Nyit a római villagazdaság a Balaton-felvidéken

  Megnyitotta kapuit a veszprémi Laczkó Dezső múzeum római villagazdasága, a Villa Romana Baláca, amely idén egy 130 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően új attrakciókkal várja a látogatókat.

  A megszokott májusi időpontnál kicsit korábban nyitották meg Nemesvámos mellett a Villa Romana Baláca kapuit - közölte az MTI-vel a múzeum kommunikációs munkatársa, Gáspár Móna. Emlékeztetett arra, hogy a nyitásra való felkészülésben nagy segítséget nyújtottak az önkéntesek, a nyitva tartás biztosítását pedig közcélú munkavállalókkal oldották meg.

  Fotó: Villa Baláca


  Nyárra lesz látható annak a kétéves előkészítő munkának az eredménye, amelynek köszönhetően csaknem 130 millió forintból látogatóbarát fejlesztésekkel várják idén a látogatókat. A tervek szerint júniustól lesz teljes formájában látható a korabeli ebédlő hangulatát idéző szoba korhű bútorzattal és falfestéssel, valamint akkorra készülnek el a multimédiás információs pultok, valamint a 3D-s vetítőterem.

  Április 26-tól kezdik el lefektetni azt a mintegy 700 ezer darabból álló mozaikmásolatot a lakóház 20-as szobájában, amely - mérete és minősége miatt - egyedinek számít a világon. A mozaikmásolat szintén nyárra készül el, a lakóház a munkálatok alatt is nyitva áll.

  A római villagazdaság idei első nagyrendezvénye június 1-jén este lesz: Kövi Szabolcs koncertezik, másnap római kort idéző programmal, színdarabokkal, római hadi bemutatóval várják a látogatókat. Emellett kerékpártúra, lovas-boros program is szerepel a balácai kínálatban, írja az MTI.

  Fotó: Villa Baláca


  A Villa Romana Baláca Veszprémtől mintegy 9 kilométerre, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában fekszik. Az egykori Pannonia Provincia területén 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtokközpont maradványaira. A több tucat épület romjainak feltárása régészeti sikertörténet, az ásatások a mai napig folyamatban vannak - olvasható a Laczkó Dezső Múzeum honlapján.

  A villagazdaság Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, egykor csaknem 10 hektárnyi területet foglalt magába. A földbirtok-központ főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, gazdasági épületek és egy monumentális temetkezőhely is tartozik. A római kori park része a fűszer- és növénykert valamint a kőtár, amely a Veszprém megye településein talált római kori kőfaragások gyűjtőhelye.

  Információk:
  Villa Romana Baláca
  Római kori villagazdaság és Romkert
  8248 Nemesvámos-Baláca
  Telefon: (88) 265-050, (20) 548-5714
  GPS: N47.04456, E17.88793
  Nyitva tartás: K-P 10-18-ig, Szo-Vas 10-17 óráig
  Belépőjegyek:
  Felnőtt: 750 Ft
  Diák-nyugdíjas: 400 Ft
  Családi: 2000 Ft
  Fotózási/videózási engedély, nem kereskedelmi célra 350/500 forint
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!