Vasfüggöny-túra, vízitaxi, gyógynövénykert

Pannonhalmára elvonulni, Keszthelyre fürdőzni, kirándulni, múzeumozni érdemes elindulni. A Tisza-tónál gazdag madárvilág, a Kőszegi-hegységben kiváló túraútvonalak, a Fertő-tónál bringakörút várja a turistákat. A Travelo tippjei 2013-ra, belföldi nyaralásokhoz.

A Travelo három részes minisorozatában olyan célpontokat mutatunk be, amelyeket érdemes lesz idén felkeresni, vagy azért, mert még kevesen ismerik őket, vagy azért, mert remek programokkal készülnek 2013-ra. Az első részben Európán belül kalandoztunk gondolatban: figyelmükbe ajánlottuk Amszterdamot, Dublint, Kassát, Marseille-t és a Cinque Terrét. A szavazás jelenlegi állása szerint toronymagasan ez utóbbi lesz a legnépszerűbb hely idén.

A második részben az egzotikus tájak kalandorainak kedveztünk: Mexikót, Dél-Koreát, Mianmart, Brazíliát és Új-Zélandot javasoltuk meglátogatásra. Ezek közül jelenleg a Föld legelszigeteltebb állama, Új-Zéland vezet. A harmadik, záró epizódban magyarországi célpontokat ajánlunk, hiszen a hazai tájak is jócskán tartogatnak felfedezetlen kincseket mindenki számára, ebben biztosak vagyunk. Kíváncsian várjuk, mostani javaslataink közül melyik lesz a kedvencük.

 

Elvonulni vágyóknak: Pannonhalma

 

Jelentsen az elvonulás fakápolnát, borospincét vagy arborétumot, Pannonhalmán mindenki megtalálja számításait. A bortúrára áhítozókat az Észak-dunántúli borvidék várja mintegy 650 hektárnyi művelt szőlőültetvényével. Ez ugyan az ország egyik legkisebb borvidéke, ám annál jelentősebb szőlészeti múlttal bír a régió. A szőlőtermelés hagyománya a bencés szerzetesekhez kötődik, már a 13. században a fennhatóságuk alá tartozott a térség szőlőművelése egy királyi rendelet értelmében.

 

Pannonhalma, gyógynövénykert
Galéria: 2013 belföld
Fotó: Indafoto / Indafotó

"Aki pannonhalmi borokat kóstol, jó savakat, frissességet, és némi ásványos jelleget érezhet" – mondta el Illés Tamás a Travelónak szeptemberben. A borrégióban többségében a fehérborok a jellemzőek, az olaszrizling, rajnai rizling, tramini, savignon blanc mellett kis részben Irsai Olivért, zefírt, chardonnay-t és királyleánykát is találunk.

Pannonhalma persze a borokon kívül is érdekes város. Az apátságra például nem elég annyi idő, amennyit általában templomlátogatásra szán az ember utazás közben. A komplexum részei közé tartozik a bazilika, a szentmisék és zsolozsmák helyszíne. A Milleniumi emlékmű is ide tartozik, amelyet a honfoglalás ezredik évfordulójára 1896-ban állítottak. Körfalának keleti részét Aba Novák Vilmos 1938-ban elkezdett, de be nem fejezett festménye díszíti, amelyen az államalapítás allegorikus elemekből álló víziója látható, de az emlékművet egy ideje csak kívülről lehet megnézni.

Hova utazna legszívesebben?
Pannonhalmára - 138
Keszthelyre - 101
A Kőszegi-hegységbe - 165
A Tisza-tóhoz - 129
A Fertő-tóhoz - 133

 A barokk Boldogasszony kápolna eredetileg az apátság közelében élő, nem magyar nyelvű lakosság temploma volt, és az épület csak szeptemberig áll nyitva a turisták előtt. Az Arborétumba és gyógynövénykertbe azonban vezetett túrákat szerveznek. Itt védett botanikiai értékek vannak, több száz fa- és cserjefaj él a kertben, egy részük az országban csak kevés helyen előforduló fajta. A szerzetesek gyógyító tevékenységéhez köthető növényeket több száz éve termesztenek itt, angolkert jellegét pedig az 1840-es években alakították ki. A gyógynövények egy részéből teákat, kozmetikumokat készítenek és forgalmaznak.

A kortárs építészetre fogékonyaknak is érdemes meglátogatnia az apátságot. Az új étterem, a fogadóépület, a labirintus, a borászat és a fakápolna is megér egy látogatást. Sőt, a Pannonhalmi Főapátság szintén nemrégiben kialakításra került, modern vendégházában, a Szent Jakab házban nagyon kedvező árakon meg is lehet szállni. A szállás mellé pedig akár még teljes panziós ellátást is rendelhetünk, amit az apátsági étteremben fogyaszthatunk el.

Az apátságon kívül néhány kisebb látnivaló van még Pannonhalmán. A Szabadság téren áll a Szoborpark és a jó ideje óvodaként működő Szent Vince zárda. Érdemes megnézni a Radnóti emlékművet, amellyel a költő 1944. novemberi utolsó, a téglagyárban töltött éjszakájára emlékeznek. A Mátyás király utca elején pedig a barokk stílusban épült, majorsági épületegyüttes áll, amely alá hatalmas pincerendszert építettek, hogy anno az legyen a pannonhalmi borgazdaság alapja.

 

A balatoni nyár szerelmeseinek: Keszthely és környéke

 Keszthelyen és környékén minden adott egy szuper balatoni nyaraláshoz. És ezalatt nem csak a monstre fürdőlepedőn heverészést és lángosevést értjük. Persze van itt remek strand is, tavaly felújított, hangulatos fürdőszigettel. De Keszthely, és a nyugat-balatoni régió ennél sokkal többet tud. Esténként sétálhatunk a szintén nemrégiben megújult, hangulatosan kivilágított keszthelyi főtéren és a sétálóutcán. Rossz időben megnézhetjük a Festetics kastélyt, vagy választhatunk a megannyi kis múzeum közül, Csigaparlamenttől a Georgikon Élménygazdaságig.

De jó időben sem kell lecövekelni közvetlenül a vízparton: a Keszthelyi-hegységben remek túrákat lehet tenni, vagy az új kerékpárbérlő rendszernek köszönhetően felfedezhetjük az egész régiót a vonyarcvashegyi Szent-Mihály dombtól a fenékpusztai madárgyűrűző állomásig, vagy a szintén ezen a településen található, Valcum nevű, római kori leletekig. Innen már pedig csak egy ugrás a Kis-Balaton egyedi madárvilágával.

 

Festetics kastély, Keszthely
Galéria: 2013 belföld
Fotó: mimi / Travelo

Akik nagyobb lélegzetű kerékpártúrára vágynak, a balatoni bringaúton egy nap alatt teljesíthető a Keszthely – Fonyód – Badacsony – Szigliget – Keszthely körút. Különlegessége, hogy félúton egy kis hajókázást is tartalmaz: a Fonyódról Badacsonyba közlekedő menetrend szerinti hajójáraton örömmel szállítanak bringákat, de vízitaxival is átkelhetünk a túloldalra – ez rugalmasabb, és nem sokkal drágább a hajós megoldásnál.

A fenti túrát októberben mi is letekertük, és bár rettenetesen elfáradtunk a végére, nem teljesíthetetlen feladat. Még úgy sem, hogy korábbi kerékpártúrás tapasztalataink nem igazán voltak. Az egyetlen fontos tudnivaló, hogy érdemes korán, és jó időben elindulni – nekünk ugyanis a Szigliget-Keszthely távot sötétben és viharban sikerült megtenni, és ezt még az ellenségeinknek sem kívánnánk. De egy kellemes nyári napon minden további nélkül szívesen újra nekivágnánk, és bátran javasoljuk olvasóinknak is.

Szállást keres Keszthelyen?
A Travelo ajánlata: Hotel Ovit

 

Családosoknak: Tisza-tó

 

A Tisza-tó Magyaroszág legnagyobb mesterséges tava, feltöltését a kilencvenes években fejezték be a Tisza völgyében található, régen lápos, mocsaras vidéken. Az eredetileg Kiskörei-tározónak nevezett, felduzzasztott tónak jó ideje saját ökológiája van, madárrezervátuma 250 madárfajjal, közelében a Hevesi Füves Puszták tájvédelmi körzet található. A Balatonnál olcsóbb hely, és a falusi turizmussal is igyekeznek megfogni az embereket.

Rengeteg családbarát programot kínálnak a környéken: a tiszaszőlősi Szőlőszem Egészségfarmon lovagolni is lehet, a tiszafüredi Robin Kaland Sziget, Magyarország legújabb és legnagyob kalandparkja pedig a kicsiket és nagyokat garantáltan leköti egy egész napra. Az ökoprogramok közt a helyiek ajánlják a poroszlói Tisza-tavi Vízi Sétányt és Tanösvényt, ahol hajókázni lehet, szervezett túrákon a tó élővilágát mutatják be. A Tisza-tavi Ökocentrumra is büszkék, amelyik a régió legújabb attrakciója, 2012 április végén nyílt meg és az egész Tisza-völgy élővilágát bemutatja, emellett Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is itt található.

 

Vízi játszótér a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón
Galéria: 2013 belföld
Fotó: mimi / Travelo

A tó körül biciklizni is jó családi program. "A Tisza-tó körül (Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Poroszló) a töltésre kiváló minőségű kerékpárutat építettek. Csodálatos élmény itt kerékpározni, mert ez az út teljesen független a közutaktól, itt még a több kilométerre elrobogó kamionok hangját sem halljuk. Kint karikázunk a természetben, egyik oldalon a Tisza-tó, a másikon az ártéri erdő sávja" - írja MartiSatya az Ongo.hu-n, aki szerint viszont Poroszlóról Tiszafüredre nem érdemes gyerekekkel menni, mert nincs felfestett kerékpárút, és a nagy forgalmú 33-as úton kell tekerni. Jó hír viszont, hogy a Tiszafüred-Poroszló szakaszt már kishajóval is meg lehet tenni, így pedig már tökéletesen családbarát program.

Szállást keres a Tisza-tónál?
A Travelo ajánlata: Tisza Balneum Thermal Hotel. Tesztünket a szállodáról erre találja.

 

Túrázóknak: Kőszegi-hegység

 

Írottkő az Országos kék túra nyugati végpontja. Ha Kőszegről az Írottkő felé tartó útvonalat választjuk, az a kőszegi vasútállomásnál kezdődik. A Kálvária, a Hétforrás, az Óház-tető, a Stájerházak, a és a Hörmann-forrás érintésével vezet fel a 882 méter magas csúcsig, és ezzel a környékbeli túraútvonalak főbb látnivalóit ki is pipálhatjuk. Ha a piros jelzésen haladunk Kőszeg irányából, akkor a Pogány-völgyi pincesort, az Enikő-forrást, az Eresztény-majort, Velemet, a Hosszú-völgyet is érinteni fogjuk a csúcs felé.

A hegycsúcson álló kilátót a vasfüggöny idején drótkerítéssel választották le a magyar oldalról, így azt csak az osztrák oldalról lehetett megmászni. Írottkő, ha nem is a legszebb hegycsúcs, mindenképpen különleges hangulatú, mert minden a vasfügöny emlékéről szól. A magyar-osztrák határvidéken annak idején 260 kilométer hosszúságban húzódott a határvédelmi rendszer, és nyomait több helyen megtartották a turisták miatt. Ma a hegység vasfügöny-zarándokhelyei közé tartozik a Páneurópai Piknik Emlékhely, ahol 1989. augusztusában az MDF és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal a határok nélküli Európa eszméjét népszerűsítette. Június 22-23-án szervezett Vasfüggöny-túrán is részt vehetünk, ennek részleteit ide kattintva olvashatja.

 

Kőszegi-hegység
Galéria: 2013 belföld
Fotó: Travelo / ongo

A környéken a kedvenc településünk Velem, ami szintén az Írottkő Natúrpark része. A Hősök kapuja, a középkori műemlék malom, a Szent Vid kápolna, vagy a Stirling-villa, a velemi kispincék tartoznak a fő látnivalói közé, egy hétvégét is el lehet ott tölteni. Legutóbb a 2012-es velemi Gesztenyeünnepen jártunk itt, beszámolónkat erre találja.

Szállást keres a Kőszegi-hegységben?
A Travelo ajánlata: Hotel Írottkő

 

Bicajosoknak: Fertő-tó

 

Az utóbbi években egyre jobban terjed a Fertő-tó körüli biciklitúrák kultusza. Nem véletlenül: amellett, hogy csónakázni, sőt, szörfözni is jól lehet Közép-Európa harmadik legnagyobb taván, a környék legtöbb látnivalóját valóban biciklivel lehet a legjobban elérni. A túrát akár Sopronból is indíthatjuk, de sokan teszik le az autójukat Fertőrákoson, és itt szállnak meg a helyi panziókban, majd másnap innen indulnak.

 

Fertő-tó
Galéria: 2013 belföld
Fotó: zsebybaba / Indafotó

Akárhogy is döntünk, mielőtt nekivágunk a bicikliútnak, Sopron hangulatos belvárosát Tűztornyostul kár kihagyni, Fertőrákoson pedig a Kőfejtőt érdemes megnézni. A lajtamészkő monstrum keletkezése 10-12 millió évre vezethető vissza, és egyik különlegessége, hogy még cápafogakat is fel lehet fedezni fosszíliái közt. A közelben a Mitrasz szentély is érdekes látnivaló, már csak a Fertő-Hanság Nemzeti Park szépsége miatt is.

Szállást keres a környéken?
A Travelo soproni ajánlatait ide kattintva éri el.

 

A tókerülő túra keretében érdemes felkeresni a nagycenki kastélyt. A parkjában található, a világörökség részét képező hársfasort ajánlott útba ejteni a Hidegségből érkezve, majd innen haladhatunk Fertőboz felé. Annak ellenére, hogy a két falut kiépített kerékpárút köti össze, kicsit trükkös ez a szakasz, vigyázni kell a gumikra. Útközben található az MTA Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriuma, de azt nemigen lehet biciklivel megközelíteni. Fertőbozzal egy ok miatt érdemes számolni: a Gloriette-kilátóról szép a Fertő-tavi panoráma.

A kerékpárút állomásai
Balf, Fertőrákos, Fertőmeggyes-Mörbisch, Rust, Oggau, Donnerkirchen, Purbach, Breitenbrunn, Jois, Neusiedl, Podersdorf, Illmitz, Pomogy-Pamhagen, Fertőd, Sarród, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk, Fertőboz, Balf

 

A mörbischi határátkelőn túl az osztrák oldalon is rengeteg szép helyet érinthetünk. Közvetlenül a tó partján kedvencünk Rust, a gólyák városa, ahol minden második kéményen gólyafészket találunk. Érdemes megnézni a városka kedves főterét színes házikóival és hívogató teraszaival, majd lesétálni a kikötőhöz. Egy kis kitérővel Kismartont, vagy osztrák nevén Eisenstadtot is megtekinthetjük, megéri az a plusz pár kilométer. A nemrégiben felújított főutca, Haydn lakóháza és az Esterházy kastély a város kihagyhatatlan látnivalói.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek