Muflonbárány és kengurubébi Miskolcon

Muflonbárány és kengurubébi Miskolcon

Ahogy az minden év tavaszán lenni szokott, idén is sok utóddal gyarapodtak a Miskolci Vadaspark állatai. Többek között egy kengurubébi és három muflonbárány is várja az állatkert látogatóit - adta hírül a Turizmusonline.hu.

Mint minden évben, a jó idő beköszöntével idén tavasszal is kikukucskált egy kenguru az anyja erszényéből. Az idei kengurubébi ugyan még feltehetően októberben születhetett, legelső alkalommal február utolsó napjaiban tekintett ki anyja erszényéből a nagyvilágba, mostanra pedig már elég fejlett ahhoz is, hogy időnként el is hagyja a biztonságot jelentő rejtekét, és próbálkozzon megállni a saját lábán.

Ő itt nem a miskolci bébi, hanem Hannah, a Sydney állatkert újszülött kenguruja Fotó: Lorinda Taylor/barcroft Pacific / NorthfotoForrás: Travelo

 A Bennett-kenguru vemhességi ideje a többi erszényeshez hasonlóan rendkívül rövid, mindössze egy hónap, melyet követően egy alig fél gramm tömegű újszülött jön a világra. Az utód ekkor bemászik anyja erszényébe, ahol körülbelül öt hónapos koráig lapul láthatatlanul, mire először dugja elő fejét, és néz szét környezetében. Ezt követően újabb két hónap telik el, mire először kimerészkedik az erszényből, és megáll a saját lábán. Ezek után egyre több időt tölt már az erszényen kívül, tíz hónaposan már csak akkor bújik vissza, ha hirtelen megijed valamitől. De ezután is gyakran megfigyelhető még néhány hétig-hónapig, hogy fejét bedugva anyatejet szopik.

Az állatkert mufloncsapata április közepén néhány nap alatt három újszülöttel is gyarapodott. A három kis bárány már az első napoktól követi a szülőket: míg az anyák legelésznek, ők a közelben pihennek, majd ha a felnőttek odébbállnak, követik őket. Időnként azonban egymással játszva kergetőznek a kifutó fái között.

Egy öreg muflon Fotó: Ruediger KaminskiForrás: Travelo

 A muflonok párzási ideje október-novemberben zajlik, melyet mintegy öthónapos vemhességi idő követ, így március végén-áprilisban jönnek a világra a bárányok. Habár az állatkertben most világra jött három újszülött mindegyike más-más anya utóda, a muflonoknál nem ritka az sem, hogy ikreket hoznak a világra.

A kiskengurun és a muflonbárányokon kívül a Miskolci Állatkertbe várják a látogatókat a mára már több mint egyhónapos Liszt-majmocska kölykök, a kora tavasszal világra jött kecskegidák és juhbárányok, és a csíkjaikat lassan már elveszítő mangalica malacok is - olvasható a Turizmusonline.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek