Legénybúcsúhordák után jöhetnek az esküvőturisták

Több millió forintot is megspórolhatnak az angol jegyespárok a magyar esküvőn. Az átlagos költségvetésbe bőven belefér a gourmet konyha és a négy-ötcsillagos kastélyszálló is.

Az angolok legénybúcsúkra, a németek fogorvoshoz járnak Budapestre. A kép most bővülhet az esküvőturistákkal: az esküvőszervezők ugyanis a külföldieket igyekeznek hazánkba vonzani. Az itthon házasodó külföldi pároknál egyelőre még jellemző, hogy legalább az egyiküknek van magyarországi kötődése – mondja Deményné Marada Gyöngyi, a Gyöngyszem Esküvő vezetője.

Galéria: EsküvőturistákFotó: Gyöngyszem Esküvő/Vígh Csaba / Just Creative

Ritka az, hogy mindkét fél külföldi legyen, ám ezen szeretnének változtatni az esküvőszervezők. "Fel kell hívnunk a külföldiek figyelmét, hogy itt van egy meseszép ország Európa szívében, ahol megvalósíthatják álmaik esküvőjét." - véli Deményné.

A magyarországi házasságkötéshez persze némi papírmunka szükséges, mely a jegyesek állampolgárságától függ. Az esküvőszervezők ezt is elintézik, így a házasodóknak elég, ha a helyszín és a menük kiválasztásával foglalkoznak. Egy magyarországi esküvő költségvetése a HungarianWeddings.com adatai szerint néhány százezer forinttól többmillióig is terjedhet: az esküvő helyszínéül szolgálhat balatoni sétahajó, vidéki nádfedelű csárda, kastélyok és udvarházak, sőt a Halászbástya is.

A borsosnak tűnő árak azonban a nyugat-európai árakhoz képest még az utazás költségeit beleszámítva is igen kedvezőek: az angol Brides magazin adatai szerint Nagy-Britanniában mintegy 20 ezer font (7 millió forint) egy esküvő átlagos költsége, amiből csupán a helyszínbérlet 1,6 millió forintot jelent. A költségek hetedét a nászút teszi ki, 1,1 millió forintba azonban bőven belefér a legdrágább magyar hotel nászutas lakosztálya is.

A jelenlegi turisztikai felmérések nem térnek ki külön a házassági turizmusra, ez ma még nem képez jelentős szeletet az utazásra csábító tényezők között, és kihasználatlan piacnak tűnik, pedig a gyógy- és konferenciaturizmus mellett akár az esküvőturizmus is komoly tényezővé válhat. A tavalyi évben több mint 4 millió külföldi vendég érkezett hazánkba, az általuk eltöltött vendégéjszakák összege pedig meghaladta a 11 milliót, ami 8,5%-os növekedésnek felel meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek