálhatják a hódító légiók fegyvereit, a kort megidéző ékszert, sarut, kerámiaedényeket és érmet készíthetnek, de még szőni is megtanulhatnak. Sor kerül a légiók felvonulására, bemutatják a különböző ókori mesterségeket, a kisebbek pedig római gyermek- és ügyességi játékokban próbálhatják ki tudásukat. Szombaton a Baltazár színház Baltazaricum című előadása lesz látható, vasárnap pedig a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjai Plautus A bögre című művét adják elő. A vasárnapi programot a XVI. Aquincumi Költőverseny is színesíti.

Öt templom fesztivál Győrben

Május 9-én indul és öt napig tart Győr templomainak ünnepe, az Öt Templom Fesztivál. Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből, egy fesztiválon, ahol nincs sör, nincs virsli de van hit és rengeteg ismerkedés a másik ember szeretetével.

Galéria: Programajánló májusFotó: Indafotó

"Ez a mi közös ünnepünk, ahol évről évre, estéről estére másik templomban gyúlnak ki a fények, a tolerancia és a békesség fényei. A csillagok távoli ragyogása, a metropoliszok hideg fényáradata sem tud versenyre kelni a templomablakok otthoni fényével, mert ezek a templomok a mi közös kultúránk templomai, a mi közös sorsunk emlékművei. Ezek a falak őseink boldog pillanatait és nagy fájdalmait és már nyolcadik éve, fesztiválunk emlékeit is őrzik. Ezek a mi fényeink, évről évre messzebbre világítanak, és estéről estére egyre több szempárban erősödve csillognak és tükröződnek tovább és tovább" – írják a szervezők.

Közösségi termelői vásár a Gödörnél

Május 11-én, 10-17 óra között immáron harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Közös Piac – Közösségi Termelői Vásár, ahol a termelők hatalmas választékkal várják az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket. A kistermelők portékái között megtalálható zöldség, gyümölcs, lekvár, süti, hús, fűszer és még sok-sok odaadó figyelemmel készült finomság.

Galéria: Programajánló májusFotó: Indafotó

A Közös Piac szervezői számára a cél az, hogy minél többen helyi termelőktől és megbízható forrásból vásároljanak. A piacon kizárólag egészséges ételeket, finomságokat, találhatnak tartósítószerek, káros növényvédő-szerek és manipulált gének nélkül. A termelői vásár Budapesten, a Király utca 8. alatt található Central Passage-ban, azon belül is az Új Gödör Klubban kerül megrendezésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek