Balaton full panorámával, jakuzzi a Mátra közepén

Bármikor menekülőre foghatjuk a fővárosból kötelező kompromisszumok nélkül is. A falusi turizmus középszerű fogadóit, rántott hús és majonéz oázisait megkerülve összegyűjtöttünk néhány hangulatos, vidéki szálláslehetőséget. Még olyan helyekre is érdemes kiruccanni, mint az ingerekben nem túl gazdag, móri kistérség.

A vidéki panziók tulajdonosainak egy része úgy gondolja, a kanizsai gyárból diszkont áron szerzett, elemes bútorcsalád még kihúz pár évet, a fürdőben sem vészes a vízkő, ráér még a felújítás. Reggelire jó lesz a dobozos dzsem, úgyis a kifli a lényeg, és mivel a magyar ember minden ehetőt rántva kér, egy fritőzzel a változatos vacsorát is ki lehet pipálni.

Az igényességről és a vendégvárásról nekünk más véleményünk van, és szerencsére vannak, akik osztják. Összeállításunkban olyan, vidéki panziókat, fogadókat, vendégházakat gyűjtöttünk össze, ahol adtak a designra, amelyeknek különleges hangulatuk van, vagy pedig szolgáltatásaikkal szeretnének kitörni a középszerűségből. Egy kivételével még nem volt alkalmunk tesztelni ezeket a helyeket, a válogatás szubjektív.

Catherine lugasos nyaralóházai

Galéria: DesignszállásFotó: Catherine's Wineyard Cottages

Két éve nyitott meg a Catherine's Vineyard Cottages nevű nyaralófarm a fejér megyei Csákberényben. A szuperdizájnos hely egyik különlegessége, hogy tulajdonosa, Catherine Dickens Gore, a negyvenes éveiben járó yorkshire-i belsőépítész azért települt Magyarországra, mert édesanyja innen származik. Mint arról a New York Times is beszámolt, férjével együtt, 2004-ben, egymillió forintért vásárolták telküket a móri kistérségben, és elkezdődött a vendégházak tervezése.

A hat nyaralóházból álló birtok a Vértes déli nyúlványainál található, első hallásra nem tűnik olyan helynek, ahova érdemes elutazni. Mégis jó a fekvése, Budapesttől alig több, mint egy órát kell utazni és a Velencei tóhoz is viszonylag közel van, de ha helyben maradunk, túrázhatunk.

A design ára

A hely alapvetően önellátó, minden házhoz tartozik egy jól felszerelt konyha. Ha nem vásároltunk be, friss helyi, két személyes reggelikosarat borsos áron, 8 ezer forintért kínálnak, vacsorát két személyre 14 500 forintért lehet előre rendelni. Tévé nincsen, de könyvek és ingyen wifi van, lehet használni az úszómedencét. Foglalást a privát házakban csak akkor fogadnak el, ha legalább két éjszakát töltünk ott, ingyen biztosítanak a gyerekek számára etetőszéket, gyerekágyat, de ha kutyát is szeretnénk vinni, az 1000 forint plusz költséget jelent naponta.

Az Eco ház elektromos ellátását a napkollektorok biztosítják, és a kibérlése két személyre 37 ezer forintba kerül naponta. A Józsi's Cottage is inkább pároknak ajánlott, hasonló árban. A Kis alma házat 5 ember is kibérelheti, az ára akkor 42 ezer forint. A Fészek nevű ház három szintes, családok elhelyezére alkalmas, a vendégek számától függően 34-42 ezer forintba kerül. A 150 négyzetméteres Sipos ház nagyobb társaságoknak lehet jó választás, az alapára 54 ezer forint.

Elvonulás Mini Provance-ba

Galéria: DesignszállásFotó: kaliartinn.hu

A Káli-medencét egy kollégánk találóan titulálta Mini Provence-nak, mediterrán hangulata nemcsak a nyári szezonban érezhető. A természetvédelmi területen fekvő, köveskáli Kali Art Innban már jártunk, és tetszett, hogy a régi tiszti kaszinó épülete tele van antik bútorokkal, a reggelit, és négy személyes vacsoramenüt pedig míves porcelánokon szolgálják fel, kifényesített étkészlettel. A reggeli és vacsora egyébként nem tartozik a szobaárhoz, az előbbi 3500 forintba kerül, az utóbbi 6 ezer forint személyenként.

A vendégház éttermét 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb között említette. Saját fűszerkertjük van, és a zöldségeket, gyümölcsöket egy környékbeli őstermelő manufaktúrtából szerzik, ahol nem használnak vegyszereket. A bérelhető bortrezor is a szolgáltatás része, bár az nem a két napra érkező vendégeket érinti.

Szállás a régi pajta épületében, vagy az újabb építésű, letisztult vonalú ház szobáiban van, ahonnét saját teraszról nézhetjük a tájat. Illetve van egy apartmanház, a vendégeknek ingyen kölcsönbiciklik járnak, de kiélhetik kreativitásukat a hordozható festőállványon is, és persze van úszómedence. A vendégház gyerekbarát, játszótérrel felszerelt, és kérésre babysittert is tudnak biztosítani. A szobaárak átlagosan 27-48 ezer forint között mozognak attól függően, melyik felszereltséget választjuk.

Full panoráma a Balatonra

Galéria: DesignszállásFotó: laposabadacsony.hu

Az eredetileg a Laposa pincészethez tartozó, majd önálló hotellé vált Borhotel Badacsony főként a fekvése miatt keltette fel az érdeklődésünket. A kilenc, kétágyas szobával felszerelt vendégfogadó mindegyik szobája a Balatonra néz, és panorámája elképesztő. Az éttermet is úgy rendezték be, hogy egy hosszú üvegablakon át nézve a vacsorához járjon a panoráma is. Családok számára összenyitható szobák vannak, de háziállatot nem fogadnak.

Juhász Tamás, a hotel ügyvezetője a Travelónak elmondta, a 2013 februári nyitás idején az éttermi választékkal frissítik majd a honlapjukat. A szezon előtti szobaár 25 000 forint lesz egy főre, egy éjszakára, májustól 27 500 forintot kérnek egy éjszakára. Az árban a reggeli, a szaunahasználat és a jakuzzi is benne van.

Falusi romantika közel a Balatonhoz

Galéria: DesignszállásFotó: szalmahaz.com

A Balaton melletti Nagy-Berekhez közel, Somogy megyében áll egy mindössze 1400 lakosú község, Buzsák. Itt létesült a falusi designelemekkel gazdagon díszített Szalmaház, más néven Anna's Farmhouse, amelynek tulajdonosait a véletlen sodorta a somogyi településre, de szerelem volt első látásra részben a tiszta levegő, a gólyacsaládok, és a házak előtti padokon ücsörgő, és beszélgető idősek miatt. A 8 vendég fogadására alkalmas házat a helyiek segítségével, 2007-ben nyitották. A kétágyas szobákon kívül 2 fürdőszobával szerelték fel, illetve a szobák egy részét autentikus parasztbútorokkal rendezték be, az egyik szobában hagyományos szalmaágyat helyeztek.

A ház önellátó, a kertben egy kisbolt működik, ahol kézműves alapanyagokat lehet vásárolni, és egy pajtából kialakított teaházuk is van saját gyógynövényekből főzött italokkal. Szintén a házhoz tartozik a falu végén egy nádfedeles pince, ahol a helyi borokat kínálják, és kérésre bográcsételeket főznek. A vendégházat márciustól 12 000 forintért lehet kivenni, 4 fő felett 20 ezerért.

Madarak között a jakuzziban

Galéria: DesignszállásFotó: sasvarifeszek.hu

Jó, kékestetői kilátással, Parádsasvár közelében, Fényespusztán épült a Sasvári fészek, amely egy kültéri jakuzzival és fatüzeléses szaunával ellátott finn faház. Ezeket a szállás áráért lehet használni. A hely jó kiindulási pont lehet a Kékestető, a Galyatető, illetve az Ilona vízesés felé, ha gyalogtúrázni szeretnénk, ha viszont síelni, Kékestető 15 km-re, Mátraszentlászló 17 km-re, Mátraszentiván pedig 20 km-re található.

A fészekhez tartozó telek maga hatalmas, 7 ezer négyzetméter alapterületű, a két szintes faházban pedig 7 vendég tud megszállni. A házat csak egy társaságnak adják ki, akár kettesben, akár családostul érkeznek. A házban csak kandallóval lehet fűteni, fával kell megrakni naponta egyszer, vagy nagy hidegben kétszer. A konyhát gáztűzhellyel, és főzéshez szükséges eszközökkel felszerelték. Ha egy pár veszi ki a házat, fejenként 15 ezer forintot kell fizetnie egy éjszakára, 6-7 fő esetén az ára 10 500 forint.

Parasztház az Őrségben

Galéria: DesignszállásFotó: Zsúpfedeles ház

Az őrségi Szalafő lélekszáma nem sokkal több mint kétszáz, így a stresszmentes, falusi elvonulás garantált. A községről annyit lehet még tudni, hogy a hozzá tartozó erdőben az ötvenes évek eleje óta nem ültettek és nem vágtak ki fát, és itt minden tőzegmohafaj megtalálható, ami csak az országban felbukkan. Szalafő egyik spéci, önellátó vendégfogadója természetvédelmi környezetben áll, és Zsúpfedeles házikó névre hallgat. A kétszobás, konyhás, tornácos műemléki parasztházban minden az eredeti, őrségi népművészet nyomait viseli, beleértve a zsúpszalma tetőfedést, fagerendákból álló, borona falakat és a díszítőelemként felbukkanó, népi tárgyakat. A konyha felszerelt és a házat bio takarítószerekkel tartják tisztán.

A ház 4 vendég fogadására alkalmas, és mint azt az ügyvezető lapunknak elmondta, februártól fogadják a foglalásokat, a ház viszont márciustól nyit, és akár kettesben, akár családdal utazunk, egy éjszakára 20 ezer forintba kerül. A gyerekek számára etetőszéket tudnak biztosítani, háziállatot viszont nem vihetünk.

A közeli Őriszentpétert az Őrség fővárosaként tartják számon, de a tájegység nem annyira a városai miatt érdekes úticél. A Rába folyó völgyét és a Vendvidéket is magába foglaló, Őrségi Nemzeti Park már sokkal inkább érdekes a változatos tanösvényeivel és természetvédelmi oktatóhelyeivel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek