Szabadstrandok, fritőzkonyha és kádári rokokó a szigeteken

A Pap-sziget valamikor Szentendre szabadidőközpontja volt, most csak a kempingben nagy a forgalom. A Luppa-sziget romantikus piknikező hely, ahova csak óránként, egy révvel lehet átjutni. A Népszigetnek hosszú partszakasza van, de hétközben alig lézeng ott valaki. Végigjártuk az északi, agglomerációs szigeteinket, amelyek valaha szebb napokat is láttak.

Budapesten és környékén több, szép, dunai sziget is van, de valahogyan a Margitszigeten és a Hajógyárin kívül egyikről sem hallunk túl sokat. A Pap-sziget egykor Szentendre szabadidőközpontja volt, kakasos nyalóka és vattacukor-nagyhatalom minigolfpályával és stranddal. A Luppa sziget a hobbi kajakosok egyik, kedvenc helye volt, a Népsziget pedig hosszú szabadstrand. Miután végigjártuk mindhárom, északi szigetet egy hétköznap, biztosra vehetjük, hogy valaha szebb napokat is láttak.

Pap-sziget: Feltámadás alatt

Galéria: Jobb sorsra érdemes szigeteinkFotó: Páth Dániel

 

A 11-es főút melletti Pap-sziget Szentendréhez tartozik, de amíg a város egy dizájnos fogadó a Dunakanyar kapujában, addig ez a félsziget a fáskamra az udvar végén. Az egykori minigolfpálya most úgy fest, mintha római kori emlék lenne, a valamikor nyüzsgő vállalati üdülők egy részét benőtte a gaz, másik része kiadó rendezvényekre, csapatépítő tréningekre. A vígasztalan házak között elszórva, néhány, rendben tartott nyaralót is láthattunk. A Casa Blanca elnevezésű házon egy nagy felirat jelzi: feltámadás alatt.

"Milyen jó bulikat lehetne rendezni ebben a házban" - jegyezte meg a fotósunk a volt MTV-üdülő háromszög formájú épületéhez érve. A szocreál építészet a kádári rokokó elemeivel, például műanyag hullámpalával, kagylófotelekkel bennünk is, mint sokakban, nosztalgiahullámot indítanak el. 

Bezzeg Leányfalun sípszóra fordulnak

A strand nyitva volt, de a kasszánál senkit sem találtunk. Az üvegre egy cetlit ragasztottak, ami szerint belépőjegyet az úszómesternél lehet vásárolni, a felnőtt napijegy 1100 forintba kerül. Boldog, boldogtalan jegy nélkül sétálhat be most a strandra, ahol kabinból rengeteg van, a vécék tiszták, de a medencékre ráférne egy renoválás. "Bezzeg a Leányfalui strandon sípszóra fordulnak az emberek. Itt jó, ha 100-150 ember fordul meg naponta, persze hétvégén és kánikulában azért jönnek többen is" - mondja a büfés krumplisütés közben. A Bambi büfé akciókkal csalogatja a strandolókat, a jegeskávé 400 forintba kerül, a dupla fánk 300 forintba, az üveges sört 200-ért, a hamburgert 390-ért adják.

Azt mondják, nyolc éve ugyanaz az ember nyeri meg pályázaton a strand üzemeltetésének a jogát, de eddig nem tudta elérni, hogy jobban nézzen ki a strand. "Pedig szép ez a hely és van termálmedence is"- tette hozzá a büfés. 

Sajnos a magyarok nem szeretnek sátrazni 

A strand melletti, a Hét vezér faszoborcsoporttaljelzett kemping azonban kellően pörög, és a Dunakanyar népszerűségére támaszkodik saját marketingstratégiája is, amely szerint innen indulva az egész régió könnyen bejárható. A sátorhelyeken kívül 8600 forintért kétszemélyes bungalót, 6400-ért kétszemélyes panziószobát, 4800 forintért pedig faházat vagy motelszobát lehet bérelni.

"Sajnos a magyarok nem szeretnek sátrazni, és az egyszerű faházakra sem vevők. Az oka az lehet, hogy éltünk mi már rosszul eleget, és ha nyaralni megyünk, inkább több pénzt kiadunk, de legyen meg a teljes kényelem" - vélte Mészáros Éva, a kemping egyik vezetője, aki szerint a nyugat-európaiak, mivel jobban élnek, sokkal nagyobb kalandnak tekintik, ha bepakolnak a lakókocsiba, elindulnak, és ahol éri őket az éjszaka, ott felverik a sátrat. 

Jönnek a hollandok 

"Sok holland vendégünk van, ők azok, akik a legjobban szeretik a sátras körutazásokat. Esténként beszélgetnek, grilleznek. Persze, ebben biztos benne van az is, hogy nekik már régen menő autóik voltak, amikor mi még a Wartburg utánfutóját használtuk lakókocsinak, és ez a fajta utazás nem a jóleső nosztalgiát jelenti a magyaroknak. "

A Pap-sziget története csak a XX. század elejére vezethető vissza, amikor a terjeszkedő Szentendre úgy döntött, hasznosítja a korábban legelőnek használt területet. Természetes faállományt inkább csak a félsziget északi részén találhatunk, a nyárfák mellett a növényzet és fák nagy része - fűz és nyárfaliget - telepített. A déli részen, a Duna mentén stégek állnak, egy árvízvelmi töltés, és egy betonfal, amelyet szintén az árvíz miatt állítottak fel. Strandolókat azonban nem láttunk errefelé. Kutyaiskola is csak hétvégente van. 

Luppa-sziget: Amint beszállnak, kihajózhatunk

Galéria: Jobb sorsra érdemes szigeteinkFotó: Páth Dániel

 

A Budakalászhoz tartozó Luppa-sziget (vagy Lupa sziget, a táblákon így is írják, úgy is írják, az írásmód valószínűleg opcionális) még nyugalmasabb hely hétköznap. A 11-es főútról, a Megyeri híd előtt lekanyarodva az útról egy rendőr fogadott bennünket azzal, hogy ha kifelé jövünk a szigetről, mutassuk be a rév számláját igazolásul, hogy ott jártunk. A szigetre egy személyszállító hajóval lehet átjutni, és mint megtudtuk, az építkezésekhez használt, összes építőanyag átszállítása is azzal történik.

A révállomásként nevezett állóhajó és a rajta álló Ebihal büfé terasza az Üvegtigris díszleteit idézte. Miközben a révész az utazókra várt, olyan jó színre tett szert, mintha egész évben nyár lenne. A kérdésünkre, hogy mikor indul a következő járat, a kis hajójára mutatott: "amint beszállnak, kihajózhatunk." Az út a sziget felé körülbelül öt perc és 350 forint, de egy oda-vissza út alatt sok mindent megtudhatunk.

Például azt, hogy egykor ez egy nagyforgalmú sziget volt, a csúcsán, a zátonyon kápolna állt és fagyizó, a közművesítés itt előbb megtörtént, mint a parton. Azt is, hogy a kikötő melletti, egyik, parti házat és hozzá tartozó telket 40 millióért árulják, de többek szerint ez, a hely adottságait tekintve túlzás. 

Le lehet öblíteni az út porát 

"Nyugalmas vidék ez, nem véletlenül van itt nyaralója orvosoknak, színészeknek, politikusoknak. Az előnye az is, hogy a városhoz közel van, így egy orvos is hamar be tud érni, ha sürgős esethez hívják. Van amúgy kint egy jó kocsma, ahol majd le tudják öblíteni az út porát" - engedett útunkra a kormányos, aki óránként hajózik át a túlpartra, ha látja, hogy a sziget kikötőjében utasok várakoznak.

"Kajakozni nagyon jó itt, egész, nagy területet be lehet járni. Volt, hogy beborultam, de az sem vészes" - folytatta Zsolti, a révész tíz év körüli unokája, aki szerint kajaktáborokra remek lenne a hely, de nincsenek itt táborok. Most éppen pecázni készült egy homemade bambuszpálcával, és váltig állította, hogy nyugodtan strandolhatunk a Luppán, mert tiszta a víz. 

Szigetcsúcs, platánsor, romantika 

Az említett kocsmát mintha a hetvenes években felejtették volna itt, bejárati ajtaján színes, műanyag szalagok lógnak, ilyet már nem láthatunk akárhol. A közelében áll egy víztorony, és amelett egy nagy nyaraló épül. A sziget csúcsához az egykori szocialista ártéri nyaralóépítészet irányelvei alapján épült házak, és egy hatalmas platánsor mentén juthatunk el, láthatunk egy székelykaput is autentikus felirattal. A sziget romantikus hely, nyári piknikhez vagy randihelyszínnek első osztályú, Zsolti szerint pedig ugye fürödni is lehet.

A sziget névadója Luppa Péter mérnök, aki az 1800-as évek második felében országgyűlési képviselő volt. Politikai pályáját azután kezdte, hogy 1861-ben Pest megye tiszteletbeli főmérnöke lett. A szigetet ő tette lakhatóvá, de a parton található tavak is a nevét viselik. A Luppa tavak egy összefüggő vízterületet jelentenek, gátakkal három részre választva. Egykor nudista strand volt, de ma már máshol vannak a hazai voyeurkultúra bázisai. A helyiek szerint amúrt, pontyot és kárászt is lehet fogni a bányatóban. Tavalyig jetskizni és bizonyos szakaszokon fürödni is lehetett, de miután négyen a tóba fulladtak, a Szentendrei Rendőrkapitányság megtiltotta a fürdőzést. 

Népsziget: Valamikor felkapott szabadstrand  

Galéria: Jobb sorsra érdemes szigeteinkFotó: Páth Dániel

Az útba ejtett szigetek közül a Népsziget az, amelynek a legjelentősebb a múltja. A nagyjából két kilométer hosszú, egykor Szúnyog-szigetként és Csigás-szigetként is emlegetett helyet az 1830-as években kapcsolták egy földnyelvvel Újpesthez, hogy félsziget legyen. A keleti oldalra települt a Ganz daru- és hajógyára, a nyugati oldal pedig az 1900-as évek közepén felkapott szabadstrand volt, majd a kajak- és a kenuszakosztályok telepeinek köszönhetően a sziget sportközpont lett.

Egykor a déli részen, a Meder utcai kikötőből egy kompjárat közlekedett a szigetre, majd leállították, amikor a hetvenes években megépült a gyalogoshíd, amely ma már lerobbant állapotban van. A Marina part lakóparkjának a megépítése idővel talán fellendíti a környékbeli építkezéseket, de egyelőre ennek nyomát nem látni. 

Állatfarm legelő kecskékkel 

A Népszigetre több úton is eljuthatunk, egyrészt a gyalogoshídon keresztül, vagy az Északi összekötő hídról, vagy pedig a volt bőrgyár felől a Váci útról a Zsilip vagy a Komp utcába kanyarodva. Ez valamivel szebb átkelőhely, mint a Marina part felőli rész, a szigeten található éjjeli menedék miatt sok hajléktalan bandázik a déli szakaszokon. A sziget fő utcája a legelő kecskékkel teli Állatfarmtól délre nem túl vidám látvány. Az üdülők és csónakházak egy része elhagyatott, a sporttelepeken is csak lézengenek az emberek, és mindössze négy-öt vendéget láttunk a klasszikus, kockás abroszos Sziget sörözőben.

A konyha a pultnak a teraszra kihelyezett folytatása, ahol néhány fritőz képviseli a helyi, fúziós gasztronómiát. Persze nemcsak hekket és sült kolbászt lehet rendelni, készítenek Holstein szeletet sült krumplival, Cordon Bleut, és más konzumárut, 1000-1500 forint között. Egy korsó Dreher 450 forintba kerül. A söröző közelében a másik vendéglátóipari egység a Partizán, amelyik este is nyitva van. A hekk 10 dekánként 290 forintba kerül, és mivel játszótere is van, általában sok a családos vendég, bár most egyet sem láttunk.

A hekkezésen és sörözésen kívül a szigeten még lehet napozni, biciklizni, bográcsozni és grillezni. A Duna felőli rész hatalmas zöld terület, és van homokos partja is, ahova hétvégente sokan érkeznek. Mindenesetre egy jó beruházás ráférne a szigetre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek