Könnyítenék a mozgássérültek és babakocsisok utazását

Akár természetes is lehetne, hogy a szállodák akadálymentesek, és ha egy hallássérült vendég városnézni indul, akkor kérhet idegenvezetésben képzett jeltolmácsot. A hazai idegenforgalom egyik kiemelt területe lesz jövőre az akadálymentes turizmus, de addig is összegyűjtöttük, vajon kerekesszékkel mely szállodák kényelmesek és hova indulhatunk babakocsival családi hétvégére.

"Fogjuk meg egymás vállát, alakuljunk át vonattá, én elöl vezetlek titeket. Ne engedjétek el az előttetek állót, amíg be nem érünk a terembe, különben eltévedtek" - vezette be minket a láthatatlan reggelire Misi, a látássérült vezetőnk. A különleges sajtóeseményt abból az alkalomból rendezték, hogy az újságírók is megtapasztalják, amiről nemsokára írni fognak.

Az akadálymentes turizmust népszerűsítik

Galéria: Akadálymentes turizmusFotó: Páth Dániel / Travelo

A Magyar Turizmus Zrt. az akadálymentes utazás népszerűsítésére hívta össze a sajtót a Millenáris B épületébe, a Láthatatlan kiállítás előterébe. Az Európai Bizottság idén hetedik alkalommal írt ki pályázatot European Destinations of Excellence (Kiváló európai desztinációk) témában. A cél szabatosan fogalmazva a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjesztése, illetve a példamutatás és tapasztalatcsere.

A 2012-2013-as év témája az akadálymentes turizmus, amelyről az MT. Zrt egy pályázatot hirdetett meg, miután 75%-os EU támogatást kapott a projekt hazai lebonyolításához.

A nyertes kétmillió forintot kap

A pályázat célja olyan különleges, akár eddig ismeretlen hazai úticélok bemutatása, amelyeket a legszélesebb közönség elérhet kortól, fizikai állapottól függetlenül. Az akadálymentesség tehát vonatkozik minden, fizikailag korlátozott utazóra, a mozgássérültektől kezdve a várandós nőkre és babakocsival utazó kisgyerekes családokra is, de ugyanígy az idősekre, és azokra is, akiknek eltört a lába és hosszabb-rövidebb ideig gipszben, vagy mankóval járnak. De a vakok, gyengénlátók, a látássérültek és az értelmi fogyatékosok is ide tartoznak.

A pályázat majdani nyertese amellett, hogy a Kiváló európai desztináció címet használhatja, és több fórumon publicitást kap, a turisztikai hivatal 2 millió forint értékben járul hozzá a marketingeszközei fejlesztéséhez.

Kik pályázhatnak?
Kizárólag olyan térségi összefogások pályázhatnak, amelyeknek tagja legalább három települési önkormányzat (Budapest esetében három kerület), három turisztikai szolgáltató és egy turizmushoz vagy fogyatékkal élőkhöz kapcsolódó civil szervezet.
A pályázatot benyújthatják: helyi önkormányzatok, kistérségi szervezetek, non-profit szervezetek, alapítványok, helyi és térségi civil szervezetek, TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezetek, fogyatékkal élőket tömörítő civil szervezetek.
Azok pályázhatnak, akiknek a szolgáltatásait a legszélesebb körű közönség meg tudja közelíteni és igénybe tudja venni, és ezek a szolgáltatások legalább két éve léteznek.
A desztinációknak évszakonkénti bontásban össze kell állítani összesen négy darab (egy ajánlat évszakonként), egyenként 3-4 napos turisztikai kínálati csomagot.

Akár természetes is lehetne, hogy mindenki tudjon utazni, aki csak szeretne, de már ott torlódnak a kihívások, ha egy kismama babakocsival elindul Budapesten. Kerekesszékkel még kevésbé lehet közlekedni, például a metrózás kizárt. Jelentős rétegről van szó, akik akár csak átmenetileg érintettek, és ha hozzátesszük például azt, hogy idehaza 83 ezer látássérült ember van, akkor a turizmusból rengetegen kiszorulnak.

Horváth Gergely, a turisztikai vállalat vezérigazgató-helyettese egy személyes tapasztalatát is megosztotta arról, amikor néhány hónappal ezelőtt egy hallássérültekkel foglalkozó, nemzetközi szervezetet fogadtak Budapesten. "Az akadálymentesítés sok helyen megoldott, de ugyanolyan nagy szükség lenne arra is, hogy egy szállodának legyen egy megbízható és idegenvezetésben képzett jeltolmácsa, akit fel lehetne hívni, ha hallássérült vendégek érkeznek és városnézésre indulnának. Ezek a soft megoldások egy kis odafigyeléssel, bővíthetők, csak megfelelő érzékenység kell hozzá."

Rettentő esetlennek éreztem magam

Galéria: Akadálymentes turizmusFotó: Hotel Szarvaskút

Az érzékenyítésnek nevezett folyamat részesei voltunk mi is a prezentáció utáni láthatatlan reggelin, amikor is látássérült vezetőnk segítségével a vaksötétben elbotorkáltunk az asztalunkig. Telefont, órát és más, világító tárgyat nem volt szabad magunkkal vinnünk.

Miközben rettentő kiszolgáltatottnak és esetlennek éreztem magam, folyamatosan kérdések pörögtek a fejemben, hogyan vásárol be a piacon, hogyan főz, hogyan készíti el nekünk a reggelit, hogyan darabolja a paradicsomot, hogyan borotvákozik és honnan tudja, hogy a ruhák, amelyeket felvesz, passzolnak-e egymáshoz. Ez alatt Misi a hidegtál és a teák felszolgálásával foglalkozott, amelyeket a vállunk fölött átnyújtva az asztalon csak akkor engedett el, ha a sötétben tapogatózva mi is megtaláltuk rajtuk a fogást. A zsömlét szívesen felajánlottam volna valakinek, de nem tudtam, hogyan nyújtsam át az asztal túloldalára. Annak a logisztikai bravúrnak is örültem, hogy a kockasajtot eltaláltam a kenőkéssel.

Segítőnk harminc éves koráig látott, majd egy betegség következtében fokozatosan gyengült a látása, öt éve nem lát. Egy rehabilitáción tanult meg újra gondoskodni magáról. "Képtelen lennék intézetben élni. Nekem fontos, hogy ellássam saját magam és hétköznapi életet tudjak élni" - mondta. A közlekedés a már ismert útvonalakon nem okoz számára gondot, és ha például étteremben vacsorázik, nyitott az újdonságokra, de a rendeléskor díszítés nélkül kéri az ételt, mert nem szívesen enne olyan dekorációs elemet, amiről nem tudja, micsoda.

Olyan helyre nem megyek, ahol egy személyes az akadálymentes szoba

Addig is, amíg a pályázati eredmények váratnak magukra, néhány ismerősünket megkérdeztük, az országban melyek a kedvenc akadálymentes helyeik. Tímea 35 éves, gyerekkora óta kerekesszékben ül, és bőven van tapasztalata az utazásokról.

"Azokat a helyeket szeretem, ahol van direkt akadálymentes szoba. Van ahol úgy csinálják, hogy a kísérőnek külön szobát adnak, mert az akadálymentes csak egy személyes. Én olyan helyre nem megyek" - mondta Tímea hozzátéve, hogy a számára kényelmes szoba a földszinten van, nincs emelkedő, lépcső, és a fürdőszoba is úgy van kialakítva, hogy könnyen használható legyen.

Az utóbbi években jó tapasztalatai voltak a tapolcai Hotel Pelionnal, amelynek ismert a gyógyászati részlege. Reumatikus és légúti betegségeket kezelésével foglalkoznak elsősorban, és közvetlen összeköttetésük van a gyógybarlanggal. Az egerszalóki Saliris Resorttal is elégedett volt, ahol inkább a wellness szolgáltatások erősebbek. Említette a ceglédi Aquarellt. Itt tb-támogatással is igénybe lehet venni a helyi gyógykúrákat reumatológus szakorvos felügyeletével, és végül a Gödöllői Kastélyszállót emelte ki, mint akadálymentes helyszínt.

Hasít a turizmus
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MT. Zrt adatai szerint tavaly világszerte 990 millió ember utazott, idén év végéig pedig át fogjuk lépni az egymilliárdos küszöböt is. Az Európai Unióban a GDP 5 százalékát a turizmus adja, az unióban összesen 1.8 millió turisztikai vállalat van, és 9.7 millió munkavállaló, aki idegenforgalomban dolgozik. Az össz munkavállalók 12 százaléka a turizmust szolgálja ki.

A Skanzen babakocsival is bevehető

Galéria: Akadálymentes turizmusFotó: Magyar Turizmus Zrt.

 A babakocsis utazásokról szerkesztőségünkben is vannak tapasztaltok. Kollégáink szerint Budapest nemcsak hogy nehéz terep babakocsival, hanem egyenesen horror, és a kismamának az országban mindenütt a járókelők jóindulatára és segítőkészségére kell bíznia magát. A szentendrei Skanzen viszont nagyon jól járható babakocsival is.

A kisgyerekesek számára kényelmes hotelek közül az alsópáhoki Kolping Hotel kifejezetten gyerekbarát, a szolgáltatásainak nagy része a családosokra épül, és jó véleményeket kapott a Hotel Szarvaskút is .

" A Danubius Termál Sárvár alapvetően gyógyszálloda, nem családbarát hotelként hirdeti magát, ettől függetlenül mindenünk megvolt pici babával, amire szükségünk volt. Felajánlották, hogy külön főznek a Dudunak, ha szükség van rá. A Tiszaszőlősi Szőlőszem Farm pedig szintén családokat céloz meg, bármire szükségünk volt megoldották. Nekem inkább pozitív tapasztalataim voltak szállodák, éttermek tekintetében. A városi mászkálásra pedig úgy kell készülni" - mondta kollégánk, Györgyi.

A családosok azonban legtöbbször nem szállodába utaznak, mert drágább és komplikáltabb, az apartman sokszor jobb választás. Orsolya például a parádsasvári Kristály Apartmant ajánlja, amelyik "a bababarát helyek között ez nagyon kiemelkedő volt, legfőképp felszereltségében. A beosztás kicsit szűkös a konyhában, de nem vész." Az apartman fekvése is jó, és nem messze tőle van egy erdő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek