Szemétszedés, koncertek és bringás felvonulások a Föld napján

  Egyes helyeken szemétszedéssel és takarítással, máshol kerékpáros felvonulással, koncertekkel és ügyességi vetélkedőkkel ünneplik a Föld napját vasárnap országszerte.

  A budapesti Kossuth téren tartja központi rendezvényét a Vidékfejlesztési Minisztérium: a programok között rajzverseny, biokóstolás, a Besh o droM zenekar, Harcsa Veronika és a Storyville Jazz Band fellépése is szerepel, írja az MTI. A kisebbek felmászhatnak a kukás- és locsolóautókra, megnézhetik a Mimó és Csipek az erdőben című bábelőadást, az alkotóházban pedig különféle hulladékokból játékokat készíthetnek. A családok válogathatnak az alkalmi biopiac kínálatából, valamint megismerhetik a hulladékgyűjtés és újrafelhasználás legújabb elveit és technikáit. Vasárnap a Critical Mass bringás felvonulás indul a térről.

  Critical Mass felvonulástakoca / Indafotó

   Több mint száz önkéntesre számít a Gellért-hegyi vízesésnél az Új Akropolisz vasárnap délelőtt. A nagytakarítási akcióban részt vevők szemetet szedhetnek a parkokban és a sétányok mentén, korlátot festhetnek és a játszótér is rendezésre vár. A munkaeszközökről és a szemeteszsákokról az egyesület gondoskodik, az összegyűlt szemetet idén is a Főkert Zrt. munkatársai szállítják el a helyszínről.

  A Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnapig tart a Föld Fesztivál: a közönség a többi között megismerkedhet az Ipolytarnócon fellelt őslények világával, az Országos Erdészeti Egyesület standjánál az erdők világával, az Öthét Egyesület jóvoltából pedig a szelektív hulladékgyűjtéssel.

  Pécsett, a Tettye téren rendezik meg a Föld-napi programokat szombaton 10 és 15 óra között, tudósít az MTI. A kisebbeket egyebek mellett kézműves foglalkozások, állatsimogató és gyógynövényes illatzsákok készítése szórakoztatja. Bemutatkozik a Jane Goodall Intézet, az érdeklődők megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság fontosságával, hallhatnak a madarak gondozásáról, a növények ültetéséről és a vasút előnyeiről. A Pintér-kert Arborétum idegenvezetéssel ingyenesen látogatható, a csoportok a létesítmény bejáratától 10, 11, 12, 13 és 14 órakor indulnak. A Tettyei Mésztufa-barlang ezen a napon 10 százalék kedvezménnyel látogatható, 11 órakor Ribizli bohóc Bandulni jaj de jó című műsora várja a közönséget.

  A Tettyei Mésztufa-barlangkingfisher / Indafotó

  Egerben kerékpáros felvonulással, ismeretterjesztő interaktív játékokkal, akadálypályával és színpadi programokkal várják a látogatókat vasárnap, az Érsekkertben ügyességi vetélkedők, bicikli-szépségverseny és filmvetítés lesz. Szegeden a Füvészkertben köztisztasági gépjármű bemutató, bábelőadás és növényültetés színesíti a programokat. Az Agostyáni Arborétum rendkívüli nyitva tartással várja a látogatókat, míg Hajdúböszörményben a Zöld Kör közösségi faültetésre és a Hajdúságban tenyésző ürge (Citellus citellus) állományainak felmérésére invitálja a vállalkozó szelleműeket.

  A többi között Szentendrén, Délegyházán és Bőn is hulladékgyűjtéssel, takarítással ünneplik a Föld napját - olvasható a www.fna.hu oldalon.

  A Föld napja - melyről világszerte április 22-én emlékeznek meg - 1970-ben indult az Egyesült Államokból azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezet védelmének fontosságára.

  Critical Mass idén is
  Vasárnap 16 órakor indul a bringás menet a XIII. Szent István park alatti alsó rakpartról, és lezárt utakon, 11 km megtételét követően jut el a Városligetbe, ahol ha mindenki beért, bringaemeléssel ünnepelnek. Útvonal: Pesti alsó rakpart (XIII. Szent István parknál) - Március 15. tér - Irányi utca - Ferenciek tere - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Andrássy út – Városliget. A dugót elkerülni vágyó autósoknak az Árpád és a Lágymányosi hidat ajánlják a szervezők, tömegközlekedőknek a villamosokat és a metrót. A Holland Nagykövetség ajándékaként a felvonulás után a Bajcsy Zsilinszky úti Toldi moziban filmbemutató (Riksaláz) és koncertek (Puszi és Pozvakowski) lesznek 19 órától. A belépés ingyenes.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!