Nőközpontú városnézés anyák napjára

Ismerje meg Budapest női vonatkozásaitól megfosztott tereit, és a hozzájuk kapcsolódó régi és új történeteket anyák napján.

A napokban tobzódunk a különböző spéci fővárosi városnéző túrák között. Volt már szó a Kulturizmus Napjáról, de kiderült, hogy akár bringával is majálisozhatunk legendás poptörténeti helyszínek nyomában. Ezúttal pedig anyák napja alkalmából egy nőközpontú túrán lehet részt venni, Nők Budapest labirintusában címmel, a Budapesti Aszfaltprojekt, a BUPAP szervezésében.

Fotó: Monkey Business Images / NorthfotoForrás: Travelo

 Ha valaki Budapest híres, vagy éppen mára már elfeledett, de érdemdús hölgyeit keresi, nehéz
feladat elé állítja magát. Fővárosunkban számos emléket állítottak a tragikus sorsú Erzsébet királynénak, mindenki tudja, kiről nevezték el a Margitszigetet és valószínűleg azt is, ki volt Laborfalvi Róza. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik nem voltak szépséges királynék vagy ünnepelt színésznők, ezzel szemben sikerrel harcoltak az egyenjogúságért, a tanulás, a munka szabadságáért, a politikai részvétel lehetőségéért, vagy éppen a szociális gondoskodás, a kultúra, a nevelés terén kifejtett munkásságukkal alkottak maradandót?

Ki volt Bischitz Johanna, akit nemcsak Ferenc József, de a szerb király is kitüntetett? Kiről nevezték el a Weiss Alice Gyerekágyas Otthont? Hol volt a híres Női Casino? Fővárosunk sem az utcák elnevezésében, sem szobrokkal, sem emlékművekkel nem emlékezik meg arról a kulcsfontosságú folyamatról, amelyet a női terek kialakítása jelentett a 19. század végétől 1945-ig, a feminizmus "államosításáig".

Fotó: Mark Milstein / NorthfotoForrás: Travelo

 A BUPAP anyák napja alkalmából buszba ülteti az érdeklődőket, és miközben végighaladnak az Erzsébet hídtól az Erzsébet térig, megtudhatják, hol élt és hol munkálkodott Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő és meghallgathatják Teleki Blanka és Lővei Klára történetét, akiket a saját nevelőintézetükkel szemben tartottak fogva évekig.

Eközben felfedezik a város rejtett (vagy nem is annyira rejtett, de női vonatkozásaitól megfosztott) tereit és a hozzá kapcsolódó régi és új történeteket, melyek új, demokratikusabb magyar történeti emlékezés kereteit teremthetik meg. A túrán prof. dr. Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékének tanára kalauzolja az érdeklődőket.

Hasznos információk
Időpont: 2012. május 6. vasárnap, 10h
Időtartama: kb. 2-2,5 óra
Találkozópont: Erzsébet híd pesti hídfő, a Mátyás pince előtti buszparkolóban, a buszon "BUPAP" tábla lesz.
A séta ára: a helyszínen vásárolva 3500 Ft/fő (diákoknak, nyugdíjasoknak 3000 Ft/fő)
Lehetőség van kedvezményes jegy vásárlására elővételben is. Az így vásárolt jegy ára 3000 Ft/fő, (diákoknak, nyugdíjasoknak 2500 Ft/fő)
A buszon helyet a teljes összeg befizetése után tudnak biztosítani. Aki csak regisztrál előzetesen, a helyszínen a busz fennmaradó helyeit érkezési sorrendben lehet elfoglalni.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek