Bujákodás és torkoskodás a húsvéti fesztiválokon

Ópusztaszeren aranytojást keresgélnek, Hollókőn sonkát lakomáznak a hétvégén. Gödöllőn pedig egyenesen Sissi fogadja a látogatókat.

Biztosan nem bánjuk meg, ha a zord időjárás ellenére kimerészkedünk a házból ezen az ünnepi hétvégén, mert húsvéti fesztiválok egész sora vár minket zenés programokkal, kirakodókkal, húsvéti hagyományőrző foglalkozásokkal. Íme, öt kihagyhatatlan ajánlat a klasszikus húsvéti programkínálatból.

 

Galéria: Húsvéti fesztiválok 2013Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

A Gödöllői Kastélyban az évente megrendezett Ibolya napon várják március 31-én a látogatókat, ahol egyenesen őfelsége Sissi fogadja a kapuban, majd a kastély dísztermében rendezett fogadáson vendégeli meg a látogatókat. Lesz még játékos tárlatvezetés a kastélyban, interaktív mesejáték a Díszudvaron és koncert a lovardában. Emellett egész nap húsvéti hagyományokhoz kötődő kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, a gyerekek népi játszótéren tombolhatják ki magukat. A kastélyban tartott programok csak múzeumi belépővel látogathatók.

A kastélybelépő ezen a napon csak 1000 forint, akik pedig idén ünneplik 15. házassági évfordulójukat, azaz Ibolya lakodalmukat, ingyen belépőt kapnak.

„Nő nem marad szárazon!" Invitálnak a Hollókői Húsvéti Fesztivál szervezői, akik szombaton eszem-iszommal, vasárnap népi együttesek koncertjeivel és néptáncegyüttesek bemutatóival várnak mindenkit. Fellép a Csík zenekar, a Kerekes Band, a Balkán Fanatik és a Tükrös zenekar. A belépő szombatra 1500, vasárnapra és hétfőre 2500 forint. A rendezvény ideje alatt ingyen látogathatók a falu múzeumai, így a Pajtakert Szövőműhely, a Legendák Háza, a Tájház és a Hollókői Vár is. Emellett egész napos készülődést ígérnek palóc módra és azt is, hogy a hollókőiek udvarában a sonkáé lesz a főszerep.

 

Galéria: Húsvéti fesztiválok 2013Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Ópusztaszeren tavaszköszöntő vidám programokkal várják húsvétvasárnap és húsvéthétfőn a szabadtéri, locsolkodós kalandokat kedvelő családokat. A skanzen valósággal életre kel, a tanyák, porták ünnepi díszbe öltöznek, pálinkás legények és pántlikás menyecskék elevenítik fel az ünnepi szokásokat – ígérik az ópusztaszeri emlékpark honlapján. Vasárnap tojásdobó versenyre és húsvéti kalácssütésre, lovasbemutatóra és tánctanításra számíthatnak a látogatók. De lesz aranytojás kereső verseny is, a győztes jutalomban részesül. Vasárnap „jöjjetek bujákodni" felkiáltással invitálnak a bujáki hagyományőrzők, ahol a hagyományos húsvéti locsolkodás és tojáshímzés mellett divatbemutatón is részt lehet venni. Napi belépő 2200 forint.

 

Galéria: Húsvéti fesztiválok 2013Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

A Budavári Húsvéti Sokadalomban a kézműves és gasztronómiai vásár színes forgataga mellett, három napon át a színpadokon a világzene, a népzene, a néptánc és a blues és a rockzene magyar sztárjai, valamint a gyermekek kedvenc muzsikusai, mesemondói szórakoztatják a közönséget. A széles kínálatot a Budapesti Történeti Múzeum barokk termében felcsendülő komolyzenei koncertek és zenés tárlatvezetések, kiállítások, játszóházak is színesítik. Az idén Székelyudvarhely mestereit, hagyományőrző csoportjait, székelyföld ínyencségeit, hívták vendégségbe a szervezők – írja a programturizmus.hu.Fellép a Muzsikás és a Kolompos Együttes, de olyan meghitt ünnepi hangulatot árasztó zenekarok is, mint a Mystery Gang. Napi belépő 2500 forint.

 

Galéria: Húsvéti fesztiválok 2013Fotó: Matthias Hiekel / Northfoto

A Szentendrei Skanzenben húsvéthétfőn Úrvacsorával egybekötött istentiszteleten vehetünk részt a Mándi református templomban, a Kékfestő műhely előtti egészségpiacon finomságokat kóstolhatunk, a Húsvéti tojáskertben a lányokat tojásjátékok, a fiúkat tojásgurítás várja. A nagykunsági állattartó tanyán az új jövevényeket, húsvéti bárányokat, csibéket nézegethetünk, de húsvéti vallási rituálék és húsvéti étkek nyomában is járhatunk az érdekes tárlatvezetéseken. Napi belépő 1700 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek