Útjára indult a Mátyás Király Mozdony

A mozdonyon egyebek közt a Hunyadi-címer, Mátyás arcképe, a vajdahunyadi vár és a visegrádi palota kapott helyet.

Ma, május 2-án bemutatkozott, s már országjáró útra is indult a MÁV Csoport díszes Mátyás Király Mozdonya. A vasúttársaság Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tiszteleg az arany-fekete színekben felmatricázott járművel, amely holnaptól Romániában is közlekedik.

 

Galéria: Mátyás király vonatFotó: Máv-Start Zrt.

A mozdony ünnepélyes avatására Budapest-Nyugati pályaudvaron került sor ma délelőtt, a Királyi Váró melletti vágányon. A mozdonyon egyebek közt a Hunyadi-címer, Mátyás arcképe, a vajdahunyadi vár és a visegrádi palota kapott helyet. Az impozáns jármű a bemutatót követően egyből szolgálatba állt: a 12 óra 23 perckor induló InterCity vonatot továbbítva Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd onnan Miskolc felé véve az irányt. Pénteken pedig már Budapestről Bukarestbe viszi a TRAIANUS IC-t.

A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya, az Aranycsapat- és a Kandó-mozdonyt követően, ám ez az első, ami rendszeresen járni fog külföldre is.

A Mátyás-mozdony „menetrendje"

A MÁV két korábbi matricázott mozdonyának útjait nagy érdeklődés kíséri a mai napig, ezért a vasúttársaság a Mátyás Király Mozdony esetében közzéteszi annak tervezett hazai és nemzetközi menetrendjét (azaz, hogy mely vonatokat továbbítja) a www.mav.hu weboldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek